Átigazolási HírekBarcelonaBlogFociHacienda BernabeuLa LigaReal MadridUncategorized

Neymar a hajó, de hol a kikötő?

Tudjuk, mi is jól tudjuk, már minden meg lett írva ami lehetséges ebben a témában. De hogy Neymar hajója hol köt ki, még mindig a jövő zenéje. Nézzük meg most egy csokorban pro és kontra, hogy melyik csapat mellett-vagy éppen ellen mi szól.

Neymar el szeretne jönni Párizsból. Ez egészen biztos. A PSG nem szeretné, ha elmenne, de sokat nem tudnak tenni ennek megakadályozására. Ez is egészen biztos. A Real Madrid (újra) le szeretné igazolni, na ez megint csak biztos. És a Barcelona is szeretné, ha másért nem, hogy ne Madridba menjen. És ez a negyedik tény, ami biztos.

A Barcelona kasszája kong az ürességtől. Lehet, hogy sokaknak most újat mondok, és számomra is érthetetlen egy ilyen kaliberű klub esetében, de már Griezmann megvásárlásának érdekében is hitelt vettek fel, olyan méretűek a likviditási gondjaik. Így Neymar vételára még a kisebbik gond, de a fizetését biztosítani se lesz így könnyű nekik. Mert ugye Messit is fizetni kell, plusz a többi játékost. Coutinho eladásában vagy pedig a tranzakcióba való bevonásában látják a megoldást.

Na de Coutinho jó szívvel a Premierbe ment volna vissza, csak bezárult az angol piac. Ekkor lépett életbe a Coutinho+ némi készpénz variáció Barcelona-ban. Vagy: szeretné megvenni a Bayern München. Így a katalán klub gyors fejszámolásba kezdett, hogyan jönnének ki jobban, eladni, és az érte kapott pénzt Neymarra költeni, vagy Coutinho+ pár száz millió €, kezet rá! … Persze nem ismert a játékos véleménye, mármint hova menne Coutinho szívesebben?

Aztán itt a másik kérő: a Real Madrid. Miután Perez nem tudta leigazolni a brazilt 2011-ben, mert akkor a Barcelona húzra be a bizniszt. 2017-ben egy időre Mbappe-ról álmodott, majd újra Neymar-t szerette volna. Eljött az idei nyár. Zidane Pogba-ról álmodott. Aztán felébredtek mind a ketten, mert Mbappe megszerzése lehetetlen küldetésnek bizonyult, Poga-t pedig nem sikerült megvenni az angliai játékosbolt zárórája előtt. Így Perez rá tudta beszélni a francia mestert, hogy nosza, vegyünk még egy brazilt! Vannnak már itt egy néhányan, jó kis vidám társaság, és könnyen beilleszkedne.

Senki ne nevessen, ebben bizony sok az igazság. Marcelo szintén örülne, híresen jó a viszony kettőjük között. Hívta már a 2018-as VB alatt, odasúgta a honfitársának: -Várunk Madridba! De akkoriban Lopetegui vette át a habfehérek padját, és ő nem kért Neymar-ból. Nem úgy, mint Zidane, aki most rábólintott Perez javaslatára. Így a Real Madrid, miután kivárt, és úgy ítélte meg, hogy a Barcelona nem tudja vagy nem akarja megvenni a sztárt, elkezdett érdeklődni a párizsiaknál.

Ekkor kell a figyelmünket arra a tényre is fordítani, mit is akar a PSG. Eladni Neymart? Nem, nem adják el szivesen, de mivel menni akar, jobbnak látják, ha egy számukra is megfelelő ajánlatot meghallgatnak, mint marasztalni olyat, aki nem akar játszani már a csapatban. Le is pakolták már a hivatalos shopok polcáról a Neymar-os souvenireket. A drukkerek is -nem éppen szép szóval- kifejezték azon óhajukat, hogy menjen amerre lát. A PSG vezetősége viszont igen rossz viszonyban áll a Barcelona vezetőivel. Miközben a Real Madrid elnök, Florentino Perez a párizsi elnökkel remek üzleti és személyes kapcsolatot ápol. Egy szó, mint száz: nem nagyon fűlik a foguk ahhoz, hogy Neymar a Barcelona játékosa legyen újra. A tranzakcióhoz szükséges pénzt is könnyebben előteremtik a spanyol fővárosiak, plusz ha a Real Madridba adják, még borsot is törhetnek a katalánok orra alá.

Mivel ezzel tisztában vannak a Barcanál is, éppen most érzett Messi késztetést, hogy megcsörögje Neymart. Aszondta’ hogy (körülbelül): Figyelj, nagyon nem lenne szép, ha te a Realba mennél, és én istenbizony de nagyon boldog lennék, ha újra veled játszhatnék, meg tényleg gyere már vissza hozzánk, meglátod de jó lesz! Neymar válaszáról nincsenek sajnos információink.

Na de tényleg, és mit szeretne Neymar? Nyári szappanoperánk kezdeti epizódjaiban bizony sűrűn kifejezte óhaját, hogy menne vissza Barcelona-ba. Annyit sóhajtozott, hogy aki olvasta a cikkeket, annak lobogott a haja. De akkoriban a katalánok nem viszonozták óhaját, egyáltalán nem akarták vissza hozni, és teljes erejükből a Griezmann-projektbe voktak merülve. Valvedere néhány alkalommal elmondta, hogy nincs napirenden Neymar le/vissza/haza/oda/igazolása. Ennyi. Na, akkor kapta magát a brazil sztárfocista, és elkezdte magát illegetni-billegetni a Real Madridnak. Kifejezte tiszteletét és rajongását Zidane iránt, de pont akkor a francia tréner nem nézett oda ( mert ugye Pogba-t kukkolta). Viszont Pogba nem lehetett idén az övé. Ekkor gondolták úgy a fővárosiak, hogy miután kivártak, és szemmel láthatóan a Barcelona semmit sem tervez Neymar-al, akkor ha már annyira jönne, jöjjön! Így elkezdtek óvatosan Párizsban tapogatózni. Ott pedig örömmel vették az érdeklődést, hiszen Neymar menne, Zidane bólintott, Pereznek meg van rá pénze. Van?

Úgy néz ki, még van, hiszen Florentino Perez, a Real Madrid Dagobert bácsija jól spórolt eddig. Tavaly beintett Cristiano Ronaldonak, amikor az csillagászati fizetést szeretett volna 33 évesen. És jó pénzért eladta. Idén a Real Madrid csak a nyári átigazolási időszak alatt ezidáig 13 játékost adott el, továbbiakat kölcsönbe. Már csak Bale éves 17 milliós fizetése nyomja a kasszát nagyon. És még mindig el tudják adni James-t és Mariano-t is, ha nagyon szorul a kasszafiók. Akár a télen is ráérnek, az FFP nem szorongatja annyira őket-még.

Hogy a PSG istenigazából megnehezítse a Barcelona helyzetét, lapértesülések szerint 250 milliót kért tőlük a játékosért. A Coutinho-plusz-pénz megoldást egyenlőre nem látni, Coutinho ügynöke mindenesetre cáfolta, hogy Párizsban járt a napokban tárgyalni a klub vezetőivel. És egyenlőre nem tudni, hogy a Real Madrid hivatalosan tett-e lépéseket a PSG felé. Ha igaz, hogy a párizsiak szép haszonnal adnák el Neymart, és ez a 250 millió lesz Madridnak is bemondva, mint tárgyalási alap, valószínű, hogy ezt a Real Madrid sem fogja kiperkálni. Viszont amennyiben a párizsi vezetés a habfehérek felé alacsonyabb összeget mond, akkor meg abból lesz nem kicsi botrány. Kettős mérce, mondhatni.

Játszunk el azzal a lehetőséggel, hogy Neymar marad a PSG játékosa. Na, akkor vajon mi van? Semmi. Nasser Al-Khelaifi megnyugszik, hogy mind a két világsztár játékos az övé marad (még) erre a szezonra. A Barcelona se omlik össze, megpróbálják Coutinho-t eladni a Bayernek, de az élet megy ott is tovább, katalónia ege továbbra is kék. Igazából azon érdekes helyzet állt fel, hogy akinek nagyon kellene egy nagy igazolás meg a nyáron, az a Real Madrid. Zidane-nak két napja maradt a Liga startjáig, hogy valami megoldást találjon nem is egy, de két problémájára is.

Egyiknek a kulcsa lenne Neymar. Ugyanis a királyiak hiába műveltek irtózatos bevásárlást, gólszerző még mindig nincsen. Hazard nem tudott (még) megszokni, néha teljesen láthatatlan a meccseken, az előszezonban elért találatok száma még kisebb csapatok ellen is kevésnek bizonyulnak. Kell legalább egy olyan játékos, aki elegendő találatot produkál, amíg Hazard magára nem talál, Asensio fel nem épül(6-8 hónap). Bale ha marad, se stabilan erdeményes, Vinicius mosolya nem őszinte, a sérülése óta hiába tért vissza, nem mutatja a tavalyi reményteljes formáját. Megint marad Benzema, akinek ugyan folyamatosan lelkes, motivált a játéka, de ő se tudja minden meccsen atombiztosan szállítani a gólokat.

A többiek szintén szo-szo, hol játszanak, hol nem. Hiába küldte a francia tréner a pályára a veteránjait, nem volt a játék a régi szép időket idéző. Hiába küldte a pályára az újoncokat, meg vannak még illetődve, nem szoktak bele a rendszerbe, vagy még nem érzik azt. Hiába vegyítette jó arányban őket, még nincsen közöttük csapatjáték. Egy kell, aki kiemelkedik. Egy kell, aki vezéregyéniség, akinek a jelenléte motiválja, húzza a többieket mentálisan is. Ronaldo távozása óta nincs ilyen a keretben. És Neymar lehetne, ha sikerülne Madridba hozni.

A másik gonduk továbbra is fenn fog állni, a középpálya gyenge teljesítménye egyenlőre tátongó űr a Zidane-i rendszerben. Pogba igazolása kútba esett, Van De Beek csak jövőre érkezhet, így bizony ide is kellene még nekik valaki, SOS!

Egy szó, mint száz, Neymar valóban az a hajó, aki most a tengeren sodródik, és a pletykák szele hol a Barcelona, hol a Madrid kikötőjéhez sodorják közelebb. Most, éppen a Barcelonához helyezik a szaklapok a nagyobb valószínűségi indexet, de amikor a Real Madrid is a játékban van, sose tudjuk, mi lesz a vége. Florentino Perez tarsolyában mindig van egy titkos adu, amit kepes az utolsó utáni pillanatban kijátszani. És nagyon kedveli a brazil csillag játékát, ez a tény mindenki számára közismert. Kíváncsian várjuk, mi minden fog itt a transzferidőszak lezártáig még történni, mett ha Neymar hajója kiköt Spanyolországban, akkor ez még további játékos mozgásokat generálhat.

(A Marca, a La Gazetta dello Sport, a barcelona.com és a BeinSport nyomán, borítókép: the42.ie)