Uncategorized

Német szuperkupa 2019: Dortmund VS Bayern München – taktikai elemzés

Az idei Német kupáért a két gigász klub játszott: a Borussia Dortmund és a Bayern München. Ezen a mérkőzésen úgy tűnt a Bayern újra megtapasztalhatta ismert problémáit, míg Favre rugalmas hozzá állása azt eredményezte, hogy a Dortmund nyert. Ebben a taktikai elemzésben megvizsgálom a Dortmund játék módját és kiemelem a Bayern problémáit, mind védekező, mind támadó módon.

Felállás:

A legkevésbé sem gondoltam, hogy a BVB 4-4-2-es felállásban kezdi a meccset. Favre szemmel láthatóan arra épített, hogy gyors támadásokkal megzavarja a Bayern védelmét. Marco Reus különösen fontos szerepet játszott ebben a formációban második csatárként. Időközben a Bayern 4-3-3-as formációra váltott és ekkor tudta a Bayern a labdát a birtokába venni.


Mint ahogyan említettem a Dortmund 4-4-2-es felállása sikeresnek bizonyult. Nagy szerepet játszottak egy hatékony tervben. A Bayern erőteljesen küzdött, hogy áttörje a Dortmund védelmet, de a 16-os területüket alig tudták megközelíteni. Az első 15 percben még lövést sem tudtak végrehajtani. A mérkőzésen remekül észrevehető volt, hogy a Dortmund teljes mértékben arra figyelt, hogy a támadási lehetőséget megakadályozzák. Íme egy példa: Lewandowski indulni szeretne, de nincs hely a játékosok között, így nyilván a passz/indítás sikertelen lenne.


De ahhoz, hogy teljes mértékben egyenesen felfelé menő tömör védekezés legyen, mélyen vissza kellett húzódniuk. Tehát a játék ezen szakaszában, amikor a csapat nem akart a Bayern-nek teret engedni, a védelem és a középpálya közti tér megnyílt. Az alábbi képen láthatóan a Bayern középpályásai simán megjátszható labdával, mivel hátul helyezkednek el, a dortmundi 2 támadó pedig egy az egyben rámegy a Bayern védelmére. Ebben az esetben a Dortmund 2 támadójának nem kellett volna ennyire rámenősen támadni, hanem egy picit vissza felé zárni.


Ha egy csapat egy ilyen játékrendszerben játszik, akkor valószínűleg a szélső játékosok (Sancho, Guerreiro) is visszazárkózik a középpályára. A cél a középpálya szélesítése, hogy továbbra is tömör legyen a csapat, a Bayern pedig ne tudjon átjutni. Sancho kénytelen volt beljebb menni, hogy a kört szűkítse, miután a labdát szélről passzolják, gyorsaságának köszönhetően sikeresen szerzett labdát. Az összes azonosított helyzet kiemelte a Dortmund védekező teljesítményének minőségét, szervezetét. A furcsa esetekben a csapat áttörhetetlen volt, a Bayern jó helyzetbe került, ám a helyzet kialakítás után a végeredmény nem jóra sikerült.

Védekezésből támadás:

Ezek pillanatok döntöttek, amikor a klub ellentámadást indított a Bayern szervezetlen védelme ellen, mind a kettő gól ennek volt köszönhető.

A védekező átmenetek lényegében arról szóltak, hogy megállítsák az ellenfél támadását, és ebből egy újabb kompakt helyzetbe kerüljenek. Ebben a példában a Bayern-nél nem sikerült. Coman hatalmas helyet hagyott Sancho-nak és nincsen szoros védezés a Bayern középpályának Witsel előtt.


Megint láthatunk egy laza ellentámadást a Bayern-től, ahol két játékos közvetlen a labda mellett helyezkedik el, ám egyikük sem akadályozták meg Reus számára a passzot. Nem mellesleg Thiago még úgy dönt, hogy visszafut és megpróbálja felvenni a kapcsolatot Reus-szal, ahol egy hatékony futás, egy átlós futás lenne, hogy blokkolhassa Reus felé térő labdát. Ez a másodperces reakció nagyot döntött. Thiago úgy tűnik, még nem teljesen sajátította el a védekező középpályás szerepét. A játék nagy részében Reus remekül kihasználta a Thiago mögötti területeket.

Támadó mozgás:

A Bayern támadó mozgása megakadályozta, hogy egyértelmű helyzeteket alakítsanak ki maguknak. Sokszor próbálkoztak keresztezésekkel, melyet a Dortmund jól figyelt és Thiago szerepére is, akinek annyira nem ment a játék.

Az alábbiakban azt látjuk, hogy Lewandowski túl korán fut és olyan helyre kerül, ahol Kimmich nem tudja oda passzolni a labdát a lengyelnek. Thiago-nak itt lépnie kellett volna az üres területre, hogy az akció tovább épülhessen. Ha felment volna, akkor 2 játékos lett volna a sorok között, plusz a felfutó Goretzka. Thiago ehelyett úgy döntött, hogy Reus mellett marad.


Thiago jogosan félt, amikor a támadásoknál otthagyta Reus-t, azt a Dortmund megbüntette. Például tőle egy pontatlan labda után szerzett labdát a Dortmund, mely egy újabb találatot eredményezett.


A Bayern ezután megpróbálja megakadályozni az ellentámadást. De Thiago nincs ott, mint védekező középpályás. Dortmund egy hosszú labdával kezdte a támadást, Sancho-nak pedig könnyű volt azt belőnie. Láthatjuk középen a Bayern „védelmét”, a tini ezek mellett simán eltudott futni.


Az alábbiakban egy gyengébb támadási kísérletet láthatunk. Coman arra kényszerült, hogy egy maga próbálja megcsinálni a lehetőséget, végül hátra felé tudott csak passzolni. Egyetlen játékosnak sem tudott volna passzolni, mivel Lewandowski nem volt hajlandó közelebb menni, Goretzka pedig szintén nem segít, pedig vele tudott volna 1-2 passzos rendszert játszani, akár egy kényszerítőt is mellyel megtudott volna indulni.


Ha ezt a szituációt a Dortmund csapatánál nézzük meg, akkor egyértelműen látható a különbség. Weigl megcsinálta azt, amit Goretzka nem, a dortmundi belép oda, ahova Sancho tud passzolni. A passz után pedig Sancho megindul, Weigl pedig szöktet.