Hacienda Bernabeu

Perez-ki vagy te? Nem is ismerlek!

Minden Madridista,de szerintem aki nem Madridista,sokan azok közül is tudják,ki ő. De tényleg tudjuk?

Amit ki lehet deríteni Florentino Perezről.

A Wikipédia és a Real Madrid honlapja is igen szűkszavú,ha az elnök úrról van szó. Talán ez az ő kifejezett kérése is lehet,magánélete vonatkozásában alig tudunk meg róla bármit. Azt tudjuk,hogy 72 éve,pontosan 1947 március 8-án született,spanyol állampolgár. A madridi egyetemen végzett építőmérnök szakon (sokan,köztük én is közgazdásznak véltük,miért?). Nem tudni,legalábbis se a magyar,se a spanyol nyelvű Wikitől,hogy mikor nősült,csak az derül ki,hogy 3 gyermeke született,és a felesége, Agnes 2012-ben elhunyt.

Florentino Perez mind a RM elnöke,mint vállakozó és mint politikus van meghatározva ha a foglalkozását firtatjuk. És valóban,1979-ben és 1986-ban is demokrata jelöltként indult a választásokon,politikai nézetihez ma is hű. Tudjuk már,hogy építőmérnök a végzettsége szerint. Első munkahelyei között található a Madridi Városi Tanács és a Közmunkaügyi és Közlekedési Minisztérium is. Innen váltott a magánszférába,és lett az ú.n. OCP elnöke ( egy építőipari vállalat),később ez a cég alakult az ACS nevű vállalattá-itt is vagyunk,ma ennek a cégnek többségi tulajdonosa Perez úr,és 2018-tól ő is irányítja a céget. Ha elnökünk honlapjára keresünk rá,csupán egy fotó fogad néhány adattal,és hivatkozásokkal,melyekre kattintva állítólag majd meg tudhatod,kicsoda ő. Nos,nem. A Real Madrid oldala,a Wikipédia oldala és a cégének az oldala. Továbbá közlik,melyik években volt a demokraták jelöltjének az oldala a felkeresett webhely.

Nos,valamennyit akkor már tudunk,igaz?

Mentem tovább: a Forbes listáján az 1057.helyen áll signore Perez,a maga 1,9 vagy 2,2 B€ vagy $ vagyonával. Mivel mind a két összeg szerepelt és ráadásul a magasabb összeget írták nettónak,saccoljuk hát meg a kettő közé,azislegésokbasszussss…

A Real Madrid elnökségét másodszor vezeti,első érája 2000-2006 között ooyan játékosokat hozott a klubhoz,mint Figo,Zidane,Beckham vagy Owen,Robinho és Ronaldo Nasario. Bizony,Florentinonak és a politikájának (minden szezonban megveszi a legdrágább/legjobb játéksot a piacon) köszönhetjük a Galaktikusokat ??⚽️

Második edzői érája 2009-től tart jelenleg is. Eddig sem volt hiány a nagy nevekben: Kaká,Benzema,Albiol,Arveola,Xabi. Sokan Ronaldot is a neve mellé írják ide. Cristiano Ronaldot valójában még Calderon hívta és kezdte meg a tárgyalásokat a leigazolása érdekében. További érdekesség: Perez nem is szerette volna állítólag,sőt,amikor vissza tért az elnöki székbe,az első kérése az volt,aláírták-e a szerződést CR-el. És dühöngött,hogy igen. Nem akarta a fiatal és öntelt,hisztis portugál sztárt. Higgadtabb és megfontoltabb játékosokat akart. De már nem tudott mit tenni,a folytatást pedig ismerjük. Olyan pletykákat is kifújt a szél a Bernabeu kerítésén kívűl,hogy sose szerették igazán egymást,mindig ott volt a felszín alatt a feszültség,ami aztán 2018 nyarán ki is tört,és a legenda távozásához vezetett.

Az utóbbi években rengeteg éles kritika érte az elnököt. Az első kemény vélemények akkor érték,amikor Zidane és ő felváltva nyilatkozták,hogy egyeztettek egymással,meg vannak elégedve a kerettel,bíznak bennük,és így valójában nem is esett komoly igazolás a csapatnál évekig. Aztán jöttek a kemény szidalmazások,amikor eladta a csapat törtenelmének legeredményesebb játékosát,az 5 aranylasztit és +rengeteg egyéni díjat,EBt és BLt (négyszeresen is) megnyerő Ronaldot. A csapat első számú üdvöskéje és az elnök viszonya több okból is egyre jobban elmérgesedett. Mind a két részen voltak jogos érvek,de megmagyarázhatatlan dolgok is.

PEREZ ÉS CRISTIANO

Eslő gond,hogy valójában sosem voltak jóban. A külvilág felé mutatott kép nem volt őszinte,Perez annyi hasznot húzott le Ronaldoról,amennyit csak tudott,míg Ronaldo is szépen zsebelte be az anyagi és egzisztenciális hasznot abból,hogy rá és köré volt építve a csapat játéka és fő imidzse. Itt még mondhatnánk,hogy mindenki jól is járt,de számtalan dolgot fel lehetne sorolni,hogy mégsem. Kezdve akár a Benzema rajongók azon véleményétől,hogy miszerint ha ennek a francia játékosnak nem CR lábára kellett volna játszania a labdát,mennyivel nagyobb,eredményesebb lehetett volna a legszebb madridi éveiben (ezt cáfolja az a tény,hogy Ronaldo nem csak kiemelkedően sok gólt rúgott,hanem rengeteg gólpassz is fűződik a nevéhez). Aztán az,hogy elnyomta a csapatot,Perez is nyilatkozott olyat,hogy egy játékos sem nőhet a klub fölé. Mégis, évekig engedte,hogy maga a Real Madrid egyet jelentsen a portugállal. Aztán vica versa mondta Ronaldo,hogy az adócsalási huzavonája során a klub nem állt ki mellette. Na de ezt egy klub se tenné meg,lásd a többi szintén adócsalásért perbe fogott játékos esetét:ezeket a meccseket az ügyvédeik és könyvelőik segítségével kell lejátszaniuk. Jött a következő csörte: a sztár fizetése. Perez a jóistennekse!emelte fel Ronaldo fizetését,akié ekkorra jóval elmaradt Messi vagy Neymar apanázsa mögött,miközben a klub gond nélkül emelte a fieztéseket más játékosok esetében (lásd: Bale,basszuskulcs,miért?). Perez továbbra se engedett,Ronaldo lőtt egy ollót Torinoban. A többit már tudjuk. Perezt elhorták mindennek a csapat drukkerei,amiért elengedte Ronaldot,de azért még jobban,amiért nem hozott a helyére senkit,aki legalább látszólag pótolta volna a helyét.

Eljött a tavalyi év augusztusa,addigra a csapat és élén Perezzel és Snachezzel teljesen bohócot csinált magából,ahogy próbált ketségbeesetten egy edzőt keríteni. Tudjuk,sorra kapták a kikosarazásokat,senki sem akart és nem mert egy zsinórban 3 BLt nyert,de öregedő kerettel rendelkező,a húzósztárját elvesztett és kimerült csapat élére állni. Kivéve Julien Lopeteguit. Ember volt a talpán,nagy botrányok közepette felvállalta,belebukott,ahogy az őt követő Santiago Solari is. Perez pedig hagyta,hogy a pletykák Mourinhoval riogassák a Madridistákat,és szépen meghajtva a fejét,kinyitva a pénztárat,és tejhatalmat engedve neki,vissza hívta Zidanet a csapathoz. Hurrá!

És hurrá,jöttek sorra a vásárlások,jöttek a nevek,élükön azzal az Eden Hazarddal,akit rég szerettek volna Madridisták,aki rég szeretett volna jönni maga is. Eladások is rendre zajlanak,a Real Madrid végre a súlyához méltóan vesz részt az átigazolások forgatagában. Igaz,Bale eladása nagy falat lesz,de talán még ez is sikerülhet. Pereznek bármi.

Na de mi minden még Florentino Perez?

Florentino Perez a családjáról sose tárt a nyilvánosság elé sokat,így azt nem tudjuk,milyen nagypapa,milyen apja volt a gyerekeinek,de biztosan a nagyon elfoglalt apukák közé tartozott. Energiái végtelennek tűnnek,és korát meghazudtoló frisseséggel veti bele magát minden feladatba. Valójában az az érzésem vele kapcsolatban,hogy a gondokat,kihívásokat keresi,és talán a mérnöki képzettsége segíti,de remekül is oldja meg és építí fel a dolgokat maga körül minden fronton. A klub vezetésén kívül övé az építőipari cégének elnöki széke,vezeti a Real Madrid Alapítványt elnöki posztja,és számos szervezet tiszteletbeli tagja,elnöke.

Vett egy női futballcsapatot. Ettől a szezontól kezdve biztosak lehetünk benne,hogy a Real Madrid a női labdarúgásban is évről évre egyre nagyobb súllyal fog jelen lenni,hiszen „ennél a cégnél” maximalizmus uralkodik. Magasak az elvárások. Minden,a klubnál alkalmazásban álló személytől elvárás,hogy a magánélete is példamutató és botránymentes legyen. Kevesen tudják,de Courtois magánéletével pl tele van a spanyol celebsajtó,és ez miatt már a klub rosszallását is fejezte ki a kapusnak. Benezema is meg lett intve,hogy gyorsan szedje rendbe az ellene indított eljárás ügyét. A klub nem vesz részt és nem nyújt segítséget senkinek,aki botrányba keveredik,de ha nem iparkodik rendezni a privát dolgait,hamar a kapukon kívül találhatja magát (lásd anno Morata esetét,aki többet bulizott,mint edzésre járt). Ez a „királyi”név bizony kötelez,és elnökünk szigorú is ebben a tekintetben.

Mindannnyiunk Dagobert bácsija egy keményen célratörő üzletember,egy agyafúrt politikus és egy precíz mérnök egyvelege,mégis van neki valahol szíve is. Reyes halála után mutatkozott ez meg nagyon jól,amikor sem az Arsenal,sem az Atletico,de a Sevilla se mozdult,Perez a Castillahoz hozta Reyes fiát. Egy dolog,hogy az akadémián ösztöndíjat biztosít a fiúnak,mert megteheti. Másik dolog,hogy Perez SZEMÉLYESEN is támogatja a srácot,respect,szívecske,lávcsi…na de komolyan,a fiú ha egy tehetségtelen analfabéta lenne,a lábát nem emelhetné a küszöbön át,az azért világos,igaz? Ebben a fiúban potenciális reklámot,de a jövőre nézve üzletet is láthatott elnökünk. Tegye fel a kezét,aki elhiszi,hogy önzetlenül és a szívének szavára hallgatva,minden érdek nélkül tette ezt?! Oké,legyen. Jófej,a fiú karrierje elkezdődött,Perez egy angyal.

Ez az angyal minden teketória nélkül dobta ki Iker Casilast,bánt el most Navassal,a nyakára hozva Courtoist,adja el a drukkerek kedvenceit sorban,engedi-vagy üzi?- el a klub történelmének egyik legnagyobb legendáját,vagy egy vesztes meccs után mindenki füle és szeme előtt ront rá az amúgy is porig alázott játékosaira,üvölt velük,veszik össze a kapitányunkkal,majd békülnek ki,Zidane kezét fogva vásárol ebben a szezonban miközben évekig ült a kassza ajtaja előtt…és közben neki áll felújítani a Bernabeut.

Nekem van egy megérzésem Perezzel kapcsolatban. Ő magát elhivatva érezte valami nagy dolog véghez vitelére,neki a történelmbe kellett magát íratnia. Politikusként nem jött össze,hát az üzleti életben és a Real Madridban kezdte megvalósítani az álmait. Üzletileg jelenleg Spanyolország legnagyobb építőipari cége az övé. A Real Madridnál pedig többszörösen is bevéste már a nevét a Bernabeu dicsőségfalára,mint a Galaktikusok,mind Cristiano Ronaldo,mind a tripla BL győzelem,mind pedig a stadion felújítása révén. És még nincs vége,még van benne erő,vannak tervei,ok nélküliség nála nincs. Ebből van aki profitál,van akivel kibabrál. Néha jóságos,néha haragos,fukar aztán nagylelkű,érzelmeket ritkán látni az arcán.

Én egyszer láttam:amikor tavaly nyáron Zidane lemondott. Akkor éreztem azt,hogy most szomorú,hogy tényleg sajnálja,hogy Zidanet tényleg szereti. Ritka pillanat volt.

Én komolyan csak sok sikert tudok neki kívánni a továbbiakhoz,mert lehet őt szeretni,gyűlölni,tisztelni vagy megvetni,de nélküle az elmúlt 10 év sem igy alakult volna,ahogy.

(Források: marca.com,realmadrid.com,wikipedia.com,wikipedia.hu,forbes.com)