Átigazolási HírekAtletico MadridBarcelonaLa Liga

Barcelona és Griezmann: Miért akarták annyira?

A mai nap folyamán hosszú huzavonának került pont a végére: Antoine Griezmann hivatalosan is a Barcelona játékosa lett. A francia világbajnok már egy éve is majdnem Katalóniába igazolt, de akkor a maradás mellett döntött, és még egy dokumentumfilmet is készített, hogy megerősítse ezt. Egy évre rá azonban már nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, az elválás pedig nem volt valami békés.

Elemzésemben Griezmann leigazolásának hátterét fejtem ki. Első részben, hogy ki is ő, és mennyire jó. Ezután azt, hogy mit tud hozni a Barcelona játékába, valamint, hogy hova férhet be. Végezetül pedig a leigazolásának előnyeit és hátrányait ecsetelem.

Miért épp Griezmann?

A Barcelona támadószekciójának teljesítménye az utóbbi években szemmel láthatóan visszaesett. Suarez nem szerez annyi gólt, teljesítménye pedig a szurkolókat is nagyon megosztja. Dembele és Coutinho pedig nem akkora sikertörténetek, mint amennyibe kerültek. A Barca 2017-ben még 116 gólt szereztek, idén már csak 90-et. A támadósornak egyszerűen szüksége volt a vérfrissítésre Griezmann személyében.

A francia világbajnok kétség kívül világklasszis játékos. Hazájában mindenhonnan elutasították, majd egy szerencsés véletlennek köszönhetően a Real Sociedad felfedezte, ahol sikerült is az áttörés. 2014-ben már az Atletico Madrid igazolta le 30 millió Euróért, ahol világsztár lett. Nemzetközi szinten is nagyon jól teljesített. A 2016-os EB-n gólkirály lett, valamint a torna játékosának választották, tavaly pedig világbajnokságot nyert.

Griezmann sokoldalú játékos, több poszton bevethető. Karrierje során játszott már bal-, és jobbszélsőt, valamint csatárt is, és mindenhol megállta a helyét. A legtöbben csatárként tekintenek rá, ez azonban nem teljesen igaz. A 28 éves francia nem klasszikus csatár, sokkal inkább árnyékék, ahol egy fizikálisabb befejező ember mögött játszhat szabad szerepkörben.

Nem csak a pozíciók terén sokoldalú, de játékstílus terén is. Az Atletico egy kőkemény kontracsapat, ahol mélységből indulva, gyorsaságát és cselezőkészségét kihasználva okoz veszélyt. Ezzel szemben a francia válogatott sokkal inkább proaktív a pályán. Itt a támadások a középpályától és a szélekről indulnak, Griezmann pedig a kreativitásával villoghat, amellett, hogy gólokat szerez.

Habár nem szerez annyi gólt, mint mondjuk Messi, vagy Suarez, az Atletico defenzív játékstílusa rendkívül árnyalttá teszi a képet. A tavalyi szezonban lőtt 15 góljával azonban így is előzi a Barcelonából Dembelét és Coutinhot. Még egyszer le kell írni, egy defenzív felfogású csapat játékosaként. Valószínűleg a katalánoknál ez a szám magasabb is lehet.

Hova fér be?

Mint leírtam, Griezmann több poszton is képes klasszis teljesítményre. A felállásváltás lehet a legkézenfekvőbb, azonban az egyik legveszélyesebb opció is egyben. Először is, a jelenleg is használt 4-3-3-ban a bal oldalon kiszoríthatná Coutinhot, aki így visszaléphet akár az idősödő és lassuló középpályára. Emellett Suarez helyén sokkal mozgékonyabb lehet vele a támadósor. A harmadik opció, Messi helyén lenne. Ekkor a francia átvenné a jobb oldalt, Messi pedig visszamehetne régi posztjára, hamis kilencesbe.

Másik megoldás, hogy Valverde visszatérhet a 2 éve alkalmazott 4-4-2-jéhez. Griezmann és Messi lenne a csatárpáros, Dembelé és Coutinho/Malcom a két szélső. Ennek az előnye, hogy labdabirtoklás esetén könnyen átalakítható 4-3-3-á, Coutinhoval a középpályán, Dembelével pedig a jobbszélen.

A harmadik lehetséges forgatókönyv a 4-2-3-1. Ezzel Suarez a csapatban maradhatna, Dembele/Coutinho a bal, Messi a jobb szélről támadna, Griezmann pedig árnyékékként játszhatna az uruguyi mögött. Ez a felállás viszont kétélű. Csak a De Jong-Busquets tengely maradna hátul védekezni, így kontráknál az ellenfél könnyen létszámfölénybe kerülhet ellenük.

Előnyök és hátrányok

A kora: Griezmann 4 évvel fiatalabb, mint az idősödő Suarez, akinek a teljesítménye már hanyatlik. Viszont, ez a 4 év nem feltétlen számít soknak, jövőre már a francia is 29 lesz. Ráadásul egy fiatalabb játékos miatta nem fogja megkapni a szükséges játékidőt. Sőt, Dembele és Coutinho közül jó eséllyel az egyiket el kell adni.

Messi: Messi jobb hírt nem is kaphatott volna. Egyre inkább látható a Barcelona statisztikáin, hogy egyre inkább függ a támadójáték az argentin zsenitől. Griezmann ezt a függőséget enyhíteni tudja. Sőt, lehetővé válna, hogy Messi több pihenőt kapjon, és lekerüljön róla a nyomás. Az argentin nélkül a gránátvörös-kékek támadójátékában nem volt kreativitás és finesz, amit viszont a francia magas szinten tud biztosítani.

Viszont, a két játékos kvázi ugyanazon a poszton játszik. Ez rossz hatással lehet a csapat egyensúlyára, vagy pedig valamelyiküknek fel kellene adni valamennyit a saját erényeiből. Ugyanez a probléma fennáll az argentin válogatottnál is Messi és Paulo Dybala között.

Ráadásul a friss szerzemény befejező csatárként szenved. Mivel nem egy fizikális játékos, már korábban leírtam, hogy főképp árnyékékként tud a legjobban teljesíteni. A játékának az a legjobb, ha játszik előtte egy erős vérbeli csatár, aki leköti a védőket, mint a válogatottban Giroud, vagy az Atleticoban Costa és Morata.

Ez csak személyes vélemény, de az új Barcelona akkor lehetne a leghatékonyabb, ha a francia a jobb szélen, míg Messi régi posztján, hamis kilencesként szerepelne.