Vélemény

Átigazolási piac: Mikor durran ki a lufi?

A futball egyre népszerűbb, pörög az Átigazolási piac is. Egyre több pénz van benne, egyre magasabbak az árak. Sokak szerint ez a mai elüzletesedett futball már nem az, amibe beleszerettek. Na de mit hozhat a jövő? Vége lesz valaha ennek a folyamatnak? Ennek próbálok utánajárni.

Az Átigazolási piac lufijelenség

Aki jártas a gazdaságban, ismerős a lufi kifejezés. A 2008-as pénzügyi világválság idején pontosan ez történt. A bankárok aljassága és kapzsisága miatt temérdek mennyiségű rossz hitel került kibocsájtásra, egészen addig, amíg a buborék ki nem durrant. Ennek az egész világ megitta a levét.

Alapesetben egy ingatlant az építés minősége, a környék munkalehetőségei, valamint közbiztonsága, szépsége, és az infrastrukturális megközelíthetősége szabja meg. Az ingatlanbuborék idején ezek a faktorok a háttérbe szorultak. A lakásokat főleg befektetésként nézték, hogy majd a jövőben profittal adjanak túl rajta. Ehhez természetesen rengetegen hitelt vettek fel, amit a kapzsi bankok még ösztönöztek is. Olyan emberek vettek/építettek drága házakat hitelből, akik nem engedhették volna meg maguknak… a későbbi profit érdekében. Tartható ez az állapot? Nem.

A befektetők egy ponton túl nem találtak vevőket. A bankok nem tudták visszafizetni a saját adósságaikat, a dolgok kezdtek visszaütni. Az eredményt ismerjük.

Hogy jön ez a futballhoz?

Ami igaz egy ingatlanra, az igaz egy labdarúgóra is. A meredeken emelkedő átigazolási összegek teljes mértékben kielégítik a gazdasági lufi fogalmát. A játékos árát ma már nem a képességei, hanem a viszonteladási potenciál és a kereskedelmi/marketingbevétel határozza meg. Példaként felhozva, egy Neymarral, vagy Ronaldoval sokkal több szurkolót lehet szerezni, mezt lehet eladni, mint mondjuk egy Anthony Martiallal.

Az irgalmatlanul elszállt közvetítési díjak, a végtelen pénz cheatkódot beíró olajcsapatok (PSG, Man City) megjelenése és a kívülről beömlő óriási pénz növeli az árakat. Ne feledkezzünk meg olyan klubokról sem, mint a Real Madrid, ahol a spanyol kormány hozott olyan intézkedéseket, ami drasztikusan több eszközt adott a kezükbe. Hasonlót vezettek be nemrég Olaszországban is. Most már a játékos fizetésének nem kell a közel 100%-át kifizetni adóként. Csúfnevén Ronaldo-törvényként nevezték el.

Ez alapján még azt is mondhatná az ember, miféle átigazolási piac buborékról van szó? Az először Angliában bevezetett túlárazott TV-s jogdíjak, valamint az olyan klubok, mint a PSG, az egész világfutballra hatást gyakoroltak. Ha csak a labdarúgó képességét nézzük, valamint a jegyeladást és a marketinget, Joao Felix nem ér 126 millió Eurót. Fred sem ért 58-at. Dembelé főleg nem ért 105 millió+bónuszokat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem térülhet meg egy adott drága játékos. A jegyeladások, a marketing, a jobb teljesítmény és az újraeladásból származó bevétel profitot is eredményezhet.

Mikor durran ki?

Akárcsak az ingatlanoknál, a potenciális újra eladás a futballistáknál is meghatározza az értéket. A klubok óriási pénzeket fizetnek abban a hitben, hogy ha majd eladják pár szezon után az adott játékost, még magasabb áron értékesíthetik. Most már ez a meghatározó, nem az, ki mennyire jó játékos.

Ez viszont egyszerűen lehetetlen, hogy örökké kitartson.

Elkerülhetetlen módon egyre több klub lesz rákényszerülve, hogy drágábban vásároljon és ezen az FFP sem segít. Itt nem másodosztályú klubokról beszélünk, akik azért költenek, hogy feljussanak. Itt a legelitebb topcsapatokról van szó, akik megengedhetik maguknak, hogy akár 100 millió Euró felett is költsenek.

A átigazolási piac buborék negatív hatásai már látszanak. Példaként ott az Arsenal esete. Annyira túlfizették a játékosaikat, hogy nem bírnak szabadulni tőlük. Ez olyan számukra, mint egy nagy hógolyó, amit görgetnek maguk előtt, és egyre nagyobb lesz. A Manchester Uniteden is látszik már. Drága játékosokat vettek, de a sikertelenség egyre hosszabb ideje tart. Magyarul, a Pogba-féle nagy igazolások nem térültek meg, és hosszútávon már nem feltétlenül lesznek képesek hasonlóra.

A Tottenham másfél évig nem igazolt játékost, mert kellett a pénz a stadionra. Az nagy kérdés, mennyi ideig tudják tartani a lépést a többi topklubbal, ha az árak tovább emelkednek, ők pedig még mindig úsznak az adósságban a stadion miatt?

Ez a lufi ha kidurran, a futball csúcsát fogja leginkább sújtani.