Átigazolási HírekBundesligaVélemény

Dortmund: Ki nyert és ki veszített a Hummels-üzleten?

Mint ismert, a Borussia Dortmund hivatalosan is visszaigazolta 30,5 millió Euróért (+bónuszok) Mats Hummelset. Az összeg nagyon soknak tűnik ahhoz képest, hogy a világbajnok hátvéd az év végén már 31 éves lesz.

A transzfer elég bonyolult, mind a Dortmund, mind pedig a Bayern számára vannak előnyei, ugyanakkor kockázatai is. Elemzésemben most a transzfer veszteseit és nyerteseit veszem górcső alá.

Ami mellette szól:

Rutin, am eddig hiányzott: A Dortmund csupán két ponttal maradt le a Bundesliga 2019-es bajnoki címéről. Habár még 9 pontos előnnyel is bírtak, a tavaszi félévben már nem tudtak hozni az őszi eredményeket. A Legtöbben, köztük jómagam is a rutintalan védelem számlájára írták a bukást. Lukasz Piszczek kivételével a Borussia védelmében 23 éves a legidősebb játékos. A rutin hiányi pedig egyértelműen kijött olyan meccseken, mint a Werder Bremen, vagy a Hoffenheim elleni, ahol 2, valamint 3 gólos előnyről bukták el a győzelmet.

Tapasztalata, nyugalma és győztes mentalitása segíthet stabilizálni a hibázásra és idegeskedésre hajlamos védelmet. Mellette pedig az Akanji-Zagadou-Diallo trió válláról lekerülhet a nyomás. Emellett pedig a legjobb tanárt kapták maguk mellé.

Teljesítmény: Habár az őszi szezonban Hummels sok kritikát kapott, tavaszra olyan szinten feljavult, hogy a Kicker osztályzatai alapján az idény legjobb hátvédje lett. Átlagban 70 passza volt egy mérkőzésen 10 megnyert párharc, valamint 70%-os fejpárbaj-mutató mellett.

Hummels legnagyobb erénye viszont játékintelligenciája és a passzolási képessége. A Bayernben Thiagoval ketten voltak hátulról a fő játékszervezők, ez pedig a Dortund számára nyereség lehet. A müncheniek viszont akár még meg is bánhatják, hogy egy közvetlen riválisnak átadták a világ egyik legjobban passzoló védőjét.

Ami ellene szól

A visszatérés-szindróma: Sahin, Kagawa, valamint Götze után most Hummels folytatja a sort. Néhány év után visszatétek mind Dortmundba, azonban egyik sem nevezhető hosszútávon sikernek. Talán Götze az, aki stabil játékosnak számít, de neki is kellett több, mint két szezon ehhez.Ez a beidegződés akár még plusz nyomást is helyezhet a klubra.

Viszont van egy lényeges különbség is. A Sahin-Kagawa-Götze tróval ellentétben ő nem bukott játékosként, hanem ereje teljében, trófeákkal teli zsebekkel tért vissza. Neki nem kellett kvázi visszakéredzkednie, és a Bayernes időszakát sikerként lehet elkönyvelni.

Elfogadottság: Problémás részhez értünk. Hummels müncheni születésű, elmondása szerint azért igazolt Bajorországba, mert közelebb lenne a családjához. A Borussiát viszont csapatkapitányként hagyta ott, ami nagy tüskét hagyott a szurkolókban. Michael Zorc sportigazgató elmondása szerint Hummels maga akart visszajönni, ők pedig mindig nyitva hagyták számára az ajtót.

Götze példájából tanulhat, ő talán még nagyobb közellenség volt távozása után. Emlékezetes jelenet, mikor első Dortmundban játszott mérkőzésén (immár Bayern-játékosként) a játékoskijáróban kellett bemelegítenie a folyamatos füttykoncert miatt. Hummels esetében valószínűleg a teljesítmény lesz a legfontosabb. Ezt a játékos is tudja, ami motiváltabbá is teheti, mivel bizonyítania kell. A szurkolók viszont tudják, hogy a keretnek szüksége volt egy tapasztalt védőre. Ha valóban Hummels lehet az utolsó puzzle-darab ahhoz, hogy valóban a bajnokságért játsszanak, le kell nyelniük ezt a békát.

Veszít, vagy nyer-e a Bayern?

Hummels nem számított volna többé garantált kezdőnek. Niklas Süle fantasztikusan játszik, míg Lucas Hernandezért nem azért fizették ki a 80 millió Eurót, hogy padozzon. Emellett ott van még a szintén nyári érkező Pavard, valamint Jerome Boateng is maradhat a klubnál világbajnok védőtársa távozása miatt. Ha minden kötél szakad, akár Javi Martinez is vissza tud lépni a védelembe, ahogy azt már sokszor megtette korábban is.

A veszély nem a létszámban van. Mint már megírtam, Thiago mellett Hummels volt a bajorok játékának egyik legfontosabb mozgatórugója. Távozásával ezt vesztették el.

Utolsó gondolat Niko Kovac esete. Ő nagyot nyert az üzleten. Mint ismert, egész évben billegett alatta a kispad, ősszel pedig még kisebb fajta lázadásról is voltak hírek. Most viszont szinte minden játékos, aki őt kritizálta, távozott. A Robben-Ribery-James-Hummels-Boateng tengely már nem tudja őt kritizálni. Második évében a horvát tréner már sokkal nyugodtabban dolgozhat.