UncategorizedBlogFociHacienda BernabeuLa LigaReal Madrid

10 érdekesség,amit talán még nem tudtál Zidane-ról

Habár életét 10 éves kora óta a labdarúgás és a családja tölti ki,és élete mondhatni nyitott könyv mindenki számára,Zinadin Yazid Zidane személyét mégis némi titokzatosság lengi körül. Kicsit neteztem,és találtam néhány olyan információt,ami talán a legelvetemültebb Zidane rajongóknak (egyet ismerek ?) is új lehet.

1: 10 éves korától leigazolt játékos,és visszavonulásáig,azaz 2006-ig 156 gólt szerzett összesen,amiben a válogatott meccsek is benne vannak.

2: Mindenki tudja,hogy algériai származású,azt már kevesebben,hogy algériai (kabil) állampolgár is,azaz kettős állampolgár,mivel édesapja sose vette fel a francia állampolgárságot.

3: A Seaint-Henri Football Clubban a gyerek Zidane-t folyamatos atrocitások és fosztogatások érték,lévén egyetlen algériai bevándorló. A nyomornegyedből származó Zidane a szegénységből való kiutat látta meg a futballban,ahogyan sok más hozzá hasonló szegény bevándorló is.

4 : Miután beindult a karrierje,szüleit nem is engedte többé dolgozni,és testvérei (3 bátya és 1 nővére van) is megélhetéshez jutottak a révén,nővére például a publikált fotóiért felelős marketinges.

5: Feleségével,Veronique-val Cannes-ban ismerkedett meg,amikor a lány csupán 16, Zidane mindössze 17 éves volt. Veronique ekkoriban táncosnak tanult a francia városban,Zidane pedig ott futballozott. Igazi nagy szerelem az övék: 4 év múlva házasodtak össze,4 fiúk született,és a mai napig szerelmesen pillantanak egymásra.

6: Első válogatottbeli meccsén csereként a 63.percben lépett pályára,majd a csapat az ő két góljávan nyerte meg a mérkőzést (85.és 87.perc).

7: Egyetlen 11-est hagyott ki egész pályafutása alatt: a 2006-os VB-n Kína ellen, valószínűleg a csúszós fű miatt a labdát a kapu fölé lőtte.

8: Pascal Obis francia énekes egy dalt írt hozzá. De életéről és pályafutásáról két film is készült: egyet a Cannes-i filmfesztiválon mutattak be,később forgalomba került egy dokumentumfilm is DVD-n.

9: Marseillesben egy a tengerre néző ház falára egy 10X15 méteres portrét festettek róla.

10: A Transzfermarkt.com-on ma már mint „nyugdíjas” mester piaci értéke 25 millió €, foglalkozásához „menedzser” van feltüntetve. Amikor a Real Madridhoz igazolt, az akkori 75 millió eurós transzfer rekordnak számított.

+1: Sergio Ramos esküvőjéről a távolmaradását a spanyol sajtó azzal magyarázta,hogy az igencsak rövid szabadságát inkább nyugalomban és a feleségével kettesben szerette volna tölteni,hiszen hamarosan vissza kell térniük Madridba, az előszezont megkezdeni,illetve az összeálló új kerettel elkezdeni az edzéseket.

(Források:starity.hu, transzfermarkt.com,life.bogger,wikipedia.com)