Általános KvízekKvízTesztTudáspróbaTudomány

Biológia kvíz: 10 kérdés az emberi testről. Lássuk, mennyit tudsz?

Mi az a leukocita, melyik fontos hormont termeli a hasnyálmirigy? Ilyen és ehhez hasonló kérdések várnak a soron következő biológia kvízben! Menni fog mind a 10 kérdés?

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játsz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Melyik fontos hormont termeli a hasnyálmirigy?

Helyes! Helytelen!

Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek által termelt polipeptid hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt.

Milyen betegségre utalhat a cisztitisz elnevezés?

Helyes! Helytelen!

Mi, laikusok úgy mondjuk: hólyaghurut vagy felfázás, vagyis a húgyhólyag gyulladása, amelyet általában valamilyen bakteriális fertőzés okoz. Orvosi nyelven azonban akut, szövődménymentes cisztitisz a neve.

Melyik vércsoportot szokták aranyvérnek emlegetni?

Helyes! Helytelen!

Aranyvérnek is szokták emlegetni a világ legritkább vércsoportját, annyira ritka, hogy a Földön élő 7,7 milliárd ember közül mindössze 43 ember mondhatja el magáról, hogy rendelkezik ilyennel. Mivel az Rh-nulla vércsoport mindenki számára alkalmas donor, az orvostudomány számára rendkívül értékes – de éppen emiatt a tulajdonsága miatt nehéz helyzetbe is kerülhetnek a vércsoporttal élők.

Hirdetés

Melyik izomtípusra jellemző ez az állítás? „Összehúzódásuk lassú, hullámszerűen terjedő.”

Helyes! Helytelen!

Hány db és milyen kromoszómákkal rendelkezik egy egészséges férfi?

Helyes! Helytelen!

Az egészséges nők két X (XX), a férfiak egy X és egy Y (XY) kromoszómával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a nők kétszer annyi, az X-kromoszómában hordozott génnel rendelkeznek, mint a férfiak.

Egészséges felnőtt emberekben hány csont található?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Melyik a leghosszabb csontunk?

Helyes! Helytelen!

Az emberi testben a leghosszabb csont a combcsont. Egy átlagos felnőtt esetében ez nagyjából 48. centimétert jelent, vagyis majdnem fél méter hosszú!

Az alábbiak közül melyikben találhatók a pigmentek, melyek a szemünk színét adják?

Helyes! Helytelen!

A szemünk színe a genetikai hátterünktől függ: azaz, a szüleink szemszíne határozza meg, hogy a mi íriszünkben (szivárványhártya) milyen típusú és mennyiségű pigmentek találhatóak meg - azonban a szemszínt meghatározó gének olyan sokfélék, és ez a genetikai minta olyan bonyolult, hogy a szemünk színe teljesen eltérhet attól, ami a családunkban korábban előfordult.

Mi más néven a leukocita?

Helyes! Helytelen!

A fehérvérsejtek vagy leukociták az immunrendszer sejtjei, amelyek megvédik a testünket a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól.

Melyik a legnagyobb méretű szervünk?

Helyes! Helytelen!

Talán nem is gondolnál rá, de az emberi test legnehezebb szerve nem más, mint a bőr, ám az, hogy mekkora a súlya, nem teljesen egyértelmű. Egyes források azt állítják, hogy a felnőttek átlagosan 3,6 kilogramm bőrt hordoznak, míg mások szerint az a felnőttek teljes testtömegének körülbelül 16 százalékát teszi ki, amiből az következik, hogy egy 77 kilós átlagembernél 12,3 kg-ot nyomhat.

Biológia kvíz: Mennyit tudsz az emberi testről? Vagy akkora biosz zseni, hogy behúzd a 9/10 eredményt?

Share your Results:

Jöhet a következő?