Általános KvízekKvízTesztTudáspróbaTudomány

Biológia kvíz: 10 kérdés az emberi testről. Lássuk, mennyit tudsz?

Mi az a leukocita, melyik fontos hormont termeli a hasnyálmirigy? Ilyen és ehhez hasonló kérdések várnak a soron következő biológia kvízben! Menni fog mind a 10 kérdés?

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játsz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Az alábbiak közül melyikben találhatók a pigmentek, melyek a szemünk színét adják?

Helyes! Helytelen!

A szemünk színe a genetikai hátterünktől függ: azaz, a szüleink szemszíne határozza meg, hogy a mi íriszünkben (szivárványhártya) milyen típusú és mennyiségű pigmentek találhatóak meg - azonban a szemszínt meghatározó gének olyan sokfélék, és ez a genetikai minta olyan bonyolult, hogy a szemünk színe teljesen eltérhet attól, ami a családunkban korábban előfordult.

Melyik a leghosszabb csontunk?

Helyes! Helytelen!

Az emberi testben a leghosszabb csont a combcsont. Egy átlagos felnőtt esetében ez nagyjából 48. centimétert jelent, vagyis majdnem fél méter hosszú!

Hány db és milyen kromoszómákkal rendelkezik egy egészséges férfi?

Helyes! Helytelen!

Az egészséges nők két X (XX), a férfiak egy X és egy Y (XY) kromoszómával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a nők kétszer annyi, az X-kromoszómában hordozott génnel rendelkeznek, mint a férfiak.

Hirdetés

Melyik izomtípusra jellemző ez az állítás? „Összehúzódásuk lassú, hullámszerűen terjedő.”

Helyes! Helytelen!

Egészséges felnőtt emberekben hány csont található?

Helyes! Helytelen!

Melyik vércsoportot szokták aranyvérnek emlegetni?

Helyes! Helytelen!

Aranyvérnek is szokták emlegetni a világ legritkább vércsoportját, annyira ritka, hogy a Földön élő 7,7 milliárd ember közül mindössze 43 ember mondhatja el magáról, hogy rendelkezik ilyennel. Mivel az Rh-nulla vércsoport mindenki számára alkalmas donor, az orvostudomány számára rendkívül értékes – de éppen emiatt a tulajdonsága miatt nehéz helyzetbe is kerülhetnek a vércsoporttal élők.

Hirdetés

Mi más néven a leukocita?

Helyes! Helytelen!

A fehérvérsejtek vagy leukociták az immunrendszer sejtjei, amelyek megvédik a testünket a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól.

Melyik a legnagyobb méretű szervünk?

Helyes! Helytelen!

Talán nem is gondolnál rá, de az emberi test legnehezebb szerve nem más, mint a bőr, ám az, hogy mekkora a súlya, nem teljesen egyértelmű. Egyes források azt állítják, hogy a felnőttek átlagosan 3,6 kilogramm bőrt hordoznak, míg mások szerint az a felnőttek teljes testtömegének körülbelül 16 százalékát teszi ki, amiből az következik, hogy egy 77 kilós átlagembernél 12,3 kg-ot nyomhat.

Milyen betegségre utalhat a cisztitisz elnevezés?

Helyes! Helytelen!

Mi, laikusok úgy mondjuk: hólyaghurut vagy felfázás, vagyis a húgyhólyag gyulladása, amelyet általában valamilyen bakteriális fertőzés okoz. Orvosi nyelven azonban akut, szövődménymentes cisztitisz a neve.

Melyik fontos hormont termeli a hasnyálmirigy?

Helyes! Helytelen!

Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek által termelt polipeptid hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt.

Biológia kvíz: Mennyit tudsz az emberi testről? Vagy akkora biosz zseni, hogy behúzd a 9/10 eredményt?

Share your Results:

Jöhet a következő?