Kvíz: Borászkodjunk picit. :) Tudod-e, hogyan készül a Tokaji aszú?
Mondhatnám, hogy borász végzettséggel a szívem csücske ez a kvíz, de 100 kérdést is össze tudtam volna állítani a borokról,
így viszont 10-be próbáltam sűríteni egy Tokaji gyorstalpalót. 🙂 Biztos vagyok benne, hogy jelentkezem még boros kvízzel a jövőben.
Ami a Tokaji illeti, 2013-ban jelentősen változtattak a bortörvényen, ezért a jelenlegi szabályozások szerint már nem készítenek 3-4 puttonyos aszúkat és az 5-6 puttonyosokról is eltűnik a puttony szám feltűntetése. A szabályozás szerint (leegyszerűsítve), azok a borok nevezhetők majd aszúnak, amelyeknek minimum 120g/l a cukortartalma. (Nem, nem ér beleborítani a kristálycukrot).
Ettől függetlenül a boltokban valószínűleg még találkozhattok puttonyszámmal jelölt borokkal, ezért a kvízt is e-szerint készítettem.
Sok sikert hozzá!
Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
Tudod mi ez a képen?
Mekkor űrtartalmú a Tokajon használatos gönci hordó?
A gönci hordó hivatalos űrtartalmát 136 literben rögzítették, manapság már ritkán használják a hordót, a borászatban a gönci hordó kifejezés egyfajta mértékegységként szolgál.
Mit jelent az aszúnál az 3, 4, 5 vagy 6 puttony?
Hirdetés
A mazsola és az aszús szőlő valójában ugyan az. Igaz vagy hamis?
Helyes Nem ugyanaz, hisz a mazsola speciális mazsolaszőlő, melyet érett szőlőként szednek le majd szárítanak. Az aszúszemek a tőkén maradt fürtön aszúsodnak a botrytis cinera elnevezésű gombafajta segítségével.
Milyen technológiával választják szét a töppedt aszúszemeket a még ép bogyóktól?
Most már valamennyire tudjuk hogyan készül az aszúbor, de mi a szamorodni?
Hirdetés
XIV. Lajos mondta a Tokaji aszúról hogy, "Vinum Regum Rex Vinorum" (A királyok bora a borok királya), amit azóta is használunk.
Hogy hívják az alább olvasható technológiát? A nagyobb borászatokban évek óta használnak modern technológiát, azaz saválló acél tartályokban, levegőtől elzárva erjesztik, érlelik a borokat, ezáltal megőrzik a szőlő elsődleges aromáit, az így kapott bor a friss, gyümölcsös karaktert hosszabban megtartja.
Helyes Ha valaki az irányított erjesztésre gondolt az csak félig helyes, hiszen amellett hogy levegőtől elzárva erjesztenek az írányított erjesztésnél igyekeznek kizárni a spontán erjedést, a mustot az erre használatos fajélesztővel beoltják, illetve az erjedés hőfokát is szabályozzák hűtéssel.
Mi az aszúeszencia?
Melyik szőlőfajta NEM jellemző a tokaji borvidéken?
Share your Results: