Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Kvíz: Borászkodjunk picit. :) Tudod-e, hogyan készül a Tokaji aszú?

Mondhatnám, hogy borász végzettséggel a szívem csücske ez a kvíz, de 100 kérdést is össze tudtam volna állítani a borokról,
így viszont 10-be próbáltam sűríteni egy Tokaji gyorstalpalót. 🙂 Biztos vagyok benne, hogy jelentkezem még boros kvízzel a jövőben. 

Ami a Tokaji illeti, 2013-ban jelentősen változtattak a bortörvényen, ezért a jelenlegi szabályozások szerint már nem készítenek 3-4 puttonyos aszúkat és az 5-6 puttonyosokról is eltűnik a puttony szám feltűntetése. A szabályozás szerint (leegyszerűsítve), azok a borok nevezhetők majd aszúnak, amelyeknek minimum 120g/l a cukortartalma. (Nem, nem ér beleborítani a kristálycukrot).
Ettől függetlenül a boltokban valószínűleg még találkozhattok puttonyszámmal jelölt borokkal, ezért a kvízt is e-szerint készítettem. 

Sok sikert hozzá! 

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
kvíz
Hirdetés
0%

Tudod mi ez a képen?

Helyes! Helytelen!

Mekkor űrtartalmú a Tokajon használatos gönci hordó?

Helyes! Helytelen!

A gönci hordó hivatalos űrtartalmát 136 literben rögzítették, manapság már ritkán használják a hordót, a borászatban a gönci hordó kifejezés egyfajta mértékegységként szolgál.

Mit jelent az aszúnál az 3, 4, 5 vagy 6 puttony?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

A mazsola és az aszús szőlő valójában ugyan az. Igaz vagy hamis?

Helyes! Helytelen!

Helyes Nem ugyanaz, hisz a mazsola speciális mazsolaszőlő, melyet érett szőlőként szednek le majd szárítanak. Az aszúszemek a tőkén maradt fürtön aszúsodnak a botrytis cinera elnevezésű gombafajta segítségével.

Milyen technológiával választják szét a töppedt aszúszemeket a még ép bogyóktól?

Helyes! Helytelen!

Most már valamennyire tudjuk hogyan készül az aszúbor, de mi a szamorodni?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

XIV. Lajos mondta a Tokaji aszúról hogy, "Vinum Regum Rex Vinorum" (A királyok bora a borok királya), amit azóta is használunk.

Helyes! Helytelen!

Hogy hívják az alább olvasható technológiát? A nagyobb borászatokban évek óta használnak modern technológiát, azaz saválló acél tartályokban, levegőtől elzárva erjesztik, érlelik a borokat, ezáltal megőrzik a szőlő elsődleges aromáit, az így kapott bor a friss, gyümölcsös karaktert hosszabban megtartja.

Helyes! Helytelen!

Helyes Ha valaki az irányított erjesztésre gondolt az csak félig helyes, hiszen amellett hogy levegőtől elzárva erjesztenek az írányított erjesztésnél igyekeznek kizárni a spontán erjedést, a mustot az erre használatos fajélesztővel beoltják, illetve az erjedés hőfokát is szabályozzák hűtéssel.

Mi az aszúeszencia?

Helyes! Helytelen!

Melyik szőlőfajta NEM jellemző a tokaji borvidéken?

Helyes! Helytelen!

Kvíz: Borászkodjunk picit. 🙂 Tudod-e, hogyan készül a Tokaji aszú?

Share your Results: