Barcelona

A Barcelona vezetősége a saját fenekét menti

Miért cseréli el a 23 éves középpályását a Barcelona egy 30 évesre? A döntés oka nem a csapat megerősítése, ennél sokkal prózaibb: a klub pénzügyi helyzete, ami igazából nem is magáé a klubé, hanem a vezetőség személyes problémája.

Ugorjunk egy kicsit vissza az időben, hogy megértsük a helyzetet. 1990-ben a legtöbb spanyol klub sportvállalattá alakult, azok amelyek profitot termeltek megmaradhattak sport kluboknak: FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Club és Osasuna.

Viszont a vezetőségnek személyes garanciát kellett vállalnia a kiadások 15%-ra, hogy biztosan rendesen vezessék az adott klubot. Ezt minden évben frissítik.

A vezetőség mandátuma alatt, ha a klub több mint 15%-os profitot termel akkor nem kell garantálniuk semmit, hiszen a „jó gazdálkodásukból” származó nyereség fedezi azt.

El is érkeztünk napjainkhoz. A jelenlegi vezetőség 2010 óta van hatalmon, 2010/11 és 2018/19 közötti profit 192 millió euró volt. A kiadások 2019/20-re 1007 millió euró, aminek 15% 151 millió euró, szóval ez fedezve volt, nem kellett semmit se garantálni.

Jött a koronavírus, ami azt is jelenti, hogy a klub pénzt veszít ebben a szezonban, az előrejelzések szerint több mint 150 millió eurót. Ez lejön a korábbi 192 millió euró nyereségből, ennek eredményeként szinte kizárt, hogy fedezzék a következő szezon kiadásainak a 15%-át.

Szóval a vezetőségi tagoknak garantálniuk kell a 15% maradékát a saját pénzükből. Amennyiben a 2020/21-es szezon végül veszteséges lesz az azt is eredményezi, hogy a vezetőség alatti teljes profit veszteséges volt. Így a mandátumuk végén (következő nyár) ezt vissza kell fizetniük a klubnak.

Így állunk most, a klub anyagilag rendben van, viszont a vezetőség a saját fenekét menti ezzel kárt okozva a csapatnak. Be lehet perelni őket? Persze, de egy ilyen per hosszú ideig tart, és addigra már visszafordítatlan lesz a kár.

forrás