FM20

FM20, avagy egy kézilabdaedző játszik!

Sziasztok!

Kezdeném azzal, hogy idestova 30 éve játszom football manager játékokkal. Még kezdtem a 386-os gépen egy Bundesliga Manager nevűvel, aztán jöttek a Soccer Club Manager, a Fifa Manager és 2015 óta a Football Manager!

Ha hiszitek, ha nem, már a Fifa Manager 2012 is azért volt nagy kedvencem, mert a napi szintű edzéseket én irányíthattam! Egy edzőnek ez a lényeg, nem a gazdasági rész! Sokáig emiatt nem tértem át a FM szériára, de most, hogy itt is van napi edzésbeállítási lehetőség, megvettem a játékot a Steamről és azzal a nem kis céllal kezdtem bele, hogy a valós életbeli edzésmetodikámat, és vezetői mentalitásomat alkalmazva játszom! Ezekről majd fogtok olvasni bőven a különböző részekben!

Előzetesen csak annyit, hogy miért pont a Honvéd? Mert ott lettem sportoló és ott kezdődött az edzői pályám is. Előbbi még 6 évesen a medencében, ami aztán a birkózó szőnyegen át vezetett a kézilabdapályára, utóbbi meg idestova 21 éve! A kedvenc focicsapatom is a Honvéd, de ha külföldit kell mondani, akkor MU, az Eintracht Franfurt, a Hertha BSC és a Sampdoria! A csapat tehát adott, de ha valamiért mazochistát játszom és alacsonyabb osztályban kezdek, akkor vagy kiválasztom (ha benne van) az aktuális kézilabda egyesületemet, vagy létrehozom! Na de a lényeg…

A csapat megvan és ugye a való élet az, hogy soha nem fociztam, így a legalacsonyabb tapasztalatot választottam, és National C licencet, kézilabdában ez van nekem, ami a fociban ugyan az „B” licencnek felel meg, de mégis csak kezdő vagyok ugyebár… A következő lépés az a bizonyos „kockás füzet”, amiben megszületik a felkészülési terv! Ezek edzéselméleti módszertanával nem fárasztok senkit (ha érdekel, majd megkeresel), de elsőre a felkészülési időszak edzésmetodikája áll össze! Ezt követi a versenyidőszaké, illetve a végső rész a pihenő, regenerációs szakasza!

Annyiban könnyű dolgom volt, hogy előszedtem a régi füzeteket és máris meg volt az alap!

A következő lépés a felkészülési meccsek összerakása volt, az edzésprogramhoz igazodva, de úgy, hogy a taktikát is legyen lehetőség begyakorolni!

Apropó taktika! Ugye két lehetőség van! Az egyik, hogy a kerethez tervezel taktikát, a másik, hogy a taktikához építesz keretet! Én az utóbbit tekintettem alapnak. Egy 3-5-2-es hadrend lesz a kiindulás, ami azért az elején még inkább 5-3-2, de majd látjátok, hogy ez biza egy flexibilis alapstratégia annak érdekében, hogy a pálya minden területén létszámfölényben lehessen a csapat függően attól, hogy védekezni vagy támadni kell! Tudni kell rólam, hogy szeretek fiatalokkal dolgozni, hiszen ők még formálhatóak az elképzeléseidnek megfelelően, így összevontam a legelején a felnőtt, a „B” és az u19-es gárdát, és edzésről edzésre, meccsről meccsre farigcsáltam lefelé a létszámot, hogy a végén az érkező két emberrel együtt is végül 27 játékos van az első csapat keretében! Ebből persze sokan visszajátszanak a tarcsiba vagy az u19-be, de ott vannak, edzenek, figyelem őket…

Az edzésekből egy pillanatig nem engedtem lazítani, egészen az első EL-selejtező meccsig, ahol is sima kettős győzelemmel léptem át a kazah riválison, hogy aztán jöhessen a Légia Varsó! Itthon 1-1 (egy sajnálatos Kamber öngóllal, idegenben 2-1 oda, így a fránya öngól miatt ki is esett a banda! Természetesen az EL-selejtező második köre már a versenyidőszak felkészülési terve szerint zajlott, hiszen nyakunkon volt a bajnoki rajt!

A felkészülési meccsek és azért valljuk be az EL-selejtezők eredményei is azt mutatták, hogy nem rossz amit csinálunk, ám hogy mitől szép az edzői szakma…. Az OTP Bank Liga 1. fordulójában a Kisvárda volt az ellenfelem idegenben, azt gondoltam, hagyhatom támadó szellemben focizni a fiúkat, hiszen majd rugdalják a gólokat! Hát nem így lett! Mire rájöttem, hogy baj lehet, már 3-1 volt oda a félidőre! A szünetben fejmosás, visszaállás az alaptaktikára (egészen addig a védekezést és az abból megindulást gyakorolta főleg a csapat), hiszen az a mi játékunk egyenlőre, és máris stabilizáltuk a dolgot! Csakhogy emiatt a hiba miatt elrontottuk a kezdést, de ezt egy edzőnek fel kell vállalnia! Azóta azonban jönnek az eredmények! A Paks ellen 1-0, a PAFC ellen 0-0, a Fehérvár ellen 0-1, a Fradi ellen 2-0 és az Újpest ellen is 2-0 lett a vége, így 6 forduló után a 4. a csapat! Utóbbi meccs előtt volt egy válogatott szünet, ahol 3 felnőtt (Levkovich, Aliji és Moutari kapott behívót, illetve 11 további játékos u21 és u19-es keretekbe a magyar fiatalok közül! Na idáig jutottam el, míg ezt a felkérést megkaptam, így legközelebb innen folytatjuk, részletesebben!

HandballTrainer

Sziasztok! Egy a valóságban kézilabdaedzőként tevékenykedő 40 feletti hapsi vagyok, aki szívesen játszik manager játékokat!