Hacienda BernabeuLa LigaReal Madrid

Sávio Bortolini: „Viníciusnak nem kell változnia”

Sávio Bortolini Pimentel (Sávio) neve csak a legrégebbi Real Madrid szurkolók számára ismert ma már talán. 1998 és 2003 között volt a királyiak bal szélsője. Noha két BL győzelemmel, Szuperkupa győzelemmel és spanyol bajnoki győzelemmel is ünnepelt anno a fehérek csapatával, mára neve sajnos kissé feledésbe merült.

Most az AS tett közzé vele egy interjút, amiben a két fiatal brazil tehetségről, Vinícius-ról és Reinier-ről kérdezték. Hozzá hasonlóan ők is a Flamengo neveltjei, de ha már a brazilok vannak szóban, nem lehet elmenni Rodrygo mellett sem szó nélkül.

Követték Brazíliában a Clasico-t?

Természetesen! Vinícius apránként felszabadulttabb lett, egyre magabiztosabb lesz. Kiváló labdarúgó, remek személyiséggel. A gólja nagy öröm.

Mi hiányzik ahhoz, hogy sikeresebb és eredményesebb legyen? Javulni fog idővel?

Igen, egészen biztosan. Sokat láttam játszani a Flamengoban. Csupán 17 éves volt, amikor hirtelen felkerült az első csapatba, ami nem könnyű. Számára kimaradt az U20-as kategória, ami pedig rengeteg alapot biztosított volna a fejlődéshez. Mielőtt 100 %-osan kialakult volna a stílusa, nagyot ugrott Brazíliában. De látni ahogy fejlődik, egyre jobban kihasználja a területet, és a helyzetkihasználása is javulni fog. Jönnek akkor majd a találatok is. Taktikailag is erősödött, az ellenfélnek vigyáznia kell vele.

És a türelem?

Szinte gyerek, aki 18 éves korában elment a világ egyik legnagyobb klubjához. Nagyon nagy teher ez ilyen fiatalon. Az Osasuna elleni találatakor elsírta magát, látszott, mennyi minden szabadult ott akkor fel belőle.

De a jelleme megmutatkozik már Madridban, és a Bernabeu kedveli őt. Nem kell megváltoztatnia az egyéniségét. Valami hasonlón mentem keresztül én is Madridban, de soha nem szerettem volna elveszíteni a stílusomat.

Bal kezes, bal lábas játékos voltál, ez természetes volt a számodra?

Igen. Az én időmben ez természetes volt, ott voltak a pályán Reyes, Vicente, Denison. Most nem látsz olyat, hogy valaki a vonal közelében maradjon, más lett a stílus. (na meg a pályán volt egy Zinadine Zidane nevű játékos is…)

Azt is látta, ahogyan Reinier fejlődött a Flamengoban. Most ő is Madridba szerződött.

Nagyon rrövid idő alatt bebizonyította, hogy nagyon értékes labdarúgó. Tavaly volt alkalma egy remek Flamengoban játszani, és amit játszott, az lenyűgöző volt,remek gólokkal és passzokkal.

Tényleg oolyan, mint Kaka?

Nem szeretek összehasonlítani (nevet). De igen, olyan stílusa van, mint neki.

Beszéljünk Rodrygoról is. Hogyan tetszett a Galatasaray ellen bemutatott játéka?

Megmutatta, hogy mire képes, milyen a minősége. Ez az év neki remek arra, hogy sok tapasztalatot szerezzen.

Miért lett Brazília most a Real Madrid kedvenc piaca?

Ez normális. A futballt megváltoztatták a fiatalok. 1997-ben írtam alá a Madridhoz, akkor 23 éves voltam. Akkor azt hitték, fiatal vagyok. Ma már szinte lehetetlen egy 23 évesnek Brazíliából Európába aláírni. A tehetségek 17-18 évesen mennek el, mert könnyebben alkalmazkodnak.

Hogy emlékszik a megérkezésre?

Decemberben érkeztem Madridba. Rioban 40 fok volt, fürdőruha volt a táskámban. Éjjel 2 órakor szállt le a gépem, és az első repülővel haza akartam menni! Képzelje el! (nevet)

Forrás és kiemelt kép : AS