BarcelonaLa LigaReal Madrid

„Csak” egy El Clasico…

Ma este 21 órától a La Liga idei szezonjának második El Clasico – ja veszi kezdetét. A meccs előtt a szokásos felfokozott hangulat uralkodik a klubok berkein belül és természetesen a szurkolók körében is.

Noha a spanyol bajnokság első helye nem ma este dől el, mégis sok drukker érzi ezt így. Ami egy részről érthető, hiszen a két spanyol sztárcsapat mindig is egymás mércéjeként tekintett egymásra.

Most egy botrányokkal, edzőváltással, sérülésekkel súlytott Barcelona és egy hullámvölgybe került Real Madrid néz egymás szemébe.

Ráadásul az edzők csatájának is lehet majd tekinteni, első alkalommal áll a Barca kispada előtt Setién Zidane-al szembe.

Jó hír a katalánok drukkereinek, hogy Pique és Jordi Alba is bevethető lesz, az orvosok rábólintottak az esti játékukra. Setién a Manchester City elleni BL mérkőzést személyesen nézte meg a Bernabeuban, nagyon készül, és jól felkészült szeretne lenni, igazán belead mindent.

Madridi részről Hazard egy darabig ismét a betegszoba vendége, Rodrygo pedig pirossal indexelte az esti összecsapást. Zidane a keret kihirdetésekor Mariano mellett voksolt, így Jovic technikai döntés miatt ismét kimaradt.

Courtois is készül Messiből, hogy a belga kapus mennyire tudja majd a sztárcsatár lövéseit esetlegesen hárítani, meglátjuk. Zidane kemény önkritikát gyakorolt, és arra tett ígéretet, hogy vissza tér a januárig működő recepthez, befejezi a kísérletezést. Noha sokan reklamáltak amiatt korábban, hogy a francia nem rotál eleget, mégis mélyrepülésbe kezdett a csapat, amikor a keret változtatására került sor. Most meg persze ezért bántják…

A fogadási irodák egy kicsit a fehéreket tartják esélyesebbnek. Ennek egyik oka a Messitől függő barcelonai gólokban keresendő. A másik oka a sok sérültjük. Ha Pique és Jordi játszhat is ma este, egy éppen hogy felépült játékos mindenképpen kockázatot rejt.

A másik oka a statisztika. Zinadine Zidane a Real Madrid élén még soha nem vesztett el három meccset egymást követően. Ez bizony sovány vigasz. A madridiak inkább abban bízhatnak, hogy a játékosaik kiéhezettek a győzelemre, és abban, hogy Zidane szemmel láthatóan komolyan vette a szezon elején tett ígéretét.

Nevezetesen azt, hogy ebben a szezonban a La Liga megnyerése a prioritás. Ezidáig a bajnokságban csupán kettő vereséget szenvedett el a királyi gárda. A lemaradásuk egy pont mindössze, és ha neki szeretnénk állni már most matekozni, akkor se ma este dől el az első hely kérdése.

És még egy kis számadat: a Real Madrid 53, a Barcelona 55 ponttal áll az első két helyen. A katalánok eddig 62 gólt lőttek, 29 gólt kaptak, ez a fehérek esetében 46 lőtt, 17 kapott találat. A Barcelona 17 győzelemmel, 4 vereséggel és 4 döntetlennel áll a mérlegen, a Madrid 15 győzelem, 8 döntetlen és 2 vereség. Az utolsó 5 mérkőzést a Barcelona egy vereséggel négy győzelemmel, míg a Real 3 győzelem mellett egy döntetlennel és egy vereséggel zárta. Noha ettől sem lettünk okosabbak, és végső következtetést se vonhatunk le.

A mai El Clasico után is nyílt lesz még a bajnokság első helyéért zajló küzdelem. A télbe húzódó őszi forduló alkalmával döntetlen lett az eredmény, de ezzel most egyik tábor sem lenne megelégedve.

Sok van még az idény végéig, mégis a legtöbben döntőként tekintenek a mai összecsapásra. Egyik csapat veresége esetén sem történik tulajdonképpen semmi más, mint hogy oda írnak plusz 3 pontot a táblázatba. De amikor El Clasico nap van, az mégis egy különleges nap. Felfokozott várakozás, izgalom, utánozhatatlan hangulat.

Holnap pedig lesz majd rengeteg poszt ismét a spanyol játékvezetés alacsony színvonaláról, szabálytalanságokról, a másik csapat játékosa által elkövetett merényletekről, edzők hibáiról…

Én nagyon szeretném, és szívből kívánom mindenkinek, hogy ma este lássunk egy jó meccset inkább. Lássunk jó focit, lássunk remek megoldásokat, lássunk parádés védéseket.

Szurkoljunk sportszerűtlen. Szurkoljunk szívből. Szurkoljunk mezben, sörrel, pizsamában az ágyból vagy társaságban, egy dolog biztos: Ez nem csupán foci. Ez az El Clasico!

Este 20 óra 10 perctől kezdődik az El Clasico félvezető műsor, 21 órákon a mérkőzés a Spíler 2 csatornán.

Kiemelt kép: en.as.com