Vélemény

Új top 4-es csapat, vagy bajnokesélyes a Leicester City?

Tavalyi év a Liverpool-Manchester City elképesztő versenyfutásával került a históriás könyvekbe, és idén is őket tartották a legesélyesebbnek. A Mersey parti gárda emelte a tétet, de Guardiola csapata helyébe nem várt kihívó érkezett, a Leicester City!

Mindenki, aki követi a Premier League-t emlékszik Claudio Ranieri tündérmesébe illő sztorijára, amikor is a Rókák teljesen outsiderként megnyerték a bajnokságot a 15/16-os idényben. Szükség volt a „nagy” csapatok botladozására akkor, hiszen 81 pont, alig jobb, mint 60%-os teljesítmény elég volt a 10 pontos előnyre és bajnoki címre Vardy-éknak!

De nézzük mi történt azóta

Jamie Vardy 24 góllal lett gólkirály, Mahrez az év játékosa lett. Rögtön eligazolt Kante, míg az év játékosa nemrég elvesztegetett két évnek tartotta, hogy két idényt még le kellett húzni a csapatban. Következő évben Ranieri mandátuma kitelt. Ment Drinkwater is. Iheanacho 25 millió fontjával a legdrágább érkező ezekben az években. 12., 9., és 9. hely a termés. Tavalyi évben két fontos dolog történt, tragikus balesetben elhunyt a klub elnöke Vichai Srivaddhanaprabha, valamint februárban érkezett a mostani edző Brendon Rodgers.

Az észak-ír mester személye kihagyhatatlan az idei történetből. Érdemben nem igazolt senkit ellenben a világ legdrágább védőjeként távozott Maguire. Rodgers akivel majdnem bajnok lett a Liverpool még Gerrarddal, akit Klopp váltott a Pool élén, és mellesleg, akinek a házát nemrég megvásárolta a csapat, hogy a német edző ingyen lakhasson benne.

Az a Liverpool 13/14-ben egy támadó gépezet volt, Suarez, Sturridge, Sterling csatársor a legendás 8-assal kiegészülve 101 gólt lőttek, mégis elbuktak. Változtatott is az edző a felfogásán, ami az idei szezonra tökéletesen összeállt.

Új top csapat a Premier League-ben

Jürgen Klopp számára jó dolog, hogy a Liverpool továbbra is nyer, mivel ugyan ezt teszi immáron legfőbb riválisuk. Leicester sorozatban nyolcadik bajnoki győzelmükhöz – a valaha leghosszabb sorozat a csapatnak – az Aston Villa legyőzésével jutott, hogy visszaálljon a nyolc pont közöttük. Leküzdhetetlen előny? Valószínűleg, de csak egy bolond engedné el teljes mértékben ezt a félelmetes Leicester-csapatot.

Brendan Rodgers ragaszkodott hozzá, hogy nincs szem előtt a bajnoki cím, és nem zavarja, hogy sokan még mindig a Manchester City-t tartják a Liverpool legsúlyosabb kihívójának. „Láttam, miután a Manchester United megnyerte a Manchester City-t, felmerült a televízióban az, hogy melyik City mekkora távolságra van a Liverpooltól” – mondta. „Tiszteletben tartjuk ezt, csak folytatjuk munkánkat és megpróbáljuk javítani előadásainkat, csak hogy tovább fejlődjünk. Nem hiszem, hogy bárki azt várja el tőlünk, hogy a Leicester a PL tetején legyen. Mérkőzésről mérkőzésre próbálunk javítani, valamint az edzésünkben is, és megnézzük, hová juttat ez minket. Olyan csapat vagyunk, amely az elmúlt két idényben kilencedik lett, de azt gondoltam [a Villa Parkban], hogy úgy nézünk ki, mint egy top csapat. ”

Biztosan nyertek. Jamie Vardy természetesen gólt szerzett, a nyolcadik mérkőzésén egymás után. Kétszer csapott le, így már 16 gólos, és a Premier League 11 egymást követő mérkőzésében elért rekordját célozza. Ahhoz, hogy ez meglegyen a 11. mérkőzés a listavezetővel szemben lehet esetleges rekord beállítás. Kelechi Iheanacho és Jonny Evans szintén betaláltak, Jack Grealish pedig csak röpke reményt adott a házigazdáknak. Lehet, hogy a Villa az alsó három felett csak a gólkülönbség miatt van, de még senki más nem verte meg őket ilyen hangsúlyosan.

A Rókák szezonja fontos időszakhoz érkezett, otthon kötelező a Norwich, majd jön egy FA kupa meccs az Evertonnal, és ezután a jelenlegi angol bajnokság két legerősebb csapata. A City idegenben, majd a Klopp csapat otthon.

A Leicester kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban, tizet, Schmeichelnek több Clean Sheetje van, mint a két bajnokesélyes csapat portásainak összesen. Lehet, hogy a Boxing Day után rosszabb pozícióban lesz, az is lehet, hogy jobb, de a semlegesek számára ezt a Leicester-csapatot öröm nézni.