Uncategorized

Moreno / Enrique: egy csúnya sztori

Luis Enrique kiváló edző. Kislánya tragédiájában a világ ladbarúgó társadalma érzett vele együtt. És Luis Enrique egy sok tapasztalattal bíró, elismert szakember hazájában, és hazáján kívül is.

Robert Moreno közel 10 éven át volt Enrique jobbkeze, másodedző a spanyol nemzeti válogatott szakmai stábjában. Robert Moreno teljesen természetesen, de megtisztelve és alázattal vette át Enrique helyét akkor, amikor annak a kislánya mellett volt a helye. Moreno barátjaként is tekintett Emrique-re. Moreno idelaista volt. Moreno azt hitte, ha Enrique gyásza letelik, akkor visszatér majd és újra együtt dolgozhatnak, mint azelőtt.

Tévedett. Enrique nem kér többé Moreno-ból. Miért? Találgatások, vélemények és főként csalódott vagy felháborott vélemények árasztják el a sajtót Spanyolországon belül és kívül is. Hogy valójában mi a szakítás oka, azt csak ők ketten tudják, esetleg négyen.

Ismerjük meg hát a másik két szereplőjét a történetnek. A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke Luis Rubiales. 2018-ban, alighogy átvette a szövetség vezetését, első dolga volt meneszteni Julien Lopeteguit, amikor a tudomására jutott, hogy a Real Madrid csapatának a vezetését elvállalta, és a VB utan távozni kíván a válogatott padjáról. Ennek a hirtelen felindulásnak a vége a spanyolok veszte is lett a tornán. Akkor, ideiglenesen Fernando Hierro vezette a csapatot, majd Rubiales megtalálta Luis Enrique-t.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség sportigazgatója José Molina. A volt kapus és Rubiales korábbi klubjukból, az Atletico Madridból ismerte egymást, így az együttműködésük és közös álláspontjuk a vitás kérdésekben, ahogy az régi jó bajtársakhoz illik, általaban zökkenőmentes. Bólogatva asszisztál a legagyamentebb Rubiales döntésekhez is. Sose fordul szembe vele, vitát, ellenvéleményt nem tud senki se a sztorijukban.

Most, hogy immár mindenkit ismerünk, nézzük végig a törtenet kronológiáját a nyilatkozataikat felidézve.

2018 június 9.

„Az edző személyének kiválasztásakor a játékosokkal nem konzultálunk. ” (Rubiales)

2018 június 19.

„Sikeres edzőre van szüksége a válogatottnak. Egy modern felfogású szakember.” (Molina)

2018 július 19.

„A mai bemutatkozásom a végtelen öröm napja.” (…) „Nem lesz forradalom, de lesznek változások a válogatottnál.” (Enrique)

2019.március 26.

„Luiq Enrique családi vis major miatt nem vezeti a csapatot Málta ellen. A válogatottat ideiglenesen Robert Moreno vezeti.” (Rubiales)

A mérkőzés után:

„Az emberek gratuláltak nekem. Nem volt miért gratulálni, csak helyettesítek. Szakemberként a legnehezebb napom. Remélem, Luis Enrique-vel minden rendben lesz. (Moreno)

2019 június 19.

Luis Enrique búcsúja. Családi okokból nem vezeti többé a válogatottat, és semmilyen feladatot nem vállal. A szakma, a sajtó és a közvélemény tapintatát kéri. Rubiales bejelenti, hogy Robert Moreno veszi át a La Roja irányítását.

„Ez egy keserű nap. Mindog azt reméltem, hogy egy nap edző leszek, de nem így. Luis támogat minket, számomra ez a legfontosabb. Tiszteletben tartja a döntéseim, de ha kérdeznem kell tőle, megteszem. Konzultálok vele.” (Moreno)

2019 szeptember:

Felröppennek a hiresztelések, hogy Enrique vissza fog térni.

„A barátok mindennél fontosabbak, minden tervet felülírnak. Luis-t a barátomnak gondolom.” (Moreno)

2019.november 15.

„Amikor befejezzük az EB selejtezőket, beszélni fogunk, és meglátjuk. Robert nagyon jó munkát végez, most nincs miről beszélni.” (Rubiales)

2019 november 18.

Wanda Metropolitano, Spanyolország-Románia mérkőzés

A játékosok és Moreno is tudnak róla, hogy Luis Enrique visszatérése napirenden van. De senki nem kapott hivatalosan semmilyen értesítést, a csapat a pályán megsemmisítí a románok válogatottját, fölényes győzelem. Ünnepelni készülnek, biztos az EB szereplésük, magukban talán már fogalmazzák, mit fognak mondani a sajtónak a vegyes zónában.

Amikor nyílik az öltöző ajtaja, és Moreno belép.

Kidobtak! Elzavartak! Kirúgtak!

Kiabál, és könnyes szemmel, gyorsan búcsúzik a játéksoktól. Többen is figyelmeztetik, hogy ki kell mennie nyilatkozatot adni a sajtónak a mérkőzésről. De képtelen rá. Rubiales és Molina se hajlandóak hivatalosan semmit se mondani a kint várakozó riportereknek. Tisztában vannak azzal is, hogy ez büntetést fog maga után vonni, akkor sem nyilatkoznak. A sjatóosztály két képviselője áll a folyosón a riporterek útjába, és közlik, hogy Roberto Moreno többé nem a válogatott edzője, Luis Enrique visszatér a padra, és másnap 12,30-kor sajtótájékoztató lesz tartva, ahol minden kérdésre választ kapnak. (Aztán nem, de ez majd később.)

2019 november 19.

Sajtótájékoztató. Rubiales és Molina ül az asztalnál, és 90 percen keresztül körülbelül minden kérdésre adott válaszuk mindössze annyi:

Luis Enrique visszatér a munkájához. Ahogyan azt már júniusban világosan elmondtam, hogy Robert Moreno a válogatott edzője. De világossá tettük, hogy amikor Luis visszatérni akar, vissza jön. „ (Rubiales)

És ahogyan a szaksajtó vélekedik:

Három újságírói vélemény, amit ide fűzök. Mind a hárman a Marca labdarúgással napi szinten, ú.n. „tűzközeli” szakírók.

Miguel Ángel Lara:

„A kétségek oka Moreno-val kapcsolatban a tapasztalat hiánya. Ezért is döntött úgy a Szövetség, hogy Luis Enrique-t visszahívják. Vádak is elhangzottak, miszerint a csapat nem játszik jól. Ez megkérdőjelezhető, inkább személyes ízlés kérdése. Számos érv állítja, hogy Moreno-nak nincs terve. De senki sem tudja, hogyan kezelné a kihívást. (Mármint az EB-n való részvételt) Mintha egy veterán edző garantálhatná ezeket a dolgokat. Robert Moreno Spanyolországot minden gond nélkül kivezette az EB-re. Vajon ugyan így járt volna el a Szövetség, ha egy tapasztalt edző helyettesítette volna Enrique-t?”

Roberto Gómez:

Rubiales és Molina keresi a kiutat Roberto Moreno számára, hiszen visszatér az asztúriai edző. Mind a ketten jobbnak ítélik meg a válogatott pad irányítására. Rájöttek, hogy Roberto Moreno meglehetősen naggyá nőtt a padon. Moreno sok információval és tudással bír, és nagy lelkesedéssel érkezett a válogatott padjára. De egy fontos árnyék vele tartott: hiányzott a tapasztalata. (…) Nem volt ugyan elegancia a menesztésében, de nem tartom tiszteletlennek sem Moreno iránt. Nem ezt a kijáratot 1 volna, de logikus, ésszerű és minden bizonnyal jobb a spanyol csapat számára, ha egy nagyobb tapasztalattal rendelkező edző ül a padon. Köszönöm Robertnek!”

José Vicente Hernáez:

„Mindig azt mondják, hogy ami jól működik, azon nem kell változtatni. Csak azon kell, ami rosszul megy. Ezt logika néven ismeri a tudomány az egyetemeken és az utcákon is. Ha a spanyol csapat jól működik Moreno-val, akkor nem tudom, mi a fenéért kell ezt megváltoztatni?! Ha a selejtezőkön is Luis Enrique vezette volna a padot, akkor se lenne értelme vagy magyarázata (Moreno menesztésének). Rober Moreno maga joggal feltételezte, hogy ha Enrique visszatér, majd újra együtt…. Értelmetlen, amit tesz, megkeveri a neveket. Továbbá: kihez köthetők a potenciális jelöltek? (Mármint az új szakmai stáb neveire utal) Robert Morenoval a csapat az Európa Bajnokságon van. Nyerj, és szerezz gólt! És ennél is több:Jól játssz, ez a fontos plusz. Nem, a fő az a győzelem, mindannyian tudjuk. A labdarúgásban nincsenek próféták. A mottó, hogy a jó edző az, akivel nyer a csapat. Ezért is lehet a dinnyéhez hasonlítani: nem tudod, milyen, amíg fel nem nyitod. Robert Moreno-val nincs kétség, legalábbis egyenlőre. A spanyol csapat nyer, gólokat szerez és jól játszik. Akkor miért változtatják meg?!”

Konklúzió: nincs, magyarázat: nincs.

Amennyi ma reggel tudható volt, hogy a válogatott tagjai közül Sergio Ramos és Sergio Busquets kapott értesítést a Román válogatott elleni mérkőzés előtt. Azt, hogy a csapat tagjai kaptak-e tőlük tájékoztatást, nem tudni. Ahogyan azt sem, hogy miképpen vélekednek a dolgok menetéről, annak intézéséről.

A mérkőzés alatt se Moreno, se a csapat játékán nem volt érezhető feszültség. De Moreno hétfőn beadta a felmondását a szövetséghez, ez biztos. Az is, hogy ezt később visszavonta, és nem jelent meg személyesen. Mindent az ügyvédei intéznek jelenleg. Enrique nem számít rá a szakmai stábjában, Moreno ezt értette úgy, hogy el van küldve.

Azt nem tudni, hogy a Spanyol Labdarúgó Szövetség milyen pozicíót tudna vagy szándékozna neki felajánlani. Utánpótlás csapatnál esetleg? Addig, amíg Moreno nem nyilatkozik, amit a mai napra ígért, és Enrique nem ad magyarázatot, miért nem hajlandó többé a barátjával dolgozni, addig csak a szövetség álláspontja ismert. De valami nem stimmel a sztoriban.