FociLa Liga

Golden Boy és U20-as forradalom

Nyilvánosságra hozták azt a 40 jelöltet, akik közül idén kikerül a Golden Boy díj nyertese. A Marca már „U20-as forradalom”-ról ír, a témával már is foglalkoztunk az oldalon.

A 40 jelölt, akik a tavalyi győztes, De Ligt nyomába léphetnek:

Vinícius és Rodrygo (Real Madrid), Lunin (Valladolid), Todibo (Barcelona), Ferran Torres és Kang-In Lee (Valencia), Diego Lainez (Betis), Joao Félix (Atlético de Madrid), Isak (Real Sociedad), Samu Chukwueze (Villarreal), Badiashile (Monaco), Cuisance and Davies (Bayern), Foden (Manchester City), Havertz (Leverkusen), Sancho (Dortmund), Zaniolo és Kluivert (Róma), Donnarumma és Leao (Milánó), Mount (Chelsea), Dele-Bashiru (Watford), Diatta (Brugge), Dragus (Standard), Elmas (Nápoly), Florentino (Benfica), Guendouzi és Nelson (Arsenal) , Haland (RB Salzburg), Joveljic (Eintracht), Kamara (Marseille), Moise Kean (Everton), Konaté (RB Leipzig), Lafont (Nantes), Malen (PSV), Nehuén (Famalicao), Ömür (Trabzonspor), Pavlovic (Partizán) és Sinisterra (Feyenoord). Vastagon szedett a La Liga rekord, 10 jelölt ugyanabból a bajnokságból.

A szavazásban részt vevő újságok:

Bild (Németország), Blick (Svájc), A Bola (Portugália), l’Équipe (Franciaország), Franciaország Labdarúgás (Franciaország), Marca (Spanyolország), Mundo Deportivo (Spanyolország), Ta Nea (Görögország), Sport Express (Oroszország), De Telegraaf (Hollandia) és The Times (Egyesült Királyság).

U20-as forradalom

Így fogalmazza meg a spanyol Marca a jelenséget, ami a La Liga idei elrajtolása óta jellemzi a spanyolok bajnokságát. A borítókon folyamatosan tinédzser korú játékosokkal szembesülünk, ha a Liga-ról olvasunk. Ők a jövő csillagai, és nem pusztán a csapatokban való megjelenésük, de ragyogó játékuk is okot ad a címlapokon való szereplésre.

A nagyon fiatal, mindössze 16 éves Ansu Fati nevétől a Barcelona háza tája hangos. Már a spanyol állampolgárságot is elintézték a számára, hogy majd a válogatott is számolhasson a játékára. Messi utódaként is emlegetik.

A 19 éves Joao Felix rekord összegért érkezett az Atletico Madridhoz a nyáron. A 120 milliós ára a klub legdrágább igazolásaként írta be a történelembe magát. A fiatal portugált már tavaly a másik gigász, Cristiano Ronaldo utódjaként emlegették, és nem is cáfol rá eddig erre. Remek játékkal szerepel a bajnokságban.

A Real Madrid két csoda-brazilja, Rodrygo (18) és Vinícius Jr.(19) tegnap robbantották fel a netet. A közösségi oldalak és a cimlapok főszereplőivé váltak az Osasuna elleni találkozón lőtt góljaikkal. Florentino Perez, a fehérek elnöke nem is titkolta azt, hogy a fiatal tehetségeket kívánja Madridba hozni.

A királyiak éppen ezért több tinit is igazoltak az elmúlt években. Aztán néhány évre kölcsön adják őket, majd tapasztaltan érkeznek vissza, hogy elkápráztassák játékukkal a rajongóikat. Néhány név, akik jelenleg a Real Madrid kölcsönéből szerepelnek a Liga csapataiban: Martin Odegaard (20) jelenleg a Real Sociedadban, Take Kubo (18) a Mallorcánál, Andriy Lunin pedig a U20-as VB Aranykesztyűse, aki a Valladolidban védi a hálót, a kapusok között kimagasló tehetség.

És Kubohoz hasonlóan ázsiából érkezett az Ibériai félszigetre Kang-In Lee, aki Rodrygohoz hasonlóan a szerdai fordulóban lőtte első gólját a La Liga-ban.

Lehet, hogy nem a legismertebb nevek még, de a következő évek szereplői lesznek a spanyol első osztálynak: Fran Beltrán (Celta, 20) , Salisu (Valladolid, 20) , Pedro Porro (Valladolid, 20) , Emerson (Betis, 20) , Diego Lainez (19, Betis) , Bryan Gil (18, Sevilla) , Ander Barrenetxea (18, Real Sociedad) és Manu Morlanes (20, Villarreal) .

Forrás és képek: Marca