La LigaBundesligaPremier LeagueSerie AUncategorized

Veteránok klubja

A legidősebb játékosok, akik pályára léptek az 5 legjobb liga valamelyikében 2019-20-ban. Jagielka, Aduriz, Pizzaro és a többiek.

Manapság a médiában, a magazinokban meg a hírekben mindig ugyanaz a téma: a csodagyerekek. Ansu Fati, Phil Foden, Jadon Sancho, Joao Félix és még sorolhatnám. De az öreg rókákról nem cikkeznek, nem emlékeznek vissza az emberek, hogy „milyen jó is volt ő fénykorában” , és szépen lassan háttérbe szorulnak – ez így van rendjén, át kell adniuk a stafétát -. De attól még, mert a képességeik berozsdásodtak nem szabad őket leírni, mert legalább olyan hasznos tagjai a csapatnak, mint a tinisztárok. Ez a több tonna tapasztalat miatt van.

Az új, fiatal csapattársaknak segítenek beilleszkedni, támogatják őket és tanácsokat adnak nekik, ám konkrét meccshelyzetekben is jól jön a segítségük, higgadtak tudnak maradni, és mindent milliószor jobban látnak és éreznek, mint tinédzser társaik. Míg az ifisták robbanékonyak, gyorsak és agilisek, addig a veteránok kiválóan tudnak irányítani és szervezni, ésszel rúgják a bőrt. Remekül kiegészítik egymást, éppen ezért sok menedzser kombinálja egy fiatalabb, ígéretes játékosát az egyik tapasztaltabb focistájával valamelyik poszton.

„Jó az öreg a háznál” – tartja a mondás.

PREMIER LEAGUE – PHIL JAGIELKA – 37 éves 1 napos, a Crystal Palace ellen

Az Everton kőkemény kapitánya 385 meccset húzott le a liverpooli kékeknél, míg a válogatottban kerek 40 alkalommal ölthette fel az angol válogatott mezét. Phil, egy hamisítatlan darabos brit védő, aki mindig nagy szívvel brusztolta végig meccseket; májusban köszönt el a Goodison Parktól, mivel abban az évadban csak hétszer láthattuk a pályán. Sosem kergette a pénzt, egy hűséges játékosról van szó: 19 éves pályája alatt kizárólag két klub kötelékeibe tartozott, a nyáron tért vissza nevelőegyesületéhez, a Sheffield Unitedhez. Esélyes, hogy fontos szerepe lesz a Sheffield védelmében, ezért ez a rekord tovább fog nőni, ám ha idén visszaesnek a másodosztályba, akkor nem sokan fogadnának arra, hogy marad csapatánál – az se biztos, hogy úgy általában a futballt folytatja.

LALIGA – ARITZ ADURIZ – 38 év 7 hónap 2 nap, a Real Sociedad ellen

Ennél jobban nem is indulhatott volna számára a szezon: egy csodagól a ráadásban, ráadásul a Barcelona ellen, továbbá az Athletic Bilbaonál még mindig számolnak vele. Sokak kedvence lett, amikor 2015-ben (34 évesen) 18 gólt gólt vágott a LaLigában, ezzel ő lett az első a góllövőlistán a spanyolok közül. Egész karrierjét tekintve 214 találatot szerzett. A neve immáron teljes egészében összeforrt a Bilbaóval, a baszkok legendájává vált. Akkoriban egyre többször feltűnt a spanyol válogatottban is , ám a jó formáját ott kevésbé tudta kamatoztatni. Eddig kivétel nélkül kapott esélyt a találkozókon Gaizka Garitano mestertől, ebben az évben egyfajta „csodacsere” -ként számíthatnak rá. Sajnos a szezon végén szögre akasztja a csukát, de most még kiélvezhetjük a játékát.

BUNDESLIGA – CLAUDIO PIZZARO – 40 év 10 hónap 29 nap, az Augsburg ellen

Werder Bremen-ikonná nőtte ki magát az utóbbi évtizedben, anno még a német gárda fedezte fel a perui éket, aki bazi nagy kedvenc a zöld-fehéreknél. A Peruból Németországba való váltás elképesztően földobta a játékost, egészen a Bayern Münchenig repült. Pályfutása csúcsán 2009 környékén lehetett, akkoriban a Werder és a Chelsea között ingázott, ám mégis a Bundesliga hozta ki belőle a legjobbat. A robosztus Pizzaro erőcsatárként is feltalálta magát, leginkább a boxon belülről kotorta be a labdát a gólvonal mögé, de számtalan csodagólt is szerzett. Formája azonban elkezdett romlani, nem volt már a régi azonban még ma is a legmagasabb szinten tolja. Milliók kedvence idén fejezi be a focit, ám az tuti, hogy őt nehéz lesz elfeledni. 4 ízben volt a Werder, 2-2 ízben pedig a Bayern és a Chelsea játékosa.

LIGUE 1 – VITORINO HILTON – 41 év 11 hónap 18 nap, a Nantes ellen

2011 óta hűségesen szolgálja jelenlegi alakulatát, a Montpelliert, ahol 42 esztendősen ott feszít rajta csk. karszalag. Nagy biztonságot adhat egy ilyen tapasztalt védő mellett játszani, egyszerűen kirobbanthatatlan a felállásból: az eddigi összes bajnoki meccsen ott volt a hátsó alakzat tengelyében. Esetleg a Marseilleből lehet ismerős a neve, az volt az első Ligue 1-os klubja. Igaz, hogy az értéke eléggé leomlott, de nem tervez visszavonulni, de amíg ennyire tanárian tud futballozni, addig nem is kell. Brazília válogatottját végül elkerülte, viszont szerepelt a BL-ben és kétszer lett francia-bajnok is.

SERIE A – SERDIO FLOCCARI – 37 év 9 hónap 18 nap, a Bologna ellen

Olaszországban jól ismerik őt, hiszen soha nem hagyta el hazáját, állandóan valamelyik olasz gárdánal tevékenykedett, jelenleg a SPAL csapatában kamatoztatja rutinját. 2009-10-ben két csapat színeiben 14 gólig jutott (Genoa, Lazio), máig ez az egyéni rekordja. Előtte is szépen muzsikált, az Atalanta szurkolóit két év alatt 20 góllal örvendeztette, ekkor vette meg őt a Genoa, de itt nem tudott maradandót nyújtani, főként kölcsönben szerepelt. Aztán jött a Lazio, a Sassoulo és a Bologna, majd a SPAL, 2017-ben az érkezése után egyből följutottak, hétszer zörgette meg a hálót. Floccarinak nem volt sok kiugró szezonja, ám meg kell hagyni, hogy az összes egyletnek hasznos tagja volt és máig az.

Lapzártakor még ezek az év, hónap, nap dátumok voltak hivatalosak.

Kiemelt kép: Getty Images

További focis tartalmakért látogass el a https://focijava.blogspot.com oldalra!

Foci Java

https://focijava.hu