FociUncategorized

Ma egy éve, hogy az égieknek közvetít-Szepesi Györgyre emlékezünk

Ma egy eve, hogy eltávozott Szepesi György,az Aranycsapat felejthetetlen mérkőzéseinek hivatalos és elhivatott kommentátora,a feledhetetlen sportriporter. (Neve olyannyira összeforrt az Aranycsapattal,hogy ezt a jelzőt is ő adta nekik az 1953 május 17-én 0-3-ra megnyert olasz-magyar meccs alatt.)

Szepesi György annyira népszerű kommentátor volt, és annyira élvezetesek voltak a közvetítései,hogy sok esetben, ha volt is televízió a családban, mégis annak a hangját lehalkították,a rádiót a tévé tetejére tették,és úgy nézték a sportközvetítéseket ,hogy közben őt hallgatták az emberek.

A 13.kerületben július 2-án emléktáblát avattak a Váci út 97.falán, ahol élt. 1997 óta a kerület díszpolgára,több szálon is Angyalföldhöz kötődött.

Szepesi György Londontól Londonig (kivéve Pekinget) összesen 49 magyar olimpiai aranyéremről közvetített élőben. 1963-ban ő találta ki a Magyar Rádió Körkapcsolás című műsorát,amivel hallgatók millióihoz vitte el a meccsek hangulatát egészen 2009-ig. Az MLSZ elnöke volt 1979 és 1986 között,és a FIFA végrehajtó bizottságának tagja 1982 és 1994 között. Futball világbajnokságokat 1954 és 2010 között közvetített,ezzel bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is. Puskás Ferencné a Puskás Nemzetközi Futball Alapítványon belül megalapította a Szepesi György díjat,amelyet minden évben egy sportújságíró vehet át 1 millió forintos jutalommal. Talán valahol fel van jegyezve,hogy összesen mennyi sporteseményt közvetített,megszámlálhatatlanul sokat. Mi most ezzel a videoval emlékezünk rá,akik pedig olyan fiatalok,hogy élőben nem hallhatták,azoknak ajánljuk megnézni a híres 6-3 archív felvételét. Ki mással? A mikrofonnál Szepesi György!