Gasztro kvíz: Hering vagy sült páva? Tudd meg, mi kerül az ünnepi asztalra a világ körül!
Míg nálunk elképzelhetetlen az ünnep halászlé és töltött káposzta nélkül, addig a világ más tájain egészen meglepő fogásokkal várják a karácsonyt, és ez a különleges kvíz most elkalauzol téged a legérdekesebb nemzetközi konyhákba. Ha te is szeretsz új ízekről álmodozni, vagy csak kíváncsi vagy, mivel tömik a hasukat az angolok vagy a görögök szenteste, akkor ez a kvíz garantáltan meghozza az étvágyadat a tudásszerzéshez. Készülj fel, mert a megszokott ízek mellett igazi egzotikus furcsaságok is terítékre kerülnek.
Ebben a gasztronómiai utazásban nemcsak a felismerés a feladat, hanem a népek hagyományainak ismerete is. Vajon tudod e, melyik országban rejtenek szerencsepénzt a vaszilopita nevű kenyérbe, vagy hol fogyasztanak sült pávát az ünnepi vacsorán? De az is kiderül, hogy hol kezdik a lakomát sós heringgel, és melyik nemzet asztaláról nem hiányozhat a híres, lángoló puding. Ezek az ételek mind egy-egy különleges történetet mesélnek el az adott kultúráról, így garantáltan nem fogsz unatkozni a kitöltés közben.
Ha sikerült minden fogást a megfelelő országhoz társítanod, és megjött a kedved a kísérletezéshez, gyere és csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, ahol megoszthatod velünk a kedvenc ünnepi receptedet. Amennyiben még több ínycsiklandó érdekességre vágysz, bátran nézz szét a további tudáspróba kvízek között is az oldalunkon. A nagy lakmározás után pedig a Keresztlabda YouTube csatorna érdekes videóit ajánljuk a könnyed kikapcsolódáshoz.

Aebleskiver
Dániában két tipikus karácsonyi fogás is van. Az egyik meglehetősen puritán, ugyanis nem több egy közönséges, fahéjjal megszórt tejberizsnél. Az ételbe egy szem mandulát rejtenek. Aki ráharap, egy szerencsemalacot kap, és a babona szerint szerencsés új év elé néz. A másik ünnepi nassuk, az aebleskiver annál izgalmasabb, ugyanis ez egy porcukorral megszórt, lekvárral töltött fánkkülönlegesség. Ha ezek az ételek sem tudtak felcsigázni, a Julebryg nevű karácsonyi sörüktől talán felcsillan a szemed.
Sült páva
A karácsony estéjén felszolgált hagyományos argentin ételsor kissé eltér a szomszédos országokétól. Legnépszerűbb húsok a marha, a sertés és a pulyka. A karácsonyi menü részeként kerül az asztalra különféle darálthúsos pite, főtt tojással, hagymával töltött, fűszeres steak és egy igazi különlegesség, a sült páva.
Hideg céklaleves
A lengyelek is hasonló ételekkel készülnek a karácsonyra, mint mi: a főszerepben náluk is a dió és a mák áll. Különlegességként említhető , hogy a 12 apostol tiszteletére 12 fogásos ünnepi menüvel készülnek. 24-én egészen a vacsoráig tilos húst enni, ezért napközben leginkább a híres céklalevesüket fogyasztják.
Karácsonyi fatörzs
Mikor végre beköszönt Jézus megszületésének napja, az ünnepi asztal legfontosabb étke a karácsonyi fatörzs, mely valójában egy csokis piskótatekercs, melyet kívülről is vastag csokimáz fed. Attól válik “fává”, hogy villával erezetet rajzolnak bele, és az ügyesebb háziasszonyok piskótából készült ágakat is illesztenek hozzá.
Vaszilopita
A görögöknél a karácsony egy igazi többhetes mulatság, ugyanis egészen január 6-ig, vízkeresztig tart. Az itteni babonák szerint karácsonykor a földfelszínre jönnek a föld mélyében lakó manók, és egészen vízkeresztig törnek-zúznak mindent, ami az útjukba kerül. Mivel a szörnyek félnek a tűztől, a görögök a kályhájuk és tűzhelyük meggyújtásával tartják távol őket. S ha már a tűzhely éjjel-nappal üzemel, elkészítik a hagyományos karácsonyi ételüket, a vaszilopitát, mely egy kenyérféleség, aminek a közepébe egy pénzérmét rejtenek. Az a szerencsés, aki ráharap az érmére, gazdag és egészséges lesz a következő évben. A vaszilopitát nagy gonddal készítik el, sőt, még fel is díszítik. Krétán például kenyérhímző asszonyok végzik el ezt a munkát.
Olivával, darált hússal, dióval és tojással töltött pulyka
Mexikóban karácsonykor a tengeri halak mellé saláta és enchiladas jár, Közép- Mexikóban az olivával, darált hússal, dióval és tojással töltött pulyka, és a bunuelos nevű fahéjas porcukorral hintett fánk a legjellemzőbb karácsonyi fogás.
Töltött káposzta
Panettone
A karácsonykor tálalt édes kalácshoz különleges legenda kötődik. A süteményt a mendemonda szerint a Sforza család szakácsai készítették el. Amikor a főszakács elrontotta a vendégeknek szánt desszertet, az egyik segédje a konyhai maradékokat használta fel, hogy valamilyen édességet fel tudjanak tálalni. Ez lett a panettone, mely hatalmas sikert aratott az asztaltársaság körében. “Viva, pane di Toni!” vagyis “Éljen Toni kenyere!”- kiáltották az asztalnál ülők. Erről az örömkiáltásról kapta a nevét a finomság.
Hering
A karácsonyi menü a finneknél az alkohollal kezdődik, de ebben semmi csodálkoznivaló nincs, hiszen képzelhetjük, mennyire hidegek lehetnek a lappföldi telek. Az ő forralt borukat gloggnak hívják, amit sós hering és rozskenyérben sült sonka követ az ünnepi lakoma alkalmával. A zárszót a mézes-gyömbéres süteményük jelentik. Érdekesség, hogy a finnek szenteste nem szedik le az asztalt, hagyják, hogy az éjszaka arra járó karácsonyi manók is jóllakhassanak.
Karácsonyi puding
A karácsonyi puding (Christmas pudding) hagyományos angol karácsonyi desszert, melyet december 25-én fogyasztanak. A középkor óta az angol karácsonyi hagyományok fontos eleme. Egyik összetevője alapján mazsolapudingnak is gyakran hívják. Az angol pudding szó tágabb jelentést fed le, mint a magyar puding, nemcsak édes, hanem sós, húsos ételek, illetve lisztes, tészta jellegű ételek is beletartoznak. Az angol plum szó régen mazsolát jelentett.
Share your Results:
Kérdések
Tárgy: Olivával, darált hússal, dióval és tojással töltött pulyka Helyes kvíz válasz: Mexikó Érdekesség: Mexikó középső részein ez a gazdag töltelékkel készült pulyka a főfogás, mellé gyakran fogyasztanak bunuelos-t (fahéjas-cukros fánkot). A tengerparti részeken viszont a halételek dominálnak, például a bacalao (tőkehal).
Tárgy: Karácsonyi fatörzs (Bûche de Noël) Helyes válasz: Franciaország Érdekesség: Ez a csokis piskótatekercs egy régi kelta hagyományra utal, amikor a téli napfordulón egy hatalmas fatuskót égettek el. Mivel a modern lakásokban már nincs ekkora kandalló, a franciák sütemény formájában “fogyasztják el” a fát az ünnepi asztalon.
Tárgy: Sós hering és rozskenyér Helyes válasz: Finnország Érdekesség: A finn karácsonyi menü (Joulupöytä) előételei között a hering a király. Érdekesség, hogy szenteste nem szedik le az asztalt, hanem úgy hagyják éjszakára, hogy a betérő karácsonyi manók is jóllakhassanak a maradékkal.
Tárgy: Vaszilopita (pénzérmés kenyér) Helyes kvíz válasz: Görögország Érdekesség: A görögök Vízkeresztkor vagy Újévkor vágják fel ezt a süteményt. Aki megtalálja a belerejtett érmét, szerencsés lesz az új évben. A szokás Szent Vazulhoz (Vasziliosz) kötődik, aki a legenda szerint kenyérbe sütve juttatta vissza a lakosok ékszereit, hogy ne kelljen adót fizetniük a zsarnoknak.
Tárgy: Töltött káposzta Helyes válasz: Magyarország/Erdély Érdekesség: Bár a Balkánon és Törökországban is ismert, a savanyú káposztából készült, tejföllel gazdagított verzió kifejezetten a magyar karácsony elmaradhatatlan étele. A hiedelem szerint a sok káposzta és a rizs bőséget hoz a házhoz.
Tárgy: Karácsonyi puding (Christmas Pudding) Helyes válasz: Anglia Érdekesség: Ez nem a nálunk ismert krémes puding, hanem egy sűrű, aszalt gyümölcsös, faggyúval készült sütemény, amit hetekkel (sőt, hónapokkal) karácsony előtt készítenek. Tálaláskor gyakran leöntik brandyvel és meggyújtják, látványos lángoló desszertet varázsolva belőle.
Tárgy: Panettone Helyes válasz: Olaszország Érdekesség: A milánói eredetű, kupola alakú édes kalács története egy legenda szerint “Toni kenyerére” (Pane di Toni) vezethető vissza. Egy konyhai segéd (Toni) találta fel véletlenül, amikor a hercegi szakács elégette az eredeti desszertet, és gyorsan kellett valami finomat rögtönözni a maradékokból.
Tárgy: Sült páva Helyes válasz: Argentína Érdekesség: Argentínában a karácsonyi menü a nyári meleg miatt gyakran hideg húsokból áll (pl. Vitel Toné – borjú tonhalszósszal). A sült páva egy igazi különlegesség és státuszszimbólum volt a gazdagabb családok asztalán, bár ma már ritkábban fogyasztják.
Tárgy: Aebleskiver (lekváros fánk) Helyes válasz: Dánia Érdekesség: Ezek a gömb alakú, porcukros fánkok elengedhetetlenek a dán adventi időszakban. Érdekesség, hogy speciális, mélyedésekkel ellátott sütőserpenyőben készülnek, és gyakran forró gløgg (skandináv forralt bor) kíséretében fogyasztják őket.
Tárgy: Hideg céklaleves (Barszcz) Helyes válasz: Lengyelország Érdekesség: A lengyel szentestei vacsora (Wigilia) hagyományosan húsmentes. A céklaleves az első fogás, amit gyakran kis, fül alakú gombás tésztával (uszka) tálalnak. A menünek 12 fogásból kell állnia a 12 apostol tiszteletére.
GYIK
Milyen nehéz ez a gasztronómiai kvíz? A kvíz közepes nehézségű. A magyar és az olasz ételeket (panettone) könnyű felismerni, de a dél-amerikai (sült páva) vagy skandináv (aebleskiver) szokások feladhatják a leckét még a gyakorlott ínyenceknek is.
Miért esznek halat sok országban karácsonykor? Ez a katolikus böjti hagyományokra vezethető vissza. Régen advent idején és szenteste tilos volt húst enni, ezért vált a hal (mint böjti étel) az ünnepi asztal főszereplőjévé, amit sok helyen (pl. Lengyelországban, Olaszországban) ma is tartanak.
Tényleg esznek pávát Argentínában? Igen, bár ma már inkább ritkaságnak számít. A középkori európai nemesi udvarokban volt divat a páva (mint a legdíszesebb madár) felszolgálása, és ez a szokás került át a gyarmatosítókkal Dél-Amerikába, ahol az ünnepi asztal éke lett.
Mennyire hasonlít a magyar és a lengyel karácsonyi menü? Sok hasonlóság van (pl. mákos ételek, hal), de a legnagyobb különbség a húsfogyasztásban rejlik. Míg nálunk a töltött káposzta (hússal) alapétel szenteste, a lengyeleknél szigorúan húsmentes a vacsora, és a káposztát is gombával készítik.
Mi az a “Joulupöytä”? Ez a finn “karácsonyi asztal”, egy svédasztalos lakoma. Rengetegféle ételt tartalmaz: sonkát, különféle halakat, rakott zöldségeket és salátákat (pl. rosolli – céklasaláta). A lényege a bőség és a vendéglátás.
Miért érdemes kitölteni ezt az ételkvízt? Mert nemcsak éhesebb leszel tőle, hanem jobban megérted más kultúrák ünnepeit is. A kvíz rámutat, hogy bár az ételek különböznek, az ünnepi asztal körüli közösségi élmény mindenhol ugyanazt a célt szolgálja: az összetartozást.