Kvíz: Teszteld a tudásod! Tudod, hogy zajlik a szüret?
Hamarosan a szüreti időszak végére érünk és gyorsan készítettünk is egy szüreti kvízt. A kis és nagy szőlészetek többsége már szeptemberben leszedte az idei termést és elkezdte a feldolgozást. Sokan vagyunk, vagy voltunk abban a szerencsés helyzetben, hogy kis házi gazdaságokban betekintést nyerhettünk ennek az isteni nedűnek az elkészítésébe. Amennyiben mégis lemaradtál erről a “mókáról”, akkor egy kellemes, őszi szüreti fesztiválon már szinte biztosan részt vettél. Lássuk, Te mennyit tudsz a szüretről? Teszteld magad ezzel a 10 kérdéses szüreti kvízzel!
Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
Hirdetés
Mikor szokás leszüretelni a szőlőt?
Helyes!
Helytelen!
Mit kell figyelnie a gazdának ahhoz, hogy megállapítsa a szüret időpontját?
Helyes!
Helytelen!
Mibe szedték régen a szőlőt, ami egyben mérőeszközként is szolgált?
Helyes!
Helytelen!
Hirdetés
Mivel szokás manapság szüretelni?
Helyes!
Helytelen!
Miért jobb az éjszakai szüret?
Helyes!
Helytelen!
Hogy nevezik a tavaly szüretelt szőlőből készült bort, amit ilyenkor kezdenek fogyasztani?
Helyes!
Helytelen!
Hirdetés
Mi a következő mozzanat ami a szőlővel történik a leszedés és a feldolgozóba szállítás után?
Helyes!
Helytelen!
Leszedés után a szőlőfürtök bogyózóba kerülnek ami a szemeket eltávolítja a kocsányról, majd a zúzóba, ami megroppantja a szemeket, ezután kerül a présbe.
Mielőtt még a bogyózás és zúzás technológiája kialakult volna, hogyan tárták fel a szőlőszemeket préselés előtt?
Helyes!
Helytelen!
A fehérbort és a vörösbort adó szőlő feldolgozási folyamata egyforma. Igaz vagy hamis?
Helyes!
Helytelen!
A vörösbort adó szőlőfajtát a bogyózás és zúzás után nem préselik ki. A bogyóval együtt erjesztik, a megfelelő színanyag elérése miatt.
Mitől különleges a Tokaji borvidék, ami miatt a Tokaji aszú is "létezik"?
Helyes!
Helytelen!
Kvíz: szüret
Share your Results: