Általános KvízekKvízRetro kvíz

Kvíz: Te mennyire lennél jó úttörő?

Én még voltam úttörő, bár csak rövid ideig és szerintem köztetek is sokan akadnak, akik még ennek a korszaknak a levegőjét szívtátok. A mozgalom Magyarországon 1945-ben alakult meg, amely elvileg a gyerekek önkéntes tömegszervezeti tömörülése volt, ámbár én úgy emlékszem nem volt lehetőség nem belépni. Ha emlékszel rá milyen volt akkor biztosan sikerülni fog ez a kvíz.

Az általános iskolások többsége tagja volt a szervezetnek, de a sport és művelődési programoknak is ez volt a nevelési bázisa. Rendszeresen szerveztek például gyermekszínjátszó fesztiválokat, kirándulásokat, táborokat, sportversenyeket és úttörő próbákat.
A cél az volt, hogy a gyerekeket a haza és a párt szeretetére, hűségre nevelje. A kisdobosoknak és az úttörőknek is pontjaik voltak, amit értéklistaként kezeltek. Egyes pontok változtak követve a szocialista mozgalom értékrendjét, míg mások ugyan azok maradtak.

Kik voltak a mozgalom tagjai?

  • kisdobosok, akik az általános iskola 2-4. osztályos tanulói voltak (amúgy 1957-ig pajtásoknak hívták őket)
  • úttörők, akik az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói voltak
  • az ifivezető, aki vezetői feladatot vállalt és már elvégezte az általános iskolát. Általában képzett fiatalokat választottak ki erre a posztra.
  • úttörővezető, ők már pedagógus végzettséggel rendelkeztek és képzett felnőttek voltak. Számukra munkaköri kötelesség volt az úttörővezetői poszt.

Akármilyen rendszerre is igyekezett “betanítani” az úttörőmozgalom, nekem szinte csak jó emlékeim vannak róla, hisz rengeteg programot és közösségi élményt nyújtott. Manapság az iskola után a gyerekek többsége otthon van, vagy a szülők viszik őket edzésekre, különféle oktatásokra, képzésekre. 30 évvel ezelőtt ezt még az iskola és az úttörőség nyújtotta, tanulás után közös programok voltak, ott maradtunk sportolni, gyakorolni, megbeszélni a következő versenyre a taktikát, kitalálni a csapatzászlót, kihívni a többi őrsöt egy számháborúra, gyakorolni az indulót, esetleg készíteni egy kvízt. 🙂

A rendszerváltás után még egy rövid ideig nagy létszámmal tudott működni a mozgalom de sajnos mára a csapatvezetők nyugdíjba vonulásával a csapatok száma és a taglétszám is jelentősen csökkent.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a kvízhez, és most lássuk, Te mennyire emlékszel ebből a korszakból? Jó úttörő voltál?

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez a kvíz is könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Lássuk!

0%

Mi volt a neve az úttörőkből szerveződött 6-12 fős csoportoknak?

Helyes! Helytelen!

És most jöjjön pár úttörődal. 🙂 Ki szerezte az "Ej, haj, száll az ének..." zenéjét?

Helyes! Helytelen!

Az alábbiak közül melyik nem szerepelt a kisdobosok 6 pontja között?

Helyes! Helytelen!

Az "A kisdobos ahol tud segít" nem szerepelt a kisdobosok 6 pontja között, helyesen így hangzik: Az úttörő ahol tud segít.

Hirdetés

Mi volt a magyarországi úttörőmozgalom neve helyesen?

Helyes! Helytelen!

Ki tudod egészíteni az alábbi úttörőnótát is? Mint a mókus fenn a fán/ Az úttörő oly vidám/ Ajkáról ki sem fogy a nóta./ Ha tábort üt valahol,... ...

Helyes! Helytelen!

Ki is kéne egészíteni a dalt. Melyik a hiányzó sora? Ej, haj, száll az ének, zeng az ének, szép az élet./ Ej, haj, úttörőnek kedve mindig jó,/ ... ... ... ... ... ... ... .../ Ej, haj, száz torokból száll az énekszó.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Hány pontja volt az úttörőknek?

Helyes! Helytelen!

1961-ben, az mozgalom 15. születésnapján Gagarin, az első űrhajós levelet küldött Magyarországra. Hogy szólt?

Helyes! Helytelen!

Share your Results: