Általános KvízekKvízTesztTörténelemTudáspróba

Történelem kvíz: Rájössz, hogy melyik magyarországi uralkodóról van szó? Megy mind a 10?

Ha figyeltél töri órákon, akkor a következő kvízunk nem fog a nehezedre esni! Emlékszel még a magyarországi uralkodókra? Rájuk ismernél egy rövid jellemzésből? Máris kiderül!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Imre király testvére, III. László király nagybátyja. Uralkodása alatt adták ki 1222-ben az nemesség jogait magába foglaló Aranybullát.

Helyes! Helytelen!

Álmos vezér fia, a magyarok fejedelme a honfoglalás idején. Egyes vélemények alapján nem fejedelem, hanem valódi méltósága gyula volt. Kézai Simon szerint a hét vezér egyike.

Helyes! Helytelen!

I. Lipót császár és király és Pfalz–Neuburgi Eleonóra Magdolna fia. Uralkodása alatt robbant kit többek közt a spanyol örökösödési háború és a Rákóczi-szabadságharc is.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

I. András király testvére. Az 1061. évi székesfehérvári országgyűlés során leverte az utolsó pogány lázadást az országban. Halálát a ráomló trón okozta 1063-ban Dömösön.

Helyes! Helytelen!

Uralkodásának kezdete 955 körül. Zolta fejedelem fia. Feltehetően az augsburgi csata után vette át a hatalmat, miután a magyar csapatok vereséget szenvedtek a német seregtől (ekkor értek véget a kalandozások nyugaton).

Helyes! Helytelen!

Mária magyar királynő férje, IV. Károly német-római császár és Pomerániai Erzsébet császárné fia, egyben cseh király és német-római császár. 1395-ig hitvese társuralkodója.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

A keresztény magyar állam megteremtője, egyben első királya. Szentté avatására 1083-ban került sor.

Helyes! Helytelen!

Uralkodásának kezdete 1564. július 26. A kora újkori magyar történelemben ő volt az első Habsburg-házi uralkodó, aki a magyar trónt megörökölte.

Helyes! Helytelen!

Uralkodásának kezdete 1440. július 17., egyben lengyel király is. A törökök ellen vívott várnai csata során vesztette életét.

Helyes! Helytelen!

Ottó Ferenc főherceg és Mária Jozefa főhercegné fia. Az utolsó magyar király, akit 2004-ben boldoggá avattak.

Helyes! Helytelen!

Történelem kvíz: Felismered egy rövid jellemzés alapján, hogy melyik magyarországi uralkodóról van szó? Megy mind a 10?

Share your Results:

Jöhet a következő?