A nagy C-vitamin kvíz: Tudod ki fedezte fel, és vajon melyik állat nem tudja előállítani?
A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, nem kivétel ez alól a híres-neves C-vitamin sem. De vajon mennyit tudsz eme kis csodaszerről? A következő kvízből máris kiderül!
Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
Készen állsz?
Kezdjük egy egyszerűbb kérdéssel: Kinek köszönhetjük a C-vitamin felfedezését?
Na és azt tudod, hogy melyik növényből sikerült előállítania?
1893-ban született Budapesten az a magyar orvos és kutató, aki a C-vitamin felfedezésével Nobel-díjat érdemelt ki. Ő Szent-Györgyi Albert, aki először a paprikából vonta ki ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint.
Mi a C-vitamin másik, kevésbé közismert neve?
Hirdetés
Melyik csoportba sorolható a C-vitamin?
A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C-vitamin, a B-csoport vitaminjai (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) és a H-vitamin. A zsírban oldódó vitaminok közé pedig az A-, D-, E- és K-vitaminokat sorolhatjuk.
Mennyi a felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin beviteli referencia érték (NRV) a 1169/2011/EU rendelet alapján?
A C-vitamin feltalálója 93 éves koráig napi rendszerességgel 1000 mg C-vitamint fogyasztott, betegség idején az adagot 8-9000 milligrammra növelte. Hogy ez összefüggésben lehet-e azzal, hogy 93 évesen hunyt el, nem tudhatjuk. Ám a molekuláris biológiával foglalkozó, szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról is ismert, hogy napi 10-18 ezer milligrammot szedett élete során a vitaminból. A tudós 91 évesen hunyt el. Joggal merül fel tehát a kérés: vajon mi mennyit szedjünk belőle?
A C-vitamin rendkívül fontos szerepet tölt be egészségünk szempontjából, de mi miatt is olyan nélkülözhetetlen?
Hirdetés
Az alábbiak közül, melyikben található a legtöbb C-vitamin?
Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza a legtöbb C-vitamint, 1677 mg/100g-ot. Második helyen áll a homoktövis (695 mg), ezt követi a csipkebogyó (426 mg). A legkevesebb pedig a szőlőben, az almában és a körtében van: 100 grammban csupán 5 mg C-vitamint viszünk be velük a szervezetünkbe.
Hogy hívjuk azt a súlyos betegséget, amelyet a C-vitamin hiánya okozhat?
A skorbut a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség. Az egyoldalú étkezés (nyers gyümölcsök és zöldségek hiánya) miatt főleg a tengerészek körében fordult elő. A nagy földrajzi felfedezések korában a „tengeri pestis”-nek nevezett kór tömegesen irtotta a hajók legénységét. Vasco da Gama 1499-es indiai útján legénységének csaknem felét, Magellán több mint felét vesztette el e hiánybetegség miatt.
Igaz vagy hamis: A C-vitamint nem érdemes forró vízzel keverni, mert veszít a hatásából.
A C-vitamin bomlását nemcsak a magas hőmérséklet idézi elő, hanem bizonyos fémek is, mint például az alumínium vagy a réz. A teaszűrők, teatojások, kanalak általában ilyen fémekből készülnek, így kölcsönhatásba léphetnek a gyógynövényekből kioldódott értékes hatóanyagokkal.
Melyik az az állat, amelyik az emberekhez hasonlóan nem képes a szervezetében C-vitamint előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni azt?
A C-vitamint a legtöbb állat (kutya, macska) megtermeli a maga számára. Nem igaz ez az főemlősökre és az emberre, na meg a tengerimalacra, aki az evolúció során elvesztette az aszkorbinsav termelő képességét, így ezt kívülről kell bevinnie.
Share your Results:
Jöhet a következő?