Általános KvízekIgaz vagy hamisKvízTesztTudáspróba

Igaz vagy hamis Kvíz: Vajon melyik állítás igaz és melyik csak fikció?

Ha betesszük az elemeket a hűtőszekrénybe, javul az élettartamuk – szerinted ez igaz vagy hamisan terjedt el a köztudatban? A soron következő kvízben hasonló eldöntendő kérdések várnak rád! Sikerül mindről lerántani a leplet?

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

napi kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Ha betesszük a hűtőszekrénybe a régi elemeket, akkor azzal növelhetjük az élettartamukat.

Helyes! Helytelen!

A Duracell és az Energizer is azt javasolja, hogy az elemeket száraz, hűvös helyen tartsuk - a hűtőszekrény pedig nem ilyen. A lehető legjobb teljesítmény érdekében szobahőmérsékleten, 20 és 25 fok között érdemes tárolni az elemeket, kerülve az extrém hőmérsékletet - a túl meleg és a túl hideg sem használ, mert az elem megsérülhet. Az az elgondolás is téves tehát, hogy tovább használhatóak, ha a kimerülőben lévő elemeket fél órára meleg sütőbe tesszük. Nem kapnak újra erőre.

Az oxigéndús vér piros, az oxigént vesztett pedig kék színű.

Helyes! Helytelen!

A vér mindig piros. Az oxigénnel telített (többnyire az artériákon keresztül áramló) vér élénkpiros, az oxigént vesztett (többnyire a vénákon keresztül áramló) vér pedig sötétvörös.

Neil Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett.

Helyes! Helytelen!

1969. július 16-án az Apollo 11 űrhajó fedélzetén indult a Hold meghódítására Edwin (Buzz) Aldrin és Michael Collins társaságában. Négy nappal később a Sas névre keresztelt holdkomp leszállt, és Neil Armstrong – a vastag űrruhában kissé nehézkes mozgással – lépett a Hold felszínére.

Hirdetés

A kutyák szája tisztább, mint az embereké.

Helyes! Helytelen!

Létezik egy mítosz, amely szerint mindenféle maradék, sőt döghús megrágcsálása után is jobb a kutyák szájhigiénéje, mint az emberé. De mennyi ebben az igazság? Röviden azt mondhatjuk, semmi. A kutyák szájában ugyanúgy megtalálhatók a rájuk jellemző baktériumok, mint ahogy az emberi szájban, és ezek ugyanolyan fogbetegségeket okoznak, mint az emberi szájban élők.

A Föld 24 óra alatt fordul meg tengelye körül.

Helyes! Helytelen!

A Föld egy nap, azaz 24 óra alatt fordul meg a tengelye körül. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy egy napnak azt az időtartamot nevezzük, ami alatt a Föld egyszer megfordul a tengelye körül. A Föld egy fordulat során 360°-ot tesz meg, így egy óra alatt 15°-ot fordul.

Annak ellenére, hogy Charles Darwin az evolúcióelmélet atyja, csak a felszínt kapargatta a genetika kapcsán.

Helyes! Helytelen!

Amikor Darwin az 1850-es években kidolgozta evolúcióelméletét, úgy írta le a természetes szelekció hajtóerejét, hogy annak hátterében „ismeretlen molekuláris mechanizmusok” állnak. Az azóta eltelt több mint száz év alatt azután a genetikában és a molekuláris biológiában elért eredmények körvonalazták az evolúció működésének modern, neodarwinista elméletét. Darwin elmélete a genetika fejlődésével tehát nagyon is finomításra szorult.

Hirdetés

A nyelv különböző területei különböző íz érzékeléséért felelősek.

Helyes! Helytelen!

Sokáig alapvető szabályként tanították biológiaórákon azt, hogy a nyelv különböző területei különböző íz érzékeléséért felelősek. Ez annyira nem igaz, hogy nemcsak a nyelven, de a szájpadláson, a torokban, a gégefedőn és a nyelőcsőben is megtalálhatók ízlelőbimbók, és mindegyik terület érzékeli mindegyik ízt.

Azért voltak olyan csökevényesek a T-rex karjai, mert amúgy sem lett volna szükség rá a brutális állkapocs miatt.

Helyes! Helytelen!

A T. rex inkább gigantikus állkapcsot növesztett. Emellé egyszerűen nem volt szükség a zsákmány elejtéséhez a mellső végtagokra; amit a T. rex megharapott, annak nagyjából megpecsételődött a sorsa. Így pár tízmillió év alatt kialakult a T. rex közismert sziluettje: aránytalanul nagy fej brutális fogsorral, felegyenesedett testtartás, izmos hátsó lábak, az egyensúlyozást segítő, hosszú farok - és az egészen apró, csökevényes karok.

Ha valaki sok sárgarépát eszik jobban fog látni, legalábbis éjszaka.

Helyes! Helytelen!

A britek körében közismert, hogy aki sok sárgarépát eszik, az a sötétben is látni fog. Az összefüggés alapja az lehet, hogy a répa – karotintartalma miatt – fontos a látáshoz, mivel a karotin a látás folyamatában nagy szerepet játszó A-vitamin elővitaminja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki sok répát eszik, az speciális éjjellátó tulajdonságokra tesz szert. Sőt, egy megadózis bevitele azért sem túl jó ötlet, mert az A-vitamin túladagolása akár mérgező is lehet.

Az élelmiszereken a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő NEM ugyanazt jelenti.

Helyes! Helytelen!

A minőség-megőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élemiszereknél tüntetik fel. Fogyasztása biztonságosnak mondható, ha csomagolása sértetlen és az élelmiszer íze megfelelő. A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Az olyan élelmiszereket, melyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva.

Kvíz: 10 való vagy éppen valótlan állítás. Sikerül fényt deríteni az igazságra és hogy melyik a képzelet szüleménye?

Share your Results:

Jöhet a következő?