Általános KvízekKvízTesztTudáspróbaTudomány

Tudományos kvíz: Tudod kihez köthető a gravitáció fogalma vagy ki volt az első női űrhajós?

A soron következő kvízben a tudományos ismereteidet tesszük próbára! Menni fog mind a 10 kérdés? Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Mi volt a legelső vakcina, amit egy fertőző betegség ellen fejlesztettek ki?

Helyes! Helytelen!

Az első mesterséges immunizálás Edward Jenner angol sebész oltóanyagával történt, amely az első védőoltás volt a világon. Jenner megfigyelte, hogy a tehénhimlővel (latinul Variola vaccina) fertőzött fejőnők és tehenészek nem kapják el az emberi fekete himlőt. A vakcina kifejezést Jenner használta.

Minek a rövidítése a DNS?

Helyes! Helytelen!

Melyik században látott napvilágot James Watt, a gőzgép tökéletesítője?

Helyes! Helytelen!

Csaknem 288 éve született James Watt, a gyakorlatban is alkalmazható első gőzgép feltalálója, az ipari forradalom elindítója. Ő fedezte fel, hogy a víz nem elem, hanem vegyület.

Hirdetés

Francis Beaufort milyen természeti jelenség erősségének mérésére talált fel egy 13 fokozatú skálát?

Helyes! Helytelen!

Melyik fém a legjobb elektromos vezető?

Helyes! Helytelen!

Az ezüst az egyik legjobb vezető, mivel magasabb számú atomot tartalmaz (szabad elektront). Hogy egy anyag jó vezető legyen, minél több elektronnal kell, hogy rendelkezzen, mivel csak ebben az esetben tudja átengedni az áramot. Az ezüst azonban rendkívül drága a többi vezető anyaghoz képest, ezért csak speciális esetekben használják, például szatelliteknél, vagy áramköröknél.

Melyik gáz alkotja a Föld légkörének legnagyobb százalékát?

Helyes! Helytelen!

A levegő a Földet körülvevő gázok elegye. Ez a gázburok a légkör. A légkör főbb alkotórészei: nitrogén 78,08%, oxigén 20,93%, argon 0,93%, egyéb (nemes)gázok 0,002%-a a térfogatnak.

Hirdetés

Hogy hívták a világ első női űrhajósát?

Helyes! Helytelen!

„Hé, égbolt, vedd le a kalapod! Úton vagyok.” Amikor 1963. június 16-án Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova startolt a Vosztok–6 fedélzetén, ezekkel a szavakkal vált a világ első űrhajósnőjévé.

Hány liter egy köbméter?

Helyes! Helytelen!

Melyik híres fizikus fedezte fel a gravitáció fogalmát?

Helyes! Helytelen!

A leeső test mozgásának okát elsőként Sir Isaac Newton azonosította egy erővel, amely a testre hat, és amelyet „univerzális gravitációs kölcsönhatás”-ként írt le Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című könyvében.

Körülbelül mennyi idő alatt éri el a Nap fénye a Földet – 8 perc, 8 óra vagy 8 nap?

Helyes! Helytelen!

Tudományos kvíz: Tudod kihez köthető a gravitáció fogalma vagy ki volt az első női űrhajós?

Share your Results:

Jöhet a következő?