Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Kvíz: 10 híres találmány. Meg tudod tippelni, hogy melyik évben találták fel?

A soron következő kvízben híres találmányokat válogattunk nektek össze, amelyek nélkül az élet ma már elképzelhetetlen volna. Menni fog mindegyik évszám? Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

találmányok kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Melyik évben nyitott meg a világ első Mcdonald’s étterme?

Helyes! Helytelen!

Egy testvérpár, Richard és Maurice McDonald 1937-ben hot-dogot és hamburgert kezdett árusítani. Az üzlet olyan jól ment, hogy 1940-ben a kaliforniai San Bernardinóban McDonald's néven éttermet nyitottak.

Melyik évben töltötték ki az első pohár Coca-Colát?

Helyes! Helytelen!

1886-ban öntötték ki az első pohár Coca-Cola-t az atlantai Jacob's Pharmacy gyógyszertárban. A John Pemberton patikus által kikevert ízt azóta kínálják a fogyasztóknak ma már a világ több, mint 200 országában.

Melyik évben találták fel a mikroszkópot?

Helyes! Helytelen!

1590 körül Hans és Zacharias Janssen megalkotta a csőben lévő lencséken alapuló mikroszkópot. E mikroszkópok megfigyeléseit nem publikálták, és csak Robert Hooke és Antonj van Leeuwenhoek után született meg a mikroszkóp, mint tudományos műszer.

Hirdetés

Melyik évben találták fel a gyufát?

Helyes! Helytelen!

Az első dörzsgyufát John Walker angol vegyész találta fel 1827-ben. Robert Boyle 1680-as évekbeli kísérleteit alapul véve állította össze azt az antimon(III)-szulfid, kálium-klorát, termésgumi és keményítő alkotta elegyet, amely érdes felülethez dörzsölve meggyulladt.

Melyik évben találták fel az internetet?

Helyes! Helytelen!

A technológia az 1970-es években két tudós, Robert Kahn és Vinton Cerf munkájával fejlődött ki, akik kidolgoztak egy „kommunikációs modellt”, amely szabványosította az adatok több hálózatban történő továbbítását. Az ARPANET ezt 1983. január 1-jén vette át, és megszületett a „modern” internet, így ezt tekintik az internet hivatalos születésnapjának.

Melyik évben találták fel a vezetékes telefont?

Helyes! Helytelen!

Alexander Graham Bell nagydobozos telefonja, 1876, az egyik első kereskedelmi forgalomban kapható telefon.

Hirdetés

Melyik évben találták fel a villanykörtét?

Helyes! Helytelen!

1841-ben Frederick de Moleyns szabadalmaztatta az első villanykörtét, amelyben vákuumban platinaszálak izzottak. A vákuum előállításával ekkor még technikai problémák voltak és az első villanykörték rendszerint rövid használat után befeketedtek.

Melyik évben alapították meg a Facebook-ot?

Helyes! Helytelen!

A Facebook amerikai alapítású közösségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte meg működését. Eredetileg Thefacebook-nak hívták. Az egyik legnagyobb ismeretségi hálózat a világon, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználót számlált.

Melyik évben találták fel a golyóstollat?

Helyes! Helytelen!

Az első golyóstollra vonatkozó szabadalmat 1888. október 30-án kapta meg John J. Loud (amerikai), egy Baum nevű német feltaláló újabb golyóstollat szabadalmaztatott 1910-ben, majd Van Vechten Riesburg egy másikat 1916-ban.

Melyik évben találták fel a Rubik-kockát?

Helyes! Helytelen!

A Rubik-kocka háromdimenziós mechanikus logikai játék, amit 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő. A Rubik-kocka eredeti neve a magyar kereskedelemben bűvös kocka volt.

Kvíz: 10 híres találmány. Meg tudod tippelni, hogy melyik évben találták fel?

Share your Results:

Jöhet a következő?