Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Kvíz: 10 érdekes kérdés Franciaországról, amit kevesen tudnak megválaszolni tökéletesre! Te kivétel leszel?

Franciaország régóta a művészet, a kultúra és a gasztronómia fellegvára. Gazdag történelmével és sokszínű tájaival egy rendkívül izgalmas úti cél, most pedig lehetőséged van arra, hogy teszteld a tudásod erről a csodálatos európai országról! Sok sikert és jó szórakozást a kvízhez!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

francia kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Melyik híres francia múzeum látható a képen?

Helyes! Helytelen!

A Párizs szívében található csodálatos múzeum mintegy 38 000 műalkotásnak és műtárgynak ad otthont, amelyek a történelem előtti időkből származnak. Ezek közé tartozik a Mona Lisa, a Venus de Milo, és IM Pei híres üveg Louvre piramisa, amely az udvaron ül. Nem meglepő, hogy a Louvre Párizs egyik legforgalmasabb helye.

Melyik Franciaország legmagasabb hegye, ami egyben Európa legmagasabb hegye is?

Helyes! Helytelen!

A 4808 méteres magasságig emelkedő Mont Blanc fárasztó 10-12 órát vesz igénybe, hogy feljussunk a csúcsra, annak azonban aki egyszer megmássza, ragyogó kilátásban lesz része.

A képen látható úriember mindössze 20 percig volt Franciaország királya. Ez volt a valaha legrövidebb uralkodás idő. Ki volt ő?

Helyes! Helytelen!

Igen, jól olvastad. A francia király csak 20 percnyi királyi hírnévnek örvendett, miután apja, X. Károly lemondott a trónról, így 1830 júliusában ő kerülhetett a francia trónra. Ezzel ő a történelem legrövidebb ideig uralkodó királya, miután 20 perc után úgy döntött, hogy ő is lemond róla.

Hirdetés

Igaz vagy hamis: A híres croissant-ot valójában Ausztriában találták fel a 13. században.

Helyes! Helytelen!

Akár hiszed, akár nem, a szeretett francia péksütemény, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk, valójában egy bécsi különlegesség mása, a kipferlé. A történet szerint August Zang osztrák tüzértiszt 1839-ben bécsi pékséget alapított Párizsban. Elkezdte árusítani a kipferlt, ami aztán gyorsan népszerűvé vált a helyiek körében. Valójában olyannyira, hogy a franciák elkezdték létrehozni saját francia változatukat, amelyet félhold alakja miatt croissant-nak neveztek. A többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem.

Franciaország nemzeti mottója: "Liberté, égalitié, fraternité”. Mit jelenthet ez?

Helyes! Helytelen!

A híres mottó a Francia Köztársaságnak az alkotmány 2. pontjába foglalt nemzeti mottója, amely az 1789. július 14-én kezdődött francia forradalom Liberté, égalité, fraternité, ou la mort! („Szabadság, egyenlőség, testvériség, vagy halál!”) jelmondatából származik. A mai napig visszaköszön az érméken, a postai bélyegeken és a kormánylogókon.

Melyik évben indultak el az első kerékpárosok a világ legnagyobb kerékpárversenyén, a Tour de France-on?

Helyes! Helytelen!

1903. július 1-jén 60 kerékpáros indult az első Tour de France- on a párizsi Montgeron külvárosból. Több mint 100 évvel később az esemény a világ legnagyobb kerékpárversenyévé nőtte ki magát, mintegy 198 kerékpáros száguldott mintegy 3200 km-en; elsősorban Franciaország körül 23 napon át tartó szakaszokban. A 2013-as Tour de France volt a 100. Tour de France, és mintegy 15 millió néző állt sorban, hogy megcsodálhassa a 21 szakaszból álló pályát a centenáriumi ünnepség alkalmából.

Hirdetés

Hanyadik legtöbbet beszélt nyelv a világon a francia?

Helyes! Helytelen!

Közel 80 millió anyanyelvű él itt és több mint 274 millió ember beszéli a nyelvet világszerte. A francia 29 ország hivatalos nyelve , és a hatodik legtöbbet beszélt nyelv a világon.

Képzeld magad elé Franciaország körvonalát. Milyen geometriai formához hasonlítanád?

Helyes! Helytelen!

Alakja miatt Franciaországot „L-Hexagone” néven is ismerik, és a franciák gyakran használják ezt a becenevet, amikor országukról beszélnek. Valójában Franciaország alakja hatszög alakban rajzolható meg, amellyel a gyerekek már az iskolában megismerkednek és megtanulják saját országukat rajzolni: északról délre és nyugatról keletre körülbelül 1000 km hosszú, 1000 km átmérőjű.

A képen Franciaország, és egyben Európa leghíresebb vasútállomása látható, ami nem más mint:

Helyes! Helytelen!

A párizsi Gare du Nord Európa és a világ legforgalmasabb pályaudvara (Japán után). Évente több mint 214 millió utas halad át rajta. Az eredeti állomás 1846-ban épült, de túl kicsire sikeredett, ezért 1889-ben lebontották és újjáépítették. Az 1930-as és 1960-as évek között további bővítésekre került sor.

Igaz vagy hamis: Franciaország az Európai Unió legnagyobb országa.

Helyes! Helytelen!

Franciaország az Európai Unió legnagyobb országa, teljes területe 551 695 négyzetkilométer. Ez azonban csak a harmadik legnagyobb ország Európában, Ukrajna és Oroszország mögött.

Franciaország kvíz: 10 érdekes kérdés Franciaországról, amit kevesen tudnak megválaszolni tökéletesre! Te kivétel leszel?

Share your Results:

Jöhet a következő?