Általános KvízekKépfeladványKvízTesztTudáspróba

Dínós kvíz: Rájössz a fényképek alapján, hogy milyen dínók vannak rajta?

Egy kicsit visszarepülünk az időben, és felfedezzük a hatalmas és lenyűgöző dinoszauruszok világát. A dinoszauruszok több millió évvel ezelőtt éltek a Földön, de a mai napig rabul ejtenek minket. Talán néhányukkal már találkoztál a Jurassic Park c. filmben, de most itt az ideje, hogy megmutasd, hogy fel is ismered-e őket! Sok sikert és jó szórakozást ehhez a kvízhez!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Helyes! Helytelen!

A Parasaurolophus egy hadrosaurida („kacsacsőrű dinoszaurusz”), egy változatos kréta időszaki család tagja, amely különös fejdíszéről ismert. Ez a dinoszaurusznem nagy és bonyolult koponyakinövéssel rendelkezett, amely a csoport legnagyobb képviselőinél egy hosszú, hajlott csővé alakult.

Helyes! Helytelen!

Habár a Tyrannosaurus rexhez hasonló kinézetű volt , az Allosaurusnak fejlettebb mellső végtagjai voltak, amelyeket a zsákmány megfogására használtak.

Helyes! Helytelen!

A Spinosaurus (nevének jelentése „tüskésgyík” vagy „hátgerinces gyík”) a theropoda dinoszauruszok egyik húsevő neme, amely a mai Észak-Afrikában élt a kréta időszak kora albai–kora turoni korszaka idején, körülbelül 112–93,5 millió évvel ezelőtt

Hirdetés

Helyes! Helytelen!

Helyes! Helytelen!

A brachiosaurusok olyan nagyok voltak, hogy a tudósok egykor azt hitték, hogy vízben élnek, és felhajtóerőt használnak hatalmas súlyuk elviselésére. Testük azonban olyan mélyen volt a víz alatt, hogy a nyomás megnehezítette vagy lehetetlenné tette volna tüdejük megnövelését.

Helyes! Helytelen!

Az Iguanodon szolgáltatta a tudósok által talált legkorábbi dinoszaurusz-kövületeket, amelyeket a dinoszaurusz kifejezés megalkotása előtt fedeztek fel. 1822-ben Gideon és Mary Ann Mantell óriási, megkövesedett fogakat talált, amelyekről azt hitték, hogy egy leguánéhoz hasonlítanak, és a lénynek ezt a nevet adták, ami azt jelenti, hogy „iguána fog”.

Hirdetés

Helyes! Helytelen!

Annak ellenére, hogy a Jurassic Parkban igazi kis fenevadnak ábrázolták , nincs bizonyíték arra, hogy a Dilophosaurus mérget köpködött volna.

Helyes! Helytelen!

A Stegosaurus nagy, nehéz felépítésű, négy lábon járó növényevő volt, sajátos és különös testtartással, melynél a hát nagymértékben meghajlott a rövid mellső lábak miatt, a fej alacsonyan, a talaj közelében, a merev farok pedig a levegőben helyezkedett el. A lemezekkel és tüskékkel kapcsolatban számos elképzelés született. A legvalószínűbb, hogy a tüskéket védekezésre használta, míg a lemezek egyaránt szolgálhattak védekezésre és hőszabályzásra.

Helyes! Helytelen!

Bár a teljes csontvázát nem találták meg, és több más dinoszaurusz sokkal nagyobb leletanyag alapján ismert, mégis gyakran az Ankylosaurust tekintik a páncélozott dinoszauruszok archetípusának. Jól ismert tulajdonságai, például a nehéz páncélzatú test és a súlyos farokbuzogány a többi ankylosauridánál is megtalálhatók, de az Ankylosaurus a család legnagyobb tagja.

Helyes! Helytelen!

A Tyrannosaurusok nem csak ház méretű gyilkológépek voltak, de 40 évig élhettek és fejlett társas viselkedésre és együttműködésre is képesek voltak.

Dínó kvíz: Felismered a fénykép alapján, hogy milyen dínó van rajta?

Share your Results:

Jöhet a következő?