Általános KvízekKvízTesztTudáspróbaTudomány

Meteorológia kvíz: Csak hallgatni szereted az időjárás előrejelzést vagy tudsz is róla egy s mást? Lássuk!

A soron következő kvízben arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyi ismeretet sikerült gyűjtened a meteorológiáról, például a légköri jelenségekről, felhőkről, különféle gázokról és miegymásról. Menni fog? Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

meteorológia kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

A légkörünkben a leggyakoribb gáz a/az .....

Helyes! Helytelen!

A nitrogén a leggyakrabban előforduló gáz légkörünkben, a belélegzett levegő körülbelül 78%-át teszi ki. Oxigén, szén-dioxid és argon is jelen van a légkörben, de sokkal kisebb mennyiségben. A nitrogén nélkülözhetetlen az élethez, mivel a fehérjék és a DNS alkotóeleme, valamint döntő szerepet játszik különböző biológiai és kémiai folyamatokban.

Általában hidegen hagy minket, amikor az időjárás-jelentések végén elhangzik, hogy milyen fronthatás várható. Egy légköri front tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor is:

Helyes! Helytelen!

Hogy hívjuk a légnyomás mérésére szolgáló eszközt?

Helyes! Helytelen!

A légnyomás mérésére barométer szolgál. Higannyal vagy folyadékkal töltött üvegcsőből áll, és egyik végén zárva van. A nyitott vége ki van téve a légkörnek, és a légnyomás változásával a csőben lévő folyadék felemelkedik vagy leesik. A folyadék magasságának mérésével pedig könnyedén meghatározható a légnyomás értéke.

Hirdetés

A gomolyfelhők általában azt jelentik, hogy ……

Helyes! Helytelen!

A gomolyfelhők nagy, bolyhos felhők, amelyeket gyakran a szép időjáráshoz kötnek. Ezek a felhők jellemzően stabil légköri viszonyokat jeleznek, és akkor keletkeznek, amikor a meleg levegő felemelkedik és lehűl, aminek következtében a vízgőz látható felhőkké kondenzálódik.

Mivel is foglalkozik pontosan a meteorológia?

Helyes! Helytelen!

Mi történik a hőmérséklettel, amikor felfelé haladunk a troposzférán?

Helyes! Helytelen!

Ahogy haladunk felfelé a troposzférán, a hőmérséklet csökken. Ennek az az oka, hogy a troposzféra a Föld légkörének legalsó rétege, és a legközelebb van a felszínhez. A hőmérséklet magassággal való csökkenése elsősorban annak tudható be, hogy a Föld felszínét a Nap felmelegíti, majd ez a hővezetés és konvekció révén a troposzférában lévő levegőbe kerül. Ahogy feljebb halad, a levegő sűrűsége csökken, és a hő szétoszlik, ami a hőmérséklet csökkenését eredményezi.

Hirdetés

Melyik az a légköri réteg, ahol a legtöbb időjárási jelenség előfordul?

Helyes! Helytelen!

A troposzféra a Föld felszínéhez legközelebb eső légköri réteg, kb. 10-15 km-re nyúlik a Föld felszíne fölé. Ezt a réteget a magasság növekedésével csökkenő hőmérséklet jellemzi, és a Föld légtömegének nagy részét tartalmazza. Itt képződnek a felhők, a csapadék, a viharok és egyéb időjárási jelenségek.

Mikor jön létre a Kelvin-Helmholtz felhő?

Helyes! Helytelen!

Mit csinál az ózonréteg?

Helyes! Helytelen!

Az ózonréteg pajzsként működik a Föld légkörében, megvédve minket a Nap által kibocsátott káros ultraibolya (UV) sugárzástól. Az UV-sugárzás bőrrákot, szürkehályogot és egyéb káros hatásokat okozhat az élő szervezetekben. Az ózonréteg elnyeli a nap UV-B és UV-C sugarainak nagy részét, így nem jut el a Föld felszínére. Az ózonrétegnek ez a kulcsfontosságú funkciója segít fenntartani bolygónkon az élet általános egészségét és jólétét.

Hol található az ózonréteg?

Helyes! Helytelen!

Az ózonréteg a sztratoszférában található. A Föld légkörének ez a rétege körülbelül 10-50 kilométerrel a Föld felszíne felett található.

Meteorológia kvíz: Csak hallgatni szereted az időjárás előrejelzést vagy tudsz is róla egy s mást? Lássuk!

Share your Results:

Jöhet a következő?