Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Higiénia kvíz: 10 kérdés a higiéniáról, élelmiszer-biztonságról. Mennyire vagy képben?

Egyesek még az alapanyagok vágása, szeletelése, darabolása közben is gumikesztyűt húznak, és rendre mindennek megvan a tökéletes helye a hűtőjükben, míg mások korántsem törődnek ennyit a konyhai higiéniával vagy éppen az élelmiszer-biztonság fogalmával. Te melyik táborba tartozol? Bárhogy is legyen, a következő kvízben számot adhatsz a tudásodról! Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő között? Van egyáltalán?

Helyes! Helytelen!

A kutatások szerint az emberek csupán 38%-a van tisztában azzal, hogy ez két különböző fogalom!

Miért az alsó polcra kerüljenek a hűtőben a nyers húsok?

Helyes! Helytelen!

Hivatalosan milyen gyakran kellene lecserélni a mosogatószivacsot?

Helyes! Helytelen!

A konyhai szivacs kiválóan alkalmas szennyeződések letörlésére és a nedvesség gyorsfelszívására, de eközben a kórokozó mikrobák is rákerülnek, sőt a szivacs nedves és nagy felületén megfelelő környezetet találnak a szaporodásra. Bár nem tudjuk 100%-osan elkerülni a baktériumokkal való szennyeződést, cseréljük gyakran a szivacsot, használat után mindig préseljük ki és szárítsuk meg.

Hirdetés

Az alapos sütés-főzés elpusztítja az egészségre veszélyes kórokozókat. Ehhez szükséges, hogy az étel teljes mennyiségében felforrjon, vagy belső, ún. maghőmérséklete, legalább 2 percig ____ °C legyen.

Helyes! Helytelen!

Mi az a keresztszennyeződés?

Helyes! Helytelen!

A készétel szobahőmérsékleten ___ óráig, hűtve ___ napig tárolható biztonságosan.

Helyes! Helytelen!

A készételben a baktériumok életben maradhatnak, illetve tárolás közben utólag is szennyeződhet. Az étel felforrósításával a baktériumok, vírusok elpusztíthatók.

Hirdetés

Mit jelent az UHT tej?

Helyes! Helytelen!

Mi a teendő, ha megjelenik az első penészfolt például a kenyéren?

Helyes! Helytelen!

Ha penészt találunk a kenyéren, a péksüteményeken, a puha gyümölcsökön vagy zöldségeken (pl. paradicsom, alma, citrusok, avokádó, málna, eper, uborka, barack), a lekvárokon, a jameken, a baconön, a löncshúson, a virslin, a felvágottakon, a tejtermékeken (pl. joghurt, túró, vajkrém és tejföl), a főtt ételmaradékokon, a tésztákon, akkor ezeket ki kell dobni. Nem elegendő a szemmel láthatóan romlott, penészes részek eltávolítása, mivel a toxinok jelenléte nem csak a szemmel láthatóan hibás részekre korlátozódik!

Mennyi ideig tárolható biztonságosan a fagyasztóban a marha-, bárány és sertéshús?

Helyes! Helytelen!

A hűtő kinyitásakor mely élelmiszerek vannak a legnagyobb veszélyben?

Helyes! Helytelen!

A hűtő ajtajának rendszeres kinyitása miatt, az ajtóban tárolt termékek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak. Érdemes tehát ezeket a szempontokat is figyelembe venni a hűtőnk rendszerezésekor, és mint mindig, most is kerülni kell a felesleges ajtónyitogatásokat!

Konyhai higiénia kvíz: 10 kérdés a higiéniáról, élelmiszer-biztonságról. Mennyire vagy képben a konyhában?

Share your Results:

Jöhet a következő?