Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Kvíz: Élet az óceán alatt. Mennyit tudsz az itt élő fajokról, vizekről? Sikerül a max pont?

Az óceán világa egyszerűen csodálatos, ezernyi állatfaj és megannyi látnivaló vár itt. De vajon mennyit tudsz róla? Sok sikert és jó szórakozást a következő kvízhez!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

ocean kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Melyik óceán a legnagyobb?

Helyes! Helytelen!

A Csendes-óceán, amely magában foglalja az északi és déli csendes-óceáni alegységeket, a legnagyobb óceán. Területe 181 millió négyzetkilométer.

Mit esznek a tengeri szivacsok?

Helyes! Helytelen!

A szivacsok csak ülnek és várnak a tenger fenekén. Elhalt organizmusokkal és más halak, elhalt apró táplálékrészecskéit szippantják magukba.

Igaz vagy hamis: A sarki óceánok túl hidegek ahhoz, hogy állatok otthonává váljanak.

Helyes! Helytelen!

A Jeges-tenger e kellemetlen körülmények ellenére mégis hemzseg az élettől. Nagy jegesmedvék barangolnak a sarkvidéki jégen és úsznak a jéghideg tengerekben. Ezeket a csúcsragadozókat egy összetett ökoszisztéma támogatja, amely magában foglalja a planktonokat, halakat, madarakat, fókákat, rozmárokat és még a bálnákat is.

Hirdetés

Az óceánban kb. ____ műanyagszemét található, és ez a szám csak egyre növekszik.

Helyes! Helytelen!

Igaz vagy hamis: A csikóhalak esetében a hím hordja ki az utódokat.

Helyes! Helytelen!

A tűhalfélék családjába tartozó csikóhalaknál a hímek hordják ki az utódokat. A legtöbb fajta monogám kapcsolatban él, amit rendszeresen udvarlással erősítenek meg, majd közösen terveznek családot. A párzás során a nőstény a hím hasoldali költőerszényébe préseli az ikrákat, amik ott indulnak fejlődésnek.

Mik azok a fitoplanktonok?

Helyes! Helytelen!

A fitoplankton a plankton közösség autotróf élőlényeinek összessége, ún. mikroszkopikus méretű algák. Szaporodásukat a szén-dioxid, a napfény és a tápanyagok mennyisége határozza meg. Egyszerre szolgálnak élelmül az óceán lakóinak, és egyszerre lehetnek halálos mérgek, egyes fajaik ugyanis toxinokat termelnek.

Hirdetés

Melyik víz sűrűsége a nagyobb?

Helyes! Helytelen!

A sarki víz sűrűbb, mert a molekulák közelebb kerülnek egymáshoz a vízben lévő sókristályok miatt.

A cetcápa a világ legnagyobb hala. Körülbelül akkora méretű, mint ….

Helyes! Helytelen!

Átlagosan mintegy 9,8 méter hosszú és 9 tonna tömegű, de előfordulnak ennél nagyobb példányok is. A tudományos hitelességgel megmért legnagyobb cetcápa 18,8 méter hosszú, ebből a testhossza 15 méter volt, a farkát pedig 3,8 méter hosszúra becsülték; ezt a példányt 2001-ben az Arab-tengerben fogták.

Miből áll a cápa csontváza?

Helyes! Helytelen!

A cápák csontváza porcból és kötőszövetből áll. A porc rugalmas és tartós, mégis körülbelül a fele a normál csontsűrűségnek.

Az óceánok a Föld felszínének ______ részét borítják.

Helyes! Helytelen!

A „hét tenger” a Föld felszínének 70 százalékát foglalja el, és a világ vizének 97 százalékát birtokolja.

Kvíz: Élet az óceán alatt. Mennyit tudsz az itt élő fajokról, vizekről? Sikerül a max pont?

Share your Results:

Jöhet a következő?