Általános KvízekKvízTesztTudáspróbaTudomány

Mikrobiológia kvíz: mennyire emlékszel a biosz órákra? Az emberek 90%-a nem üti nyélbe a 7/10 eredményt!

A mikrobiológia a mikroorganizmusok, köztük a baktériumok, vírusok, gombák és protozoonok tanulmányozására épül. Ezek az apró szervezetek ugyanis kritikus szerepet játszanak a földi élet számos területén – az ökoszisztémák egyensúlyának megőrzésétől az olyan alapvető termékek biztosításáig, mint az antibiotikumok és az élelmiszerek. Mennyire vagy képben ezzel a tudományággal? A következő kvízből máris kiderül!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

A ____ egy pálcikaalakú baktérium, mely hasmenéses kórképeket okoz az emberben. Hazánkban főleg a nyári hónapokban gyakran előforduló betegség, mely a háztáji szárnyasok ürülékével szennyezett tojásával, húsával kerül be a szervezetbe.

Helyes! Helytelen!

Testünkben kb. hány darab sejt található?

Helyes! Helytelen!

Bizonyára neked is van otthon egy üveg eceted. De azt tudod, hogy melyik baktériumnak köszönhetjük a terméket?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Mit jelenthet a bakteriofág elnevezés?

Helyes! Helytelen!

Mi az a spóra?

Helyes! Helytelen!

A spóra egy bioaeroszol, virágtalan növények és gombák ivartalan szaporító sejtje (haploid sejt). A virágtalan növényeknél az ivartalan nemzedékekben redukciós (vagy számfelező) osztódással (meiózis) keletkezik. Egyszeres kromoszómaszerelvényt tartalmaz, tehát haploid.

Melyik fertőző betegséget okozza a Plasmodium spp, amely szúnyogcsípés révén terjed át az emberekre?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Melyik az a − jellemzően fehérjetermészetű – anyag, amit az immunrendszer idegenként azonosít, és emiatt védekezési reakciót, immunválaszt indít ellene?

Helyes! Helytelen!

A varicella zoster vírus (VZV) viszkető bőrkiütéseket okoz főként gyermekeknél, és 1995-ben az FDA jóváhagyott egy vakcinát a fertőzés megelőzésére. Mi a vírus által okozott betegség általános megnevezése?

Helyes! Helytelen!

Az anoxikus környezet halálos lenne az ember számára, de bizonyos organizmusok virágzanak benne. Ha ilyen környezetről van szó, akkor mely elem hiányzik belőle?

Helyes! Helytelen!

Valószínűleg te is hallottál már a botoxról, ami szinte rezzenéstelenre alakítja az ember arcát. De vajon melyik baktérium neurotoxinjából állítják elő?

Helyes! Helytelen!

Mikrobiológia kvíz: mennyire emlékszel a biosz órán tanultakra? Az emberek 90%-a nem üti nyélbe a 7/10 eredményt!

Share your Results:

Jöhet a következő?