Általános KvízekIgaz vagy hamisKvízTesztTörténelemTudáspróba

Történelem kvíz: Könnyed töri kvíz, amire elég egy igaz vagy hamis! Hibátlan lesz?

Figyeltél a töri órán? Akár igen, akár nem, a soron következő történelem kvízből máris kiderül! Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játsz velünk egy nagyon szuper közösségben.

kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

A középkorban számos embert végeztek ki boszorkányság miatt, számuk elérhette akár a 600.000 főt is.

Helyes! Helytelen!

Dózsa Györgyöt az 1514-es parasztfelkelés leverése után elfogták, kegyetlen kivégzése alatt tüzes trónra ültették.

Helyes! Helytelen!

Dózsa Györgyöt valójában nem ültették tüzes trónra. A legenda Petőfi Sándor A nép nevében című költeményével kapott szárnyra. A történészek szerint a vele szemben való bármilyen kegyetlenkedés is kérdéses, nem megalapozottak.

Az európaiak megjelenésével az Újvilág 1500-ban még 12 milliósra becsült őslakossága 1900-ra 237 000 főre csökkent.

Helyes! Helytelen!

.

Az Európai Unió zászlajának tizenkét csillaga a tizenkét alapító tagállamot képviseli.

Helyes! Helytelen!

A zászlót 1955-ben tervezték, eredetileg az Európa Tanács zászlajának. Felmerült ugyan, hogy a csillagok számát a tagállamok számához igazítsák, de ezt az NSZK ellenezte, mert az egyik tag a vitatott helyzetű Saar-vidék volt, amelynek függetlenségét nem akarta elismerni. Ekkor megegyezés született, hogy a csillagok száma változatlan marad.

Corvin Mátyás (Mátyás király) fekete seregét corvináknak hívták.

Helyes! Helytelen!

Mátyás király híresen rajongott a könyvekért, vagyonokat fordított kódexek beszezésére és másolására, melyeket könvtárában gyűjtött össze. A kódexek kézzel írottak voltak, gazdagon díszített lapok bőrrel, selyemmel kötve. Fénykorában 2000-2500 db-ot számlált Mátyás könyvtára, ezek voltak a corvinák.

Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című hőskölteményét Horvátország irodalma klasszikus darabjának tartja és iskoláikban tanítják.

Helyes! Helytelen!

Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című hőskölteményét öccse, Péter lefordította horvátra, és Horvátország azóta tartja saját irodalma klasszikus darabjának.

.

Néró császár vaskézzel vezette Rómát az I. században. Kr. u. 64-ben a város kigyulladt és 6 nap alatt leégett, a tüzet Néro rendelte el.

Helyes! Helytelen!

A hiedelemmel ellentétben nem Nero gyújtatta fel Rómát, hiszen a tűzben palotájának és műkincsgyűjteményének egy része is elpusztult. Az Antiumban tartózkodó császár azonnal visszatért Rómába a hírekre és nagy erőfeszítéseket tett az emberek szenvedéseinek enyhítésére, megszervezte az oltást és a lakosság mentését.

Az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának aláírására 1776. július 4-én került sor.

Helyes! Helytelen!

A kárpát medencét a nomád avarok egyesítették először erős, egységes országgá.

Helyes! Helytelen!

A harmadik pun háború során elfoglalt Karthágót a rómaiak sóval szórták be.

Helyes! Helytelen!

Ez csak legenda. Hogy is tehették volna, hisz a só akkoriban olyan értékes és ritka volt, hogy fizetőeszközként használták és több szekérrel kellet volna magukkal cipeniük ahhoz, hogy egy teljes várost felszórjanak vele.

Történelmi igaz vagy hamis kvíz

Share your Results:

Jöhet a következő?