Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Kvíz: Mi a vörösvértestek feladata, ki volt az orvostudomány atyja? Sikerül a 10/10 vagy vissza kell ülj az iskolapadba?

Nem kell ahhoz orvosnak lennünk, hogy tudjuk egy s mást a saját szervezetünkről, például azt, hogy mi célt szolgálnak a vörösvértestek vagy mi az a sarokpont, ami miatt már cukorbetegségről beszélünk. Neked menni fog mindegyik kvíz kérdés vagy újra kell kezdened? Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Melyik az az emberi vércsoport, amelyre az orvostudomány univerzális donorként tekint?

Helyes! Helytelen!

A világon a legértékesebb a 0 vércsoportú, úgynevezett univerzális donor, hiszen ő bárkinek adhat vért. Ők viszont kevésbé vannak jó helyzetben, hiszen csak 0-ás vércsoportú donortól kaphatnak vért.

Kit tekintünk az orvostudomány atyjának?

Helyes! Helytelen!

Kószi Hippokratész ókori görög orvos, a kószi orvosi iskola vezetője, természettudományos író, antropológus. Az orvostudomány megalapítójának tartják, hiszen munkássága rendkívül nagy hatással volt az egész utókorra. Innen ered a hippokratészi (orvosi) eskü is.

Mi volt a neve annak a súlyos betegségnek, ami a C-vitamin hiánya miatt alakult ki főleg a tengerészek körében?

Helyes! Helytelen!

A skorbut régen a hosszú ideig tartó tengeri utazások során a tengerészeknél jelentkezett, akiknek nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Hirdetés

Mi az a keloid?

Helyes! Helytelen!

Ha valakinek Hepatitis A nevű vírusfertőzése van, melyik szerve van a legnagyobb veszélyben?

Helyes! Helytelen!

A Hepatitis A azaz járványos májgyulladás esetében a gyulladás károsítja a máj funkcióját.

Milyen betegségre utalhat, ha a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta sejteket a szervezet elpusztítja?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Hogyan terjed a zoonózis nevű betegség?

Helyes! Helytelen!

A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, gombák vagy protozoonok (állati jellegű egysejtűek). Habár zoonózisnak olyan fertőző betegségeket nevezünk, amelyek állatról emberre képesek átterjedni, de lehetséges emberről állatra is, viszont ezt már fordított zoonózisnak nevezzük.

Egy átlagos embernek körülbelül hány izma van?

Helyes! Helytelen!

Melyik a leghosszabb és legerősebb csont a testünkben?

Helyes! Helytelen!

Mi a vörösvérsejtek elsődleges célja?

Helyes! Helytelen!

Biológia kvíz: Mi a feladata a vörösvértestnek, ki volt az orvostudomány atyja? Menni fog a 10/10 vagy vissza kell ülj az iskolapadba?

Share your Results:

Jöhet a következő?