Általános KvízekKvízTesztTörténelemTudáspróba

Görög mitológia kvíz: Emlékszel még a legfőbb görög istenekre, istennőkre? Most kiderül!

Ki volt a szerelem istennője, melyik isten uralta a háborgó tengert? A következő kvíz kérdéssorban a legfőbb görög isteneket, istennőket válogattunk össze, amiből megtudhatod, hogy mennyire emlékszel még arra, hogy mit tanultál a tanórákon! Sok sikert hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Habár az alvilág és holtak hűvös uraként tekintettek rá, ő nem igazán örült ennek az istenségnek eleinte. Plutón néven is ismerhetjük.

Helyes! Helytelen!

A görög panteon számos istenéhez hasonlóan ő is több szféra felett elnökölt. Ő volt a pásztorok alakja, aki a jószágok védelméért volt felelős, de a termékenységgel, a zenével, a szerencsével és a megtévesztéssel is kapcsolatba hozták. Az Odüsszeiában hírvivő istenként ábrázolják.

Helyes! Helytelen!

Az Olümposz királynője, a házasságot és a születést védelmező istennő, Zeusz nővére és felesége. Bár gyakran szendének ábrázolták, valójában könyörtelenül bosszúálló volt, amikor férje házasságon kívüli kalandjai kerültek terítékre.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Leginkább a tenger görög isteneként ismerik, jelképe a háromágú szigony és a delfin. Emellett volt néhány nagyon furcsa gyermeke. Bár ez az isten emberszerű, mégis ő nemzette például a Pegazusként is ismert szárnyas lovat.

Helyes! Helytelen!

A görög mitológiában a győzelem istennője, mind a hadi, mind az atlétikai győzelemé. Nevének jelentése is ezt sugallja. Éppen ezért a görögöknél a szobrászat kedvelt témája volt.

Helyes! Helytelen!

Ő volt a vadászat istennője. A festményeken és szobrokon gyakran szarvassal vagy vadászkutyával együtt ábrázolták, illetve Vénusszal azonosították.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

A föld termékenységének istennője, akit az alvilági isten, Hádész elrabolt, hogy a menyasszonya legyen. Az ő tanításainak tulajdonítják az eleusziszi misztériumokat, az ókori Görögország talán legfontosabb vallási rítusait.

Helyes! Helytelen!

A szerelem és a szépség istennője volt. A mende-mondák szerint állítólag a tengeri habokból, egy kagylóhéjon kelt ki, amikor apja, Uránusz levágott heréit fia, a titán Kronosz a tengerbe dobta.

Helyes! Helytelen!

Az ég és a villámok ura, az olümposzi leghatalmasabb isten. Az időjárási dolgok mellett azonban hűtlenségéről is kiváltképp ismert volt.

Helyes! Helytelen!

A bölcsesség, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennőjeként tartják számon a görög mitológiában.

Helyes! Helytelen!

Görög mitológia kvíz: Emlékszel még a legfőbb görög istenekre, istennőkre? Most kiderül!

Share your Results:

Jöhet a következő?