Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az életét kockáztatva mentette meg kutyáját egy SAS kommandós

Kutyákat már évszázadok óta alkalmaznak különféle feladatokra, amiből a katonai célok sem maradhatnak ki. A dolgok azonban nem mindig alakulnak jól, hiszen az ebek néha hősi halált halnak. Van azért némi kivétel, például az a szívmelengető történet, amit a napi érdekességek következő rovatából megismerhetsz!

Nem véletlenül mondják, hogy a vezetők és kutyáik között megbonthatatlan kötelék van. Erre ékes példa az a tavaly történt eset, ahol egy SAS katona mentette meg a négylábú bajtársát. A SAS és néhány afgán kommandós rajtaütöttek egy Kabultól délre fekvő tábort, ahol a tálibok olyan helyieket végeztek ki, akiket a koalíciós csapatok támogatásával gyanúsítottak. A bevetésre helikopterrel érkeztek, és a magukkal vitték a szóban forgó belga juhászkutyát is. Neki az volt a feladata, hogy kivetített lézerpontokat követve terelje ki a mesterlövészt a fedezékéből, hogy aztán le tudják lőni. Ez sikerült is, de amikor az állat a következő célpontját kereste, súlyosan megsebesült. Habár a fegyverek megállás nélkül ropogtak és a helyzet életveszélyesnek bizonyult, a hősként emlegetett SAS kommandósnak így sem volt kérdés, hogy a megmentésére siet. Az erősen vérző állatot 50 méteren át hurcolta a durva tűzharcban, majd biztonságos helyre vitte, ahol ellátták a sebeit. 

A jelentések szerint a kutya túlélte, és azóta visszatért az Egyesült Királyságba gyógyulás céljából. Állítólag most mindkettőjüket vitézségi kitüntetésre ítélik. Az eb számára ez a Dickin-medál, amelyet a PDSA (Beteg Állatokról Gondoskodók Szervezete) adományoz neki.

További érdekessége

SAS soldier ran through gunfire to save dog shot after it helped kill a sniper, the dog was sent in to flush him out following projected laser dots. The sergeant carried the dog 50 yds and stemmed its blood on a helicopter. The dog survived.
by u/Electrical-Cow-5147 in Damnthatsinteresting