Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A világ legelső YouTube videójáért még mindig oda vannak az emberek

A YouTube a legnépszerűbb platform manapság, hiszen több mint 2 milliárd regisztrált felhasználója van, és percenként nagyjából 500 órányi új videós tartalom kerül fel rá. Az pedig egyenesen hihetetlen, hogy mennyit fejlődött a YouTube (na meg a világ) az első videó feltöltése óta. Te tudod melyik volt az?

A világ legelső YouTube videóját Jawed Karim készítette, aki egyébként az egyik alapítója is a platformnak. A „Me at the Zoo” avagy „Én az állatkertben” című videó 2005. április 24-én került fel az oldalra. A felvételnek nem sok értelme van azon kívül, hogy a srác elmondja benne, hogy épp a San Diego állatkertben van és mennyire királyok az elefántok, mert nagyon hosszú törzsük van. Talán itt nem is maga a tartalom volt a lényeg, hanem, hogy bárki tud videót készíteni ide és nem kell ehhez profinak lennie. Az elköszönést pedig a szokásos „Iratkozz fel a csatornámra!”, „Lájkold, ha tetszett!” kijelentések helyett elintézi annyival, hogy „Ez minden, amit mondanom kell”. Az egész csak 19 mp, ami messze elmarad a manapság megszokott akár 1-1,5 órás videó-anyagoktól, mégis felrobbantotta az internetet. Ez egyébként az egyetlen tartalom Jawed csatornáján, és a cikk megírásakor már 257 millió megtekintésnél járt.

Jawed akkoriban valószínűleg álmában sem gondolta, hogy később egy olyan világmegváltó platform fog kibontakozni a szerény elképzelésből, amivel dollármilliordásként tengeti majd a napjait. Egy évvel az „Én az állatkertben” című videó után ugyanis Jawed és társalapítói eladták a platformot a Google-nak 1,65 milliárd dollárért. Szívmelengető érdekességek, hogy a szóban forgó felvétel feltöltése óta lassan 18 év telt el, de még mindig lehet látni friss kommenteket alatta. Az egyik felhasználó például nemrég azt írta, hogy „Nem túlzás állítani, hogy Jawed az emberi civilizáció egyik legbefolyásosabb embere. Szép volt Uram!”.

További érdekessége