Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az Umerellák azzal töltik idejük nagy részét, hogy hátrakulcsolt kézzel figyelik az építkezéseket

Valószínűleg mindenki ismeri ezt a típust. Az a bizonyos szépkorú úriember, aki többnyire anorákot és kalapot visel, és a kezét hátra kulcsolva figyeli szinte pislogás nélkül az útépítési munkálatokat, az arcpirító parkolási manővereket, és egyéb „izgalmas” eseményeket – folyamatosan kommentálva a dolgokat. 

Bár ilyen aranyos kis emberek világszerte léteznek, Olaszországnak, pontosabban Bolognának köszönhetjük, hogy még nevet is kaptak: Umarell. A szó valójában a bolognai dialektusból származik, jelentése „kisember” (omarello vagy ometto). A kifejezés először egy Danilo Masotti nevű bolognai blogíró miatt került reflektorfénybe, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdte el dokumentálni kedvenc helyi Umarelláit.

Danilo így írja le a jelenséget: az Umarellák olyan nyugdíjas emberek, akiknek mivel szinte semmi dolgunk nincs, azzal igazolják a létezésüket, hogy – általában segítő szándékkal – beleavatkoznak mások dolgába, azért, hogy végre hasznosnak érezzék magukat. Mindenhol felbukkannak, például bámészkodóként egy baleset helyszínén, zsörtölődőként egy tömött buszon, na meg kéretlen tanácsot-osztogatóként egy építkezés helyszínén. A legviccesebb az egészben, hogy az író szerint, ha jobban belegondolunk valójában mindannyiunkban ott rejtőzik egy kis Umarell.

A jelenség annyira ismertté vált a régióban, hogy Olaszország több pontján is értékes humánerőforrásként ismerték el és karolták fel az Umarellákat. Konkrétan fizetést kapnak azért, hogy figyeljék az építkezéseket – az anyagok megfelelőségét, a munka menetét, a lopások felderítését stb. Szívderítő érdekességek, hogy az Umarellák még az „Az év Umarellája” díjért is versenyezhetnek egymással, hogy ki lesz a legélesebb szemű a vidéken.

További érdekességek