Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Súlyos veszteség inspirálta a Morse-kód feltalálását

Samuel Morse 1791. április 27-én született a Massachusetts állambeli Charlestonban. Eleinte matematikát és filozófiát tanult a Yale Egyetemen, majd a művészetek felé fordult. Szülőállamába visszatérve festőművészként kezdte el építeni karrierjét, majd feleségül vette Susant, és 3 gyermekük született.

1825. februárjában épp a Lafayette-portrén dolgozott Washingtonban, ugyanis vándor festőként kereste a pénzt. Ekkor történt meg az a tragédia, ami örökre megváltoztatta Morse életét: levelet kapott az apjától, hogy felesége súlyos beteg. Morse azonnal elhagyta a várost, és visszarohant a connecticuti otthonába. Mire azonban megérkezett, a felesége nemcsak hogy meghalt, de már föld fedte a sírját. Nem a férfi volt azonban lassú, hanem napokba telt, mire megkapta az értesítést, amit a csigatempóban közlekedő lovas futárok kézbesítettek. Ez volt az a szikra, ami után elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne felgyorsítani a kommunikációt ilyen nagy távolságban.

Néhány évvel később épp Európából tartott haza, amikor találkozott Charles Thomas Jackson tudóssal, aki mesélt neki érdekességek gyanánt az elektromágnesességről, és megmutatta neki a munkáját. Morse megtudta, hogy az elektromosság hatalmas távolságokat képes megtenni rézdrótokon, így titokban ő is egy ilyen eszköz kifejlesztésén kezdett el dolgozni. Rövidesen pedig szabadalmat kapott az új, egyvezetékes távírójára. Első formájában Morse készüléke az áramot használta egy olyan elektromágnes mozgatására, ami egy markert mozgatva rögzített írott kódokat papírra. Ez vezetett egy olyan mechanizmus kifejlesztéséhez, ami már pontokkal és kötőjelekkel domborította ki a papírt. Minden egyes betűnek saját mintát tudott adni, ami megkönnyítette az üzenetek átalakítását – feltalálta a Morse-kódot, amit 1838-ban mutatott be a nagyközönségnek.

További érdekességek