Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Te tudod mi a különbség a fóka és az oroszlánfóka között?

A fóka kifejezés hallatán általában mindenki ugyanarra az állatra gondol, mégis hatalmas különbségek lehetnek az egyes fajok között, még akkor is, ha látszólag ugyanaz a nevük. A napi érdekességek következő rovatában felfedjük ezeket!

Anatómia

Míg az oroszlánfókák füle egy kis hengeres lebenyből áll, addig a közönséges fókáknak egyáltalán nincs külső fülük, csak egy aprócska lyuk, amit még észrevenni is nehéz. Egy másik markáns különbség az uszonyuk. A közönséges fókák hátsó uszonyai közvetlenül a testük mögé nyúlnak és nem fordíthatók, csonka, apró mellső lábaikon pedig rengeteg köröm található. Az oroszlánfókák esetében a hátsó uszony nemcsak jóval hosszabb, de a testük alá gyűrhető, bőrrel borított mellső uszonyukra pedig rá is tudnak támaszkodni.

Élőhely

Bár mindkét faj képes a vízben és a vízen kívül is lébecolni, a közönséges fókák jobban alkalmazkodtak a vízben való élethez. Habár pufóknak tűnnek, de kicsi és egyenes uszonyaikkal sokkal dinamikusabban mozognak a vízben. Az oroszlánfókák több időt töltenek a szárazföldön, mivel simán tudnak az uszonyaikkal „sétálni”, jobban mondva ugrálni, galoppozni. A fókák ezzel ellenben csak hernyószerű mozdulatokkal tudnak előre haladni, ha épp megunták a fürdőzést.

Viselkedés

Az oroszlánfókák hihetetlenül hangosak tudnak lenni, önfeledten járnak-kelnek a parton, ugatáshoz hasonló „üvöltésekkel” kommunikálnak egymással. Ehhez képest a közönséges fóka igen csendes lény, jóval félénkebb és inkább csak egy morgó szerű hang hagyja el a száját.

Szociális élet

A közönséges fókák kevésbé szociálisak, mint az oroszlánfókák. Gyakran magányosan élnek, és évente csak egyszer-kétszer jelennek meg a parton, utódnemzés céljából. Az oroszlánfókák pedig hatalmas csordákba verődve érzik jól magukat, imádnak együtt heverészni a homokban, végeláthatatlan fóka-halmokat alkotva.

Did you know the differences
by u/PROXeR__OiShi in Damnthatsinteresting