Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az ikonikus Dodge Charger helyét idővel játékautók vették át a sorozatban

A Hazárd megye lordjai volt az egyik legkedveltebb amerikai családi-vígjáték sorozat a 80-as évek derekán, központi szereplőjével, Lee tábornokkal, avagy a narancssárga Dodge Charger autóval. A napi érdekességek következő rovatában elkalauzolunk a kulisszatitkokba!

Lee tábornok a sorozat önálló karakterévé avanzsálódott, talán nem véletlenül: behegesztett ajtói, jellegzetes dudaszója, és az életveszélyes mutatványai – különösen a vakmerő ugrások – még évtizedekkel később is élesen élnek az elménkben. A Duke fiúk olyan elképesztő dolgokat műveltek vele, amelyeket még a profi versenyzők is megirigyelnének. Az ugrások során Lee tábornok rendszerint a levegőbe emelkedett, és a hátsó kerekeivel landolt a földre. Egy hétköznapi Dodge Charger viszont nem lett volna képes erre, így a járműveket újra kellett gondolni. Egyedi kerekeket és gumiabroncsokat, nagy teherbírású felfüggesztéseket, erős Magnum V8-as motort, valamint lazított fékeket kaptak, hogy még a 180 fokos kanyarokat is be tudják venni. Továbbá mivel az autók súlyának nagy része elől volt, különféle nehezékeket pakoltak a csomagtartóba, hogy ne csapódjanak a földbe.

Habár a közel 25 méter hosszú ugrások bekerültek a televíziózás történetébe, maga az autó totálkárosra tört utána – epizódonként új járműre volt szükség. Emiatt rövidesen Dodge Charger hiányba ütköztek, amit először úgy küszöböltek ki, hogy narancssárga AMC Ambassadort vásároltak és átalakították őket. Ahogy azonban apadt a pénzük, a Warner Bros. az utolsó mentsvárhoz folyamodott: távirányítóval irányítható miniatűr autókhoz. Az elképzeléssel ellentétben ez igenis szemet szúrt a rajongóknak így egyesek gúnyolódásba kezdtek, míg mások hiteltelennek tartották az egészet. A „szemfényvesztés” miatt a 6. évad második felét és a teljes 7. évadot a sorozat legpocsékabb részének tartják.

In Dukes of Hazzard by the final seasons of the show in 1986 suitable Chargers and Ambassadors were so hard to find that miniatures were used for some of the stunt jumps. Up until the use of those miniatures, all the jumps you see in The Dukes of Hazard were real jumps made by stunt performers.
by u/Pure-Contact7322 in Damnthatsinteresting