Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A 19. század leghíresebb Shakespeare-színészének tehetségét még a megrázó családi háttere sem vetette vissza

Edwin Booth 1833-ban született az Egyesült Államokban, Harford megyében. Edwin színész családból származott: apja, Junius Brutus Booth, szintén Shakespeare-színész volt, akárcsak két testvére, John Wilkes Booth és Jr. Junius Booth is.

Eleinte apja mellett lépett fel a testvéreivel együtt, de egyik fivére sem ért el olyan sikereket, mint ő. Mivel az öreg Booth idővel betegeskedni kezdett, 1851-ben már ő vette át a helyét III. Richárd király szerepében. Halála után pedig világkörüli turnéra indult és rövidesen új színházi mércét állított fel vetélytársaival szemben – kora legsikeresebb Shakespeare-színészévé vált. Színészi stílusa teljesen más volt, mint az apjáé. Míg ő nyers és impulzív volt, Edwin sokkal természetesebb és kifinomultabb előadásmóddal bírt.

Elsöprő sikere ellenére azonban ma már viszonylag kevés embernek cseng ismerősen a neve, és helyette inkább a testvérére, John Wilkes Boothra emlékeznek. Ő volt ugyanis az, aki titkon Konföderációs kémnek állt, és 1865. április 14-én meggyilkolta Abraham Lincoln elnököt. Ez egy olyan lelki csapás volt Edwin számára, ami után hónapokig kerülte a színházat, nem beszélve arról, hogy rossz fényt vetett családja hírnevére is. Csak 1866 januárjában tért vissza a porondra, ahol immáron teljes mellszélességgel játszotta Hamlet szerepét, hiszen ez vált a védjegyévé.

Boothék története tehát olyan, mint Shakespeare egyik tragédiája: egy keményfejű, alkoholista apával, egy gyilkos fivérrel, a testvérek rivalizálásával és egy olyan végkifejlettel, ami megváltoztatta a történelem menetét. Megdöbbentő érdekességek, hogy öccse miatt érzett szégyenét némileg enyhítette a tudat, hogy 1864-ben sikerrel mentette meg egy férfi életét egy vonatpályaudvaron, akiről később kiderült, hogy Lincoln fia volt.

További érdekességek

This is Edwin Booth, an American Shakespearean actor. In 1864 at a train station, he saved a man named Robert Todd Lincoln when he nearly fell onto the tracks. Edwin’s brother, John, would kill Abraham Lincoln a year later
by u/Mad_Season_1994 in Damnthatsinteresting