Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Egy ősrégi újságcikkben megjósolták, hogy milyen lesz a jövő mobiltelefonja – és bevált

A múltat nem tudjuk megváltoztatni, a jövőt pedig nehéz kifürkészni. Utóbbira azonban ellenpélda lehet annak az újságcikknek a jóslata, amit a napi érdekességek következő rovatából megismerhetsz!

„A jövőben a zsebedben hordhatod majd a telefont” szalagcímen futó cikk 1963. április 18-án jelent meg a mansfieldi, Ohio News Journalban. Csaknem 60 éves, lapjait már elsárgította az idő, a benne szereplő mondandó azonban még így is átmegy a mai kor olvasóközönségének, nem kis megdöbbenést hagyva maga után.

A cikk így kezdődik:

„Egy nap a mansfieldiek a zsebükben fogják hordani a telefonjukat. Arra azonban senki ne számítson, hogy ez már holnap bekövetkezik. Frederick Huntsman, a telefontársaság kereskedelmi igazgatója szerint „Ez a telefon még a jövő zenéje – kereskedelmi szempontból”. Jelenleg még laboratóriumi fejlesztés alatt áll, de igenis működőképes, lehetővé téve majd a végfelhasználó számára, hogy a világon bárhonnan telefonáljon vagy fogadjon hívásokat.”

Az újságcikk azt is előrevetítette, hogy a készülékek olyan funkciókkal bírnak majd, mint a kihangosítás, így a háziasszonyok főzés közben is tudnak majd csevegni. Szó esett továbbá a videotelefonálásról is, avagy a „TV-telefonról”. „Ez egy olyan vizuális képtelefon, ahol a felek egy mikrofon és hangszóró segítségével beszélgetnek, miközben egy miniatűr televíziós kamera közvetíti a képet.” Ezen túlmenően SMS-ezésre utaló jóslatok is szóba kerültek: A cikk szerint „A „TV-telefon” író-jelátviteli rendszerrel és beszélgetés-felvevővel is rendelkezik majd.” A fotón egyébként a Mansfield Telephone Co. kereskedelmi képviselője vigyorog vissza ránk, aki egy olyan készüléket tart a kezében, ami nagyjából semmiben nem különbözik a mai modern flip telefonoktól. Megdöbbentő, nemde?