Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A sivatag közepén ül egy Prada bolt, egy kopár texasi országút mellett

Aki járt már valamelyik luxus butikban, az megszokhatta, hogy általában a város legelőkelőbb utcájában kapnak helyet. Van azonban egy Prada „üzlet”, ami megdöbbentően szürreális helyen kapott otthont. Ismerd meg a Prada Marfa sztoriját a napi érdekességek következő rovatából!

2005-ben Elmgreen és Dragset – két skandináv művész – nagyot álmodott és létrehozott egy mini Prada üzletet Texasban, a Chihuahuan sivatagban, a semmi közepén. A Prada Marfa első ránézésre semmiben nem különbözik a hagyományos Prada butikoktól: gyönyörű üvegablakok díszítik, két nagy fekete táblán a Prada logója díszeleg, a kirakaton keresztül pedig cipők és táskák hevernek a megvilágított polcokon, méghozzá a 2005. őszi/téli kollekcióból. Ahogy azonban közelebb lépünk, máris feltűnik a turpisság. Mindössze 4,5 méter széles, nincs nyitvatartási ideje, nincsenek benne eladók, sőt még besétálni sem tudunk, ugyanis ez csupán egy művészeti installáció.

Az átadást követő napon máris vandálok lepték el a fantom üzletet. Nemcsak, hogy kifosztották a butikot, de kitépték az ajtaját és összefirkálták az oldalát graffitivel. Habár a művészek célja eredetileg az volt, hogy a Prada Marfa sorsát az Anyatermészetre bízzák, mégis úgy döntöttek, hogy újragondolják a koncepcióját. Megerősített ajtó és ütésálló üveg került bele, a kiállított termékeket pedig értéktelenné tették a tolvajok szemében – a táskák alját levágták és a cipőknek is csak a jobb lábát hagyták a polcokon. A Prada Marfa az évek során turisztikai szenzációvá vált, de még olyan hírességek is meglátogatták, mint Beyoncé! Visszhangja pedig eljutott a texasi Közlekedési Minisztériumhoz is, akik illegális reklámmal vádolták meg a butikot, és le akarták dózerolni. A fantom üzlet azonban elnyerte a maradás jogát, miután 2014-ben átminősítették múzeummá.