Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Létezik egy vulkán, melynek lávája úgy fest, mint egy égve hagyott gáztűzhely

Az indonéziai Kelet-Jáva tartományban található Ijen vulkán komplexum rengeteg tűzhányónak ad otthont. Ezek közé tartozik a Kawah Ijen vulkán is, ami nem pusztán a hatalmas magassága (2369 m) miatt vált természeti csodává, de a belőle feltörő láva miatt is. A napi érdekességek következő rovatában megtudhatod, hogy miről is van szó!

A Kawah Ijen lávája hihetetlen lenyűgöző megjelenésben pompázik: az 5 méter magasra feltörő lángnyelvek, a megszokottól eltérően kék színben parázslanak fel. A jelenség habár földöntúlinak tűnik, magyarázta pusztán a kémiában keresendő. A vulkán valójában ugyanúgy működik, mint az összes többi a világon, annyi különbséggel, hogy itt jóval magasabb hőmérséklet, na meg persze rengeteg kén van jelen. 

A Kawah Ijen kráterében egy türkizkék színű tó található, amely telis-tele van kénsavval. Az ultra magas hőmérséklet (600°C) és nyomás hatására kéngőz tör fel innen, ami aztán érintkezésbe kerül a levegő oxigénjével: a kén egyszerűen begyullad és lángja kék színűre vált. A szemtanúk elmondása alapján, a vulkán azt az érzetet kelti, mintha kék kőzetolvadék csordogálna le róla, pedig eredetileg vöröses színű. A különleges illúzió ugyanis kizárólag az éj leple alatt mutatja meg magát, tekintve, hogy csak a lángnyelvek kék színűek, nem pedig maga a láva – nappal a vulkánkitörés ugyanúgy úgy néz ki, mint bármely másik.

Habár fényképeken a „Kék láva” valóban varázslatosnak tűnhet, a bányászok számára felér egy halálos ítélettel: a hőség elviselhetetlen, csak gázálarcban lehet megközelíteni a környékét, de még így is megvan az esély rá, hogy a mérgező gázok miatt irritáció, nehézlégzés vagy tüdőbetegség alakuljon ki, nem beszélve arról, hogy a szúrós szag utána még hetekig érződik a bőrükön.