Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Te tudod, hogy ki volt az első elnök, akiről fénykép készült?

John Quincy Adams 1767. július 11-én született Massachusetts államban, és ő volt 1825-1829 között az Egyesült Államok hatodik elnöke. Négy éves pályafutása alatt több politikai párt tagja volt, emellett diplomataként és szenátorként is tevékenykedett, elnöki évei után pedig folyamatosan a polgári szabadságjogok korlátozása ellen harcolt. De nem csak egy egyszerű politikus volt…

John Quincy Adams sok mindenben kiérdemelte az „első” címet: 

– Ő volt az első elnök, aki nem alapító atya volt. 

– Ő volt az első olyan elnök, akinek az apja szintén elnök volt. 

– Ő volt az első elnök, aki olyan nőtt vett feleségül, aki nem az Egyesült Államokból származott.

– Ő volt az első elnök, akiről fénykép készült – és meg is maradt az utókornak.

A hírhedt fénykép egész későn, csak 1843-ban, azaz 75 éves korában született meg róla, jóval azután, hogy már távozott a posztjáról. A fotót egy Philip Haas nevű német művész készítette, aki fiatalon emigrált az Egyesült Államokba, majd Párizsba utazott, hogy ott kitanulja a dagerrotípia csínját-bínját. Ez volt ugyanis az első olyan képrögzítési eljárás, ami a nyilvánosság számára is elérhetővé vált. A nevét pedig a feltalálója, Louis Daguerre és Joseph Nicéphore Niépce ihlette. 

Egyéb érdekességek, hogy a dagerrotípiákat nehéz volt előállítani – ezüstözött rézlemezek kémiai kezelése kellett hozzá, amelyeket aztán hosszú ideig kellett exponálni, így félő volt, hogy nagyon elmosódnak az alkotások. Többek között ez az oka annak, hogy Adams portréfotózásából 3 dagerrotípia született, de csak egy maradt fent, na meg az, hogy kisebb-nagyobb csíkozások szövik át a képeket, gyakran olyan szembetűnő területeken, mint a kéz vagy arc. Egye fene, a londoni National Portrait Gallery így is lecsapott rá, és örömmel emelte be az állandó gyűjteményébe.

John Quincy Adams (11th July 1767 – 23rd February 1848), sixth president of the United States and the first to be photographed. He is seen here in March 1843. Adams was born closer in time to the life of Leonardo da Vinci than he was to the present day.
by u/Cinn4monSynonym in Damnthatsinteresting