Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A „patkánykirály” olyan szoros csomót alkot, amit még a világ legügyesebb cserkésze sem tud kibogozni

A németországi Mauritianum Múzeumban tett látogatás során a félelem és az undor egyszerre ül ki az emberek arcára, mikor meglátják az „altenburgi patkánykirály” néven elhíresült szörnyedvényt. De, hogy miről is van szó pontosan, a napi érdekességek következő rovatából megtudhatod!

A „patkánykirály” elnevezés egy olyan patkányokból álló csoportra utal, amelyek farka úgy összegabalyodik, hogy az egyedek már nem tudják kiszabadítani magukat, rövidesen elpusztulnak. A legkorábbi észlelések 1564-ben történtek, és túlnyomórészt olyan európai országokból érkeztek, mint Franciaország, Hollandia, Lengyelország és Belgium. A németországi példány azonban mindegyiken túltesz: az „altenburgi patkánykirály” egész pontosan 32 db patkány mumifikálódott, farkuknál összekövesedett gyülekezetét alkotja. A példányt állítólag egy kéményben fedezték fel valamikor 1828-ban, Buchheimben.

Ez a rendkívül hátborzongató jelenség rémisztő legendákat ihletett, amelyek a mai napig jelen vannak a kultúrában. Például egyesek a járvány előjeleként tekintettek rá, így ha valaki patkánykirályt látott, tudták, hogy közeleg a pusztító vész. A rágcsálószakértők természetes elutasítják az ilyesfajta mítoszokat. Szerintük a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a rágcsálók a téli időszakban úgy próbálják meg melegen tartani magukat, hogy igen szűkös helyeken kezdenek el összezsúfolódni. A hosszú farkuk aztán érintkezik az állatok bőréből kiváló faggyúval, testnedvekkel, ürülékkel és vizelettel, ami aztán összeáll egy nagy ragasztóanyaggá, amíg ők édesen szunyókálnak.  Amint a rágcsálók rájönnek, hogy a farkuk összeragadt, őrült menekülésbe kezdenek, de ez csak tovább súlyosbítja a helyzetet – a csomó végérvényesen kibogozhatatlanná válik.

The “Rat King of Altenburg” The terrifying jumble of rodents was discovered in a chimney in 1828. Rat kings are defined as a group of rats whose tails are entangled with the result that the individuals cannot free themselves anymore.
by u/TheINTL in Damnthatsinteresting