Napi Érdekességek

Napi érdekességek: 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal

A műanyag az egyik legtartósabb anyag, ami valaha született: lebomlása akár több száz évig is eltarthat, és a kutatások egyre inkább a felé tartanak, hogy nem is bomlik le teljesen, hanem mikroműanyaggá, azaz 5 milliméternél kisebb részecskékké alakul át. Hátborzongató érdekességek, hogy az EPA jelentése szerint minden egyes darab, amit valaha készítettek, valahol, valamilyen formában még mindig jelen van.

A műanyagok alig több mint egy évszázada vannak velünk, mégis új szintre emelték az életünket. Lehetővé tették például számos orvostechnikai eszköz megalkotását vagy olyan technológiák bevezetését, amelyek megváltoztatták a történelem menetét. A műanyag nyújtotta előnyök azonban egy olyan eldobható trendhez vezettek, ami miatt megismertük az anyag sötét oldalát is: a környezetünkre és az életünkre jelentett veszélyt.

A műanyaghulladék teszi ki az összes tengeri szennyezés 80%-át: a becslések szerint jelenleg 15-51 billió darab műanyag van a vizekben, és a Föld egyetlen négyzetmérföldnyi óceán felszíne sem mentes a műanyagszennyezéstől. Ezeket aztán a tengeri állatok véletlen megeszik, és ha nem is pusztulnak el tőle egyből, bekerül a szöveteikbe, majd onnan a táplálékláncba, ami katasztrofális következményekkel jár bolygónk és minden lakója egészségére nézve. A jelenlegi ütemben a műanyag 2050-re várhatóan meghaladja a tengerben lévő összes hal mennyiségét. 

Az óceánok műanyag szennyezésének nagy részét a szemetelés okozza: eldobható műanyag tárgyakat (zacskókat, borotvákat, palackokat stb.) használunk, és nem megfelelően kezeljük azokat. Ezek aztán a közeli vizekbe, majd az óceánba kerülnek. Eleinte a part menti vizekben hánykódnak, mígnem a forgó óceáni áramlatok felkapják, és gyakorlatilag a világ bármely pontjára szállítják azokat.

További napi érdekességek.